Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΔΗΜΑ

Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά δεν αρκούν μόνο δηλώσεις καλής θέλησης και την ίδια ώρα να γίνονται υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο διάλογο που είχε στο γραφείο του με τον υπουργό των Εξωτερικών Σταύρο Δήμα.
Ο Στ. Δήμας τόνισε, από πλευράς του, ότι δεν βοηθούν στην καθιέρωση καλού κλίματος οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Αμπ. Γκιούλ για την Κύπρο. Επίσης πρόσθεσε, όταν τον ρώτησε ο Κ. Παπούλιας για το ταξίδι του στην Κύπρο και τις ελπίδες για την ΑΟΖ και την άντληση φυσικού αερίου, ότι δεν είχαν πρόοδο οι πρόσφατες συνομιλίες των δυο κοινοτήτων, αλλά ότι είναι οι θετικές οι ενδείξεις.
Ο υπουργός επισήμανε στον Πρόεδρο την ανάγκη να αναληφθούν αμέσως πρωτοβουλίες για την ανόρθωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το τέλος της συνάντησης εάν ο ίδιος έκανε παρασκηνιακές ενέργειες για να συνταχθεί η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς την ευρωζώνη και να γίνει αποδεκτή απάντησε ότι: "εγώ δεν κινούμαι παρασκηνιακά. Αναμφίβολα η επιστολή συμβάλλει στην αξιοπιστία της χώρας και πρέπει να κοιτάμε μπροστά".
Εν τω μεταξύ, ο κ. Δήμας θα μεταβεί στις 29 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, όπου θα συμμετάσχει στο Φόρουμ Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του. Επίσης, 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
FIMOTRO