Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Αδικαιολόγητη η μη λειτουργία του σταθμού του Προαστιακού στο Ζευγολατιό»

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τη μη λειτουργία του σταθμού του Προαστιακού στο Ζευγολατιό. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια ανακοινώθηκε η δημιουργία στάσης του Προαστιακού σιδηροδρόμου στο Ζευγολατιό. Η είδηση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση, καθώς θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις χιλιάδων Κορινθίων, τόσο προς την πρωτεύουσα του Νομού μας, όσο και προς την Αθήνα. Είναι δε αυτονόητο ότι κάθε εκσυγχρονισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, φέρνει μαζί του την πρόοδο και την αναπτυξιακή προοπτική, αφού η διευκόλυνση της προσβασιμότητας αυξάνει τους επισκέπτες, την εμπορική κίνηση, την οικιστική ανάπτυξη.
Από τότε, τα έργα πέρασαν από χίλια κύματα. Σταμάτησαν για 2-3 χρόνια, για διάφορες αιτίες, και πριν από σχεδόν ένα χρόνο ξεκίνησαν εκ νέου, δίνοντας την εντύπωση ότι σύντομα ο σταθμός θα ήταν έτοιμος να λειτουργήσει. Οι επιβάτες που μετακινούνται προς το Κιάτο θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν καθίσματα στις πλατφόρμες και ότι, γενικά, ο σταθμός δείχνει απολύτως έτοιμος να παραδοθεί στο επιβατικό κοινό. Πλην όμως εδώ και σχεδόν ένα χρόνο οι συρμοί προσπερνούν τη στάση χωρίς να σταματήσουν και χωρίς να δίνεται καμία αξιόπιστη δικαιολογία γι’ αυτήν την κατάσταση.
Γνωρίζω ότι η δημοτική αρχή Βέλου-Βόχας έχει καταβάλει επανειλημμένες προσπάθειες να εκμαιεύσει τα αίτια αυτής της καθυστέρησης, καθώς και ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα λειτουργίας από την κατασκευάστρια εταιρεία. Πληροφορούμαι ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβάλει διάφορες αιτίες, άλλοτε ότι εκκρεμούν κάποιες μικροεργασίες, άλλοτε ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Δυστυχώς, κανείς δεν έχει δώσει ακόμα μία υπεύθυνη απάντηση για το αν πράγματι αυτές είναι οι αιτίες. Ούτε βεβαίως εξηγεί κανείς, εάν πράγματι υπάρχουν μικροεργασίες, γιατί δεν διεκπεραιώνονται και εάν λείπει προσωπικό γιατί δεν προσλαμβάνεται.
Για αυτό το λόγο θεώρησα χρέος μου να αναδείξω το θέμα στο Κοινοβούλιο, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών. Ελπίζω μέσω του Υπουργείου να κατορθώσουμε να πάρουμε μία πιο συγκεκριμένη απάντηση για τους λόγους αυτής της καθυστέρησης. Πιστεύω ότι η λογοδοσία είναι σημαντική και οι Κορίνθιοι πρέπει να ξέρουν πού οφείλεται η επί τόσα χρόνια μη λειτουργία του σταθμού. Το σημαντικότερο όμως είναι να μας δώσει κάποιος μία υπεύθυνη απάντηση για το πώς θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, και πότε ακριβώς, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, θα ανοίξει ο σταθμός. Θα ενημερώσω τους δημότες Βέλου-Βόχας όταν θα έχω την απάντηση και, ανάλογα με το περιεχόμενό της, θα εξετάσω από κοινού με τη δημοτική αρχή τις επόμενες ενέργειές μας.»