Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Αοριστολογίες του Υπουργείου για την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο»

Απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας απέστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με το θέμα της μειωμένης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο στα αμπέλια. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Στην ερώτηση ουσίας που κατέθεσα σχετικά με τα χαμηλότατα ποσοστά επιστροφής φόρου που καθορίστηκαν για τα αμπέλια, το Υπουργείο μου έδωσε μία τυπική απάντηση, η οποία ούτε εξηγεί ούτε αιτιολογεί την επιλογή αυτή. Η ερώτηση που είχα κάνει ήταν συγκεκριμένη: ρώτησα ποιοι δείκτες χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της κατανάλωσης πετρελαίου στην αμπελουργία, καθώς και ποιες και πόσες εργασίες και με ποια συχνότητα υπολογίσθηκαν για τον καθορισμό της συνολικής κατανάλωσης σε 13 και 14,4 λίτρα ανά στρέμμα. Και βεβαίως, ζήτησα την αναθεώρηση της απόφασης αυτής, διότι εκ του αποτελέσματος κατέστη φανερό ότι υπήρξε μία αδικία για τους αμπελοκαλλιεργητές.


Η απάντηση του Υπουργού ήταν να μου παραθέσει μία σειρά από υπουργικές αποφάσεις και διαδικασίες, οι οποίες εφαρμόζονται για την επιστροφή του ειδικού φόρου. Με ενημέρωσε για τη σχετική ΚΥΑ, για τη σύσταση ειδικής επιτροπής, για τον προσδιορισμό με δείκτες μηχανικής απασχόλησης, για ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ υπηρεσιών και ούτω καθεξής. Δεν με ενημέρωσε αν στους μηχανικούς δείκτες για την αμπελουργία συμπεριελήφθησαν οι ραντισμοί, το θειάφισμα, η συγκομιδή, η προληπτική φυτοπροστασία, που ιδιαίτερα φέτος αποδείχθηκε ιδιαίτερα κοστοβόρα λόγω της επιδημίας περονόσπορου. Ούτε βεβαίως με ενημέρωσε για το πόσες τέτοιες επεμβάσεις υπολόγισαν οι υπηρεσίες.


Εντέλει ακόμα δεν ξέρουμε πώς προέκυψαν τα 13 και 14,4 λίτρα ανά στρέμμα. Εκείνο που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση αναθεώρησης και επανόρθωσης της αδικίας, αφού ο κύριος Υπουργός δεν έθιξε καθόλου το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αμπελοκαλλιεργητές θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με 5 ευρώ επιστροφή ανά στρέμμα, ποσό γελοίο μπροστά στις πραγματικές ανάγκες, αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση του καλλιεργητικού κόστους. Υπενθυμίζω ότι το κόστος των καυσίμων στον αγροτικό τομέα τους τελευταίους είκοσι μήνες αυξήθηκε κατά 35%.


Θα περίμενα από το Υπουργείο, ιδιαίτερα για τα αμπέλια τα οποία φέτος, παρά τις απεγνωσμένες και πανάκριβες προσπάθειες πρόληψης, καταστράφηκαν από τον περονόσπορο, να επιδείξει μία μεγαλύτερη ευαισθησία. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι παραγωγοί μάλλον δεν θα πρέπει να προσδοκούν ουσιαστικές αποζημιώσεις για την απώλεια της παραγωγής και του εισοδήματός τους.


Το τοπίο που διαμορφώνεται για τους αμπελοκαλλιεργητές είναι ζοφερό. Εκεί που χρειάζονται καίριες πολιτικές παρεμβάσεις, όπως οι έλεγχοι στην αγορά, η προβολή και προώθηση των προϊόντων σε ξένες αγορές και η εφαρμογή προγραμμάτων επιδότησης, η Κυβέρνηση απουσιάζει. Όπου είναι παρούσα, οι επιλογές της βυθίζουν ακόμα βαθύτερα στην ύφεση τον αγροτικό τομέα. Όπως έχω προαναγγείλει, το προσεχές διάστημα θα συζητηθεί στην ολομέλεια του κοινοβουλίου επερώτηση που έχουμε καταθέσει ως Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας για όλα τα προβλήματα του αμπελοοινικού τομέα. Δεσμεύομαι ότι θα επαναφέρω και εκεί το θέμα της επιστροφής, μαζί βεβαίως με τα μεγάλα ζητήματα των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο, των επιδοτούμενων προγραμμάτων και γενικά των πολιτικών για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος».