Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Τα χρόνια προβλήματα του κλάδου των Μελισσοκόμων

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης, μετά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όσο εντυπωσιακά είναι τα ποιοτικά δεδομένα για το ελληνικό μέλι, άλλο τόσο εντυπωσιακά είναι χρόνια προβλήματα του κλάδου, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν άλυτα.
Μερικά από τα βασικότερα που μου ετέθησαν από την Ο.Μ.Σ.Ε. είναι:
·         η μη εισαγωγή του βασιλικού πολτού και της γύρης στον κώδικα τροφίμων και ποτών και κατ' επέκταση στην αγορανομική διάταξη,
·         η μη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο στους μετακινούμενους μελισσοκόμους,
·         η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο και μηχανισμού ελέγχου της χώρας προέλευσης του μελιού που κυκλοφορεί στην αγορά, καθώς και
·         η έλλειψη διαπιστευμένου εργαστηρίου για ανάλυση για την ύπαρξη αντιβιοτικών κ.α. ουσιών στο μέλι στη χώρα μας.
Με όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα, το ελληνικό μέλι εξαιτίας της αγάπης των εντίμων ελλήνων μελισσοκόμων και των εντίμων τυποποιητών έχει κατακτήσει την κορυφή μεταξύ των ποιοτικών μελιών απ' όλο τον κόσμο.
Ένα άλλο σοβαρότατο πρόβλημα εξέχουσας σημασίας που θέτουν τα τελευταία λίγα χρόνια οι μελισσοκόμοι είναι οι μαζικοί θάνατοι μελισσοσμηνών από τη χρήση στη γεωργία νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.
Ως Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας θεωρούμε αδιανόητα τα περισσότερα από τα θεσμικά προβλήματα που θέτουν οι μελισσοκόμοι και για το σύνολο των προαναφερθέντων δεσμευόμαστε για την άμεση υποστήριξη της επίλυσης. Για το λόγο αυτό καταθέτουμε και σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Για το θέμα της χρήσης των νεονικοτινοειδών δεσμευόμαστε για ενδελεχή διερεύνηση του σοβαρότατου προβλήματος που θέτει σε αμφισβήτηση την επιβίωση της ελληνικής μελισσοκομίας και την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος».