Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας έχει ενημερωθεί για το φλέγον θέμα του στρατοπέδου»


Επικαιροποιημένη ερώτηση κατέθεσε προς τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλο ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την αξιοποίηση του Στρατοπέδου της Κορίνθου. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Μετά την αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η παράδοση της σκυτάλης από τον συντοπίτη μας κ. Μπεγλίτη στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αισθάνθηκα την υποχρέωση να υποβάλλω επικαιροποιημένη ερώτηση προς τον νέο Υπουργό σχετικά με την τύχη του Στρατοπέδου της Κορίνθου. Επειδή πρόκειται για φλέγον ζήτημα θεώρησα ότι είναι ιδιαιτέρως επείγον να ενημερωθεί άμεσα και με λεπτομέρειες και ο κ. Αβραμόπουλος προκειμένου να πράξει τα δέοντα χωρίς καθυστέρηση.
Στην ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, επεσήμανα ότι μετά την εκκένωση του Στρατοπέδου, ο χώρος πρέπει να παραδοθεί άμεσα στο Υπουργείο και στη συνέχεια, έπειτα από διάλογο με τους τοπικούς φορείς, να προωθηθεί και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο και επωφελές για την Κορινθία, σχέδιο αξιοποίησής του. Εξέθεσα στον κύριο Υπουργό τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί το κλείσιμο του στρατοπέδου για την κοινωνία της Κορινθίας. Η οικονομία, ιδιαίτερα στην πόλη της Κορίνθου, θα ζημιωθεί βαρύτατα και είναι βέβαιο ότι, εάν δεν υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους επαγγελματίες, στο επόμενο χρονικό διάστημα τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν.
Ζήτησα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο με τους τοπικούς φορείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία να στεγαστούν ή να αξιοποιήσουν με άλλο τρόπο τις εγκαταστάσεις, όπως ο Δήμος, η Περιφέρεια, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το Πανεπιστήμιο. Επεσήμανα όμως ότι είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξουν επαφές και με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του Νομού, όπως για παράδειγμα με το Επιμελητήριο Κορίνθου, το οποίο μπορεί και να ποσοτικοποιήσει το κόστος που θα έχει κάθε πρόταση αξιοποίησης για τους επαγγελματίες, αλλά και να καταθέσει δικές του προτάσεις.
Τόνισα στον κ. Υπουργό ότι η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, πέραν του ότι πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και συνεργασίας. Εάν η αξιοποίηση του στρατοπέδου περιοριστεί μόνο στην μετεγκατάσταση των υπηρεσιών, είναι σίγουρο ότι αφενός μεν θα να ζημιώσει ανεπανόρθωτα την επαγγελματική δραστηριότητα στην πόλη της Κορίνθου, αφετέρου δε δεν θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Χρειάζεται να ληφθούν τρία πράγματα υπόψη: εξοικονόμηση πόρων, εγγύηση ωφέλειας και προοπτικής για την οικονομική ζωή της πόλης και όφελος για τους δημότες από τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Τέλος, επανέλαβα την προσωπική μου άποψη ότι θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο για την Κόρινθο να εγκατασταθεί σε ένα κομμάτι της έκτασης κάποια παραγωγική σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θα  αξιοποιήσει άμεσα και αποδοτικά τον χώρο, συντηρώντας παράλληλα τον παραγωγικό ιστό της Κορίνθου και φέρνοντας έσοδα στην τοπική κοινωνία.
Η αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο τις αποφάσεις για το στρατόπεδο. Ίσως είναι απαιτητικό να ζητάται από τον νέο Υπουργό να προχωρήσει άμεσα ένα θέμα που κρατά μήνες, πλην όμως είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την Κορινθία. Πιστεύω ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα δείξει τη δέουσα ευαισθησία και ελπίζω ότι θα είναι σε θέση να μας γνωστοποιήσει το ταχύτερο δυνατό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αναμένω τις απαντήσεις του κυρίου Υπουργού και θα επανέλθω στο θέμα ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν