Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Τρέχει για τον... Νικηταρά τον Τουρκοφάγο!

Στα βήματα του Νικηταρά, στους τόπους δηλαδή όπου ο αγωνιστής του 1821 έδωσε ή προετοίμασε τις μεγάλες μάχες κατά των Τούρκων, τρέχει αυτές τις ημέρες ο μεγάλος Έλληνας δρομέας και πολυνίκης υπεμαραθωνίων Γιάννης Κούρος. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου έφθασε στο μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των νεκρών της κωμόπολης που σφαγιάστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944.
«Είμαι στο πλευρό σας, στη δικαστική μάχη που δίνει το Δίστομο διεθνώς, για τις αποζημιώσεις και την ηθική δικαίωση», είπε μετά την κατάθεση.
Στο Διστομο, όπου τον τίμησε «στο πόδι», μπροστά στο Μουσείο Σφαγής, η «Πολιτιστική Εταιρία, Οι 218 Σφαγιασμένες του Διστόμου», ο Γιάννης Κούρος έφτασε από την Δόμβραινα, ενώ ο επόμενος σταθμός θα είναι η Αράχωβα.
Ο τριήμερος δρόμος μνήμης του Κούρου για τον αγωνιστή Νικηταρά, ξεκίνησε από την πατρίδα του ήρωα, την Τουρκολέκα Αρκαδίας, και, μέσω πολλών σταθμών, θα καταλήξει στον Πειραιά με στόχο να ανεγερθεί εκεί ανδριάντας του Νικηταρά.
Οι κάτοικοι του Διστόμου, όπου, όπως αφηγούνται οι παλιοί, είχε διανυκτερεύσει ο Νικηταράς στο τοπικό στρατηγείο του Καραϊσκάκη, υπέγραψαν το ψήφισμα για τον ανδριάντα.

newist.gr