Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κατακραυγή κατά της κυβέρνησης


Κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ κάτω από το 20% καταγράφεται στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής της εταιρείας Vprc για τον μήνα Οκτώβριο 2011 (π. Επίκαιρα, 13/10/11) με αποτέλεσμα το προβάδισμα της ΝΔ να φτάνει στις 11,5 μονάδες. Στην ίδια έρευνα, οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αποτιμούν τη συγκυρία, δηλώνουν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών στις επιλογές και τη διαχείριση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται ουσιαστικά για μαζική κατακραυγή της κοινωνίας κατά της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το καθολικό πλέον ποσοστό του 93% δηλώνει τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αντίστοιχα το 92% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας τον τελευταίο χρόνο έχει χειροτερεύσει. Με άλλα λόγια, η πολιτική του Μνημονίου και το μπαράζ των μέτρων που υφίσταται η κοινωνία, όχι μόνο δεν έχουν φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει.
Αυτό αισθάνονται οι πολίτες, χωρίς να διαβλέπουν μάλιστα καμία προοπτική για το μέλλον, με το 80% να εκτιμά ότι τον επόμενο χρόνο τα πράγματα θα χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο, έναντι μόλις του 6% που απάντησε το αντίθετο.
Μαζικά αρνητική είναι επίσης η κοινωνία και στα νέα μέτρα που εξαγγέλλονται. Το 90% απάντησε ότι διαφωνεί με την κατάργηση της Εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και το 88% ότι διαφωνεί με τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000, ενώ το 62% απάντησε ότι συμφωνεί με την άρνηση πληρωμής της νέας έκτακτης εισφοράς των ακινήτων, δεδομένου ότι το 55% δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να την πληρώσει. Γενικότερα άλλωστε, το 81% δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις με το σημερινό του εισόδημα.
Με αυτά τα δεδομένα, το προβάδισμα της ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής φτάνει στις 11,5 μονάδες, συγκεντρώνοντας 31% έναντι 19,5% που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν, ΚΚΕ 13,5%, ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, ΛΑΟΣ 8%, Οικολόγοι-Πράσινοι 4,5% και Δημοκρατική Αριστερά 4%, ενώ κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η εκτίμηση για τη Δημοκρατική Συμμαχία (2%), το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών (2%) και διάφορα άλλα κόμματα που συγκεντρώνουν συνολικά 7%.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ​ΡΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ​Σ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ