Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Σειρά συναντήσεων Αβραμόπουλου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη



Η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ και το υψηλό επίπεδο επαφών του στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, καταδεικνύουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ιθυνόντων των ΗΠΑ για την Ελλάδα, και ειδικότερα για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένο το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα μας.Ουδείς παραβλέπει μια πραγματικότητα: Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει η ελληνική οικονομία και η κοινωνική συνοχή, και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κρίσης για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Η επίσκεψη αυτή είναι ενδεικτική της πραγματικότητας αυτής, και καταδεικνύει την ανάγκη των διεθνών παραγόντων και πιστωτών της Ελλάδας να ενημερώνονται υπεύθυνα, και όχι μονομερώς, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, για το που βαδίζει η Ελλάδα, και ποιες είναι οι προοπτικές της, και να πληροφορούνται τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, άμεσα και χωρίς τα παραμορφωτικά φίλτρα της Κυβέρνησης. Η συνάντηση εργασίας του κ. Αβραμόπουλου με την κ. Λαγκάρντ είχε το σκοπό αυτό.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ άκουσε με πολλή προσοχή τις απόψεις και τις θέσεις της ΝΔ και τις προτάσεις της για άμεσα αναπτυξιακά μέτρα στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα βασικά προβλήματα της οικονομίας: η ύφεση, η έλλειψη ρευστότητας και η συνεπακόλουθη ανάγκη προστασίας της κοινωνικής συνοχής.
Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος στην Ουάσιγκτον είχε συναντήσεις και επαφές με σημαντικούς διαμορφωτές της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Ιλιάνα Ρος-Λετίνεν, τον Υφυπουργό για Οικονομικές, Ενεργειακές και Γεωργικές Υποθέσεις κ. Ρόμπερτ Χόρματς, το Βοηθό Υφυπουργό, Αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Έρικ Ρούμπιν, τη Γερουσιαστή Ολύμπια Σνόου, όπως επίσης και με επικεφαλής αμερικανικών ιδρυμάτων και ινστιτούτων. Επαφές οι οποίες περιστράφηκαν, κυρίως, γύρω από την οικονομική κρίση στην  Ελλάδα, καθώς επίσης και την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας.
Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στην Ουάσιγκτον, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε:
«Εκτός από την κα Λαγκάρντ συναντήθηκα σήμερα στην Ουάσιγκτον, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Ιλιάνα Ρος-Λετίνεν, τον Υφυπουργό για Οικονομικές, Ενεργειακές και Γεωργικές Υποθέσεις κ. Ρόμπερτ Χόρματς και τον Βοηθό Υφυπουργό, Αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ.Έρικ Ρούμπιν και την Γερουσιαστή Ολύμπια Σνόου. Σε όλους τους συνομιλητές μου, υπογράμμισα τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, που θέλει την Ελλάδα να μην ξεφεύγει από την αυστηρή τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και των Διεθνών της Σχέσεων. Στον κανόνα αυτό, στηρίζονται και τα πάγια εθνικά ζητήματα της χώρας, είτε πρόκειται για το Κυπριακό, όπου υποστηρίζουμε τις συνομιλίες μέσω του ΟΗΕ, είτε την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, είτε για τον καθορισμό της ΑΟΖ, ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τη Νέα Δημοκρατία με αναπτυξιακές προεκτάσεις για την Ελλάδα, είτε για το Πατριαρχείο και τον οικουμενικό ρόλο του, είτε για την ονομασία της FYROM,όπου παραμένουμε σταθεροί στις αποφάσεις του Βουκουρεστίου και στηρίζουμε τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, είτε για τη στάση της απέναντι στην «Αραβική Άνοιξη» και το Παλαιστινιακό. Πρέπει να πω, ότι δεν υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις από αμερικανικής πλευράς, και υπήρξε κατανόηση των θέσεών μας.Την Παρασκευή ξεκινώ μια νέα σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη».
Η επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου συνεχίζεται σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον Ελληνοαμερικανό Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων κ. Ρέινς Πρίμπους και θα παρακαθήσει σε γεύμα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και της ελληνικής ομογένειας, που παραθέτει προς τιμήν του, ο ομογενής επιχειρηματίας Τζων Κατσιματίδης.
Επίσης, θα παρακαθήσει στο ετήσιο δείπνο του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου θα έχει συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα τιμηθεί με το «Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας» ο αρχηγός του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ελληνοαμερικανός Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.
Η Ν.Δ. δίνει μεγάλο βάρος στις επαφές με την ελληνική ομογένεια, στην οποία ο κ. Αβραμόπουλος μετέφερε μήνυμα του Προέδρου της, κ. Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στον Οικουμενικό Ελληνισμό, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία ακούει με πολλή προσοχή, τόσο σήμερα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, όσο και αύριο ως Κυβέρνηση της χώρας.