Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Αλλαγές στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων

Αθήνα
Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΔ) αναμένεται να περάσει η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, παρά το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο που προέβλεπε τη δυνατότητα αξιοποίησης των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων από εταιρείες διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας 68 Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η αντικειμενική αξία του συνόλου των ακινήτων των ασφαλιστικών οργανισμών ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει κατά ποσοστό 65,71% επαγγελματικούς χώρους, κατά ποσοστό 14,10% ξενοδοχεία, κατά 12,54% αγροτεμάχια και οικόπεδα, κατά 5,34% κινηματογράφους και θέατρα, κατά 1,40% νοσοκομεία και μόλις κατά 0,31% διαμερίσματα. Η η αξία που αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία είναι η αντικειμενική και όχι η αγοραία και πως το 20% της συνολικής ακίνητης περιουσίας των ταμείων παραμένει αναξιοποίητο.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Ν. 3918/2011 που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου 2011 η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων θα μπορεί να δίδεται σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Η πρόβλεψη του νόμου συνίσταται στο ότι οι θεσμικοί επενδυτές και οι επαγγελματίες του real estate θα είχαν τον πρώτο λόγο στο σχέδιο της κυβέρνησης να βγάλει τα ασφαλιστικά ταμεία από το οικονομικό τέλμα, μέσω της εκμετάλλευσης των ακινήτων τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η οικονομική συγκυρία και η ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα στο σκέλος των εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου οδηγεί τη κυβέρνηση σε αναθεώρηση των πλάνων της και στην υπαγωγή των ακινήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης υπό τη διαχείριση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Newsroom ΔΟΛ - in.gr

Υπό κατάληψη πέντε ασφαλιστικά ταμεία

Υπό κατάληψη τελούν από το πρωί πέντε ασφαλιστικά ταμεία της χώρας με τους εργαζομένους να διαμαρτύρονται για το ενιαίο μισθολόγιο, το «τσεκούρωμα» στους μισθούς τους και στις απολύσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την εξυγίανση του δημοσίου τομέα.
Τα ταμεία που είναι υπό κατάληψη είναι τα εξής: ΕΤΕΑΜ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΕΑΔΥ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ.


troktiko.eu