Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Παγωμάρα στη Τρίπολη με τον υποβιβασμό του Αστέρα

Τους ήρθε ο ουρανός σφοντύλι... Οι χαρές για την παραμονή, μέσω των πολλών δικαστικών αγώνων, στη Super League δεν κράτησαν για πολύ καιρό στην Τρίπολη, αφού χθες η Πειθαρχική Επιτροπή αποφάσισε τον υποβιβασμό του Αστέρα στη Football League και προκάλεσε ξανά τον πανικό εντός και εκτός ομάδας.

H ανακοίνωση της Σούπερ Λίγκας
Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή πήρε τις παρακάτω αποφάσεις:

Α) Για τους Γ.Μποροβήλο (Πρόεδρο), ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης:

«Δέχεται ότι ο 1ος εγκαλούμενος τέλεσε (σε απόπειρα) την αποδιδόμενη σ' αυτήν πράξη (δωροδοκία) και επιβάλλει σ΄ αυτόν τις εξής πειθαρχικές ποινές α) απαγόρευση εκτέλεσης απ΄ αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για τρία (3) χρόνια, β) χρηματική ποινή τριάντα χιλιάδων (30.000,00) ευρώ και γ) απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για τρία (3) χρόνια.

Δέχεται ότι η 2η εγκαλουμένη τέλεσε την αποδιδόμενη σ΄ αυτήν πράξη και επιβάλλει την ποινή του υποβιβασμού στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ».

.............

Θυμίζουμε πως το κατηγορητήριο για τον Αστέρα Τρίπολης και τον Γιώργο Μποροβήλο, βάσει του οποίου αμφότεροι κρίθηκαν ένοχοι, αναφέρει τα εξής:

«Ο Γ. Μποροβήλος ενεργώντας κατ’ επανάληψη και από κοινού με άλλους και έχοντας δόλο, υποσχέθηκαν και πρόσφεραν ως δώρο στον Ολυμπιακό Βόλου και τον Αχιλλέα Μπέο 500.000 ευρώ σε μετρητά, για τον αγώνα Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός Βόλου (2-1) και συμφώνησαν να έχουν μειωμένη απόδοση οι αθλητές ώστε να νικήσει ο Αστέρας Τρίπολης, να βελτιωθεί η βαθμολογική του θέση και να αποφύγει τον υποβιβασμό. Αυτό έγινε αποδεκτό από τον Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος παρέλαβε τα χρήματα. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Βόλου ήταν μυημένοι από τον Αχιλλέα Μπέο, με σκοπό να έχουν μειωμένη απόδοση στον συγκεκριμένο αγώνα, το αποτέλεσμα του οποίου τελικά ήταν 2-1 υπέρ του Αστέρα Τρίπολης».

Επίσης:

«Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιώργος Μποροβήλος και η ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, πρόσφεραν ως δώρο προς τον Χρυσόστομο Ψωμιάδη, ουσιαστικό Πρόεδρο Δ.Σ. της ΠΑΕ Καβάλα και μεγαλομέτοχο αυτής, καθώς και σε άλλους εμπλεκόμενους στη δραστηριότητα της ομάδας αυτής, το χρηματικό ποσό των 500.000 ευρώ σε μετρητά, προκειμένου κατά την επικείμενη τέλεση του αγώνα μεταξύ των ΠΑΕ Καβάλα-Αστέρας Τρίπολης της 8ης Μαρτίου 2011, να εμφανίσουν μειωμένη απόδοση οι ποδοσφαιριστές της Καβάλας. Η ως άνω προσφορά δεν έγινε αποδεκτή».
Το γεγονός ότι ο Γιώργος Μποροβήλος τιμωρήθηκε με τριετή απαγόρευση και όχι εφ όρου ζωής, οφείλεται στο ότι η Επιτροπή δέχτηκε πως οι απόπειρες δωροδοκίας τελέστηκαν αλλά δεν ευοδώθηκαν, δηλαδή οι Μπέος και Ψωμιάδης δεν πήραν τα λεφτά...

ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
Ο υποβιβασμός των Αρκάδων στην Football League – εφόσον βέβαια τελεσιδικήσει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ – για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων δύναται να τους δημιουργήσει σοβαρές απώλειες και σε επίπεδο έμψυχων περιουσιακών στοιχείων.
Στον... αέρα φυσικά δεν είναι μόνο οι νέες συμφωνίες (Μπρέσκα, Σολάκης, Αλβάρες), αλλά και οι... παλιές, με τους παίκτες να αγωνιούν και πάλι για το μέλλον τους (περιμένοντας την εκδίκαση της έφεσης που θα κατατεθεί) και τον κόσμο να παρακολουθεί παγωμένος τις εξελίξεις.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, όσοι ποδοσφαιριστές του συλλόγου της Τρίπολης επιθυμούν να αλλάξουν πόλη και φανέλα, θα έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν την «ελευθερία» τους, εφόσον καταθέσουν προσφυγή για «σπουδαίο λόγο», από την στιγμή που θα «κλειδώσει» ο υποβιβασμός του Αστέρα στην δεύτερη κατηγορία.
Η συγκεκριμένη δυνατότητα τους παρέχεται από την αθλητική νομοθεσία. Ο υποβιβασμός ομάδας για παραβατική συμπεριφορά, στήσιμο αγώνων, προσβάλλει την ιδιότητα των ποδοσφαιριστών, τους απαξιώνει ως επαγγελματίες και τους δίνει την δυνατότητα μέσω της «δικαστικής οδού» να μείνουν ελεύθεροι και κατ΄επέκταση να μετακινηθούν σε ομάδα της αρεσκείας τους.
Εκείνο, πάντως, το σημείο που δεν έχει διευκρινιστεί, είναι το κατά πόσον οι παίκτες διατηρούν ή όχι την δυνατότητα να διεκδικήσουν τα χρήματα που προβλέπονται μέχρι την λήξη των συμβολαίων τους.
Παρεμπιπτόντως, να επισημάνουμε ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα δοθεί έξτρα μεταγραφικός χρόνος σε όλους τους ποδοσφαιριστές του Αστέρα, οι οποίοι θα καταθέσουν προσφυγές και θα μείνουν ελεύθεροι, προκειμένου να βρουν ομάδα και να μην παραμείνουν στο ταμείο ανεργίας μέχρι την χειμερινή μεταγραφική περίοδο.
Ό,τι ακριβώς συνέβη εσχάτως, με τους παίκτες του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας που έχουν δικαίωμα μεταγραφής μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, βέβαια, μπορούν κάλλιστα να υπάρξουν περιπτώσεις παικτών που είτε θα έλθουν σε συμφωνία με τους διοικούντες τον Αστέρα για την παραμονή τους (με μειωμένες αποδοχές) στην Τρίπολη, είτε θα αποδεσμευτούν σιωπηρά και χωρίς προσφυγές.
Ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, με δηλώσεις του στο arcadia-sports, τόνισε πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ανατροπή στην απόφαση της ΕΠΟ για τον υποβιβασμό του Αστέρα Τρίπολης στην Football League..Πρέπει να υπάρχουν και άλλα στοιχεία από τη δικογραφία, και όχι μόνο αυτά του κατηγορητηρίου...Πρέπει να δούμε το σκεπτικό γιατί αν είναι το ίδιο με αυτό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας τότε ευνοείται η Λάρισα. Πρέπει να δούμε που βασίζεται το σκεπτικό. Στην Εφέσεων όλα είναι πιθανά. Από την αθώωση του Αστέρα μέχρι την παραμονή της ίδιας απόφασης".
Για απόφαση έξω από κάθε λογική έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργος Μποροβήλος «Η απόφαση είναι πέρα και έξω από κάθε λογική αφού ούτε ένας δεν κατέθεσε το παραμικρό εναντίον της ομάδας μας και ο μοναδικός μάρτυρας ο κ. Κούγιας όπως είδαν όλοι οι παραβρισκόμενοι δημοσιογράφοι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα καθόλου. Πιστεύω απόλυτα ότι θα δικαιωθούμε στην Έφεση στην οποία θα υποβάλλουμε άμεσα. Το κατηγορητήριο αυτό είναι προϊόν κουτσομπολιού και καφενείου και δεν αποτελεί προϊόν πραγματικών γεγονότων».
Εκπληκτος έμεινε ο εκ των μεγαλομετόχων του Αστέρα Γιάννης Καϋμενάκης με την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής δηλώνοντας ότι «Αφού το είδαμε και αυτό πλέον τα έχουμε δει όλα. Υποβιβάζουνε εμάς για υποθέσεις και κρίσεις τρίτων προσώπων και αθωώνουν άλλους που μιλάνε απευθείας. Θα δούμε το σκεπτικό της απόφασης και θα αποφασίσουμε για τις επόμενες νομικές κινήσεις μας. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο αυτή την στιγμή…».