Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Μήνυμα από το Άγιο Όρος του Οικουμενικού Πατριάρχη για την κρίση

Μήνυμα σύμπνοιας και ομοψυχίας για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης έστειλε από το Άγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της πατριαρχικής θείας λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου,  για τα 20 χρόνια από την ανάληψη των πατριαρχικών καθηκόντων του ,παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της κυβέρνησης.
Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε όλοι οι λαοί «και ιδιαιτέρως ο βαρέως χειμαζόμενος ελληνικός λαός» να εξέλθουν της κρίσης «με τας ολιγοτέρας δυνατάς ταλαιπωρίας» και χαρακτήρισε «δύσκολο και κοπιώδες» το έργο του πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων ηγετών του κόσμου, ευχόμενος να τους δίνει ο Θεός πνεύμα συνέσεως και φωτισμόν και στο λαό "δύναμη" και "ομόνοια", τονίζοντας ότι για την έξοδο από αυτή τη δύσκολη περίσταση απαιτείται «συστράτευση και σύμπνοια πάντων, θυσίας, κόπους και υπομονήν».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι τα αίτια της κρίσης δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά πρωτίστως πνευματικά και υπογράμμισε ότι λύση είναι η επιστροφή στο Θεό και τις ορθόδοξες χριστιανικές αξίες, τονίζοντας ότι για αυτό το λόγο η συνεργασία της πολιτείας με το Αγιον Ορος, σε αυτή ιδιαίτερα τη συγκυρία είναι, επιβεβλημένη.
Ζήτησε επίσης την αποκατάσταση της κανονικότητας με την εγκατάσταση της νέας αδελφότητας στη μονή Εσφιγμένου και την εκκένωση του κτιρίου της μονής από τους σχισματικούς «καταληψίες», ευχόμενος να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στην κανονική τάξη της εκκλησίας.