Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη αλλά...

Μέλη του ΠΑΜΕ κατέλαβαν το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ξεκινούν από σήμερα στην πόλη, ενόψει των εγκαινίων της 76ης Διεθνούς Έκθεσης.

Οι διαδηλωτές αιφνιδίασαν τις αστυνομικές δυνάμεις, που περιφρουρούν το κτίριο από νωρίς το πρωί, αφού στις 2 το μεσημέρι αναμένεται να γίνει στο δημαρχιακό μέγαρο, η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργο Παπανδρέου, με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, και στην ανεργία ανήρτησαν στο δημαρχείο ένα μεγάλο πανό που γράφει: «Κόβουν μισθούς συντάξεις, μας πετούν στην ανεργία, μας φορτώνουν χαράτσια, λαϊκή συμμαχία έναντι στη συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΕΕ, Όλοι με το ΠΑΜΕ Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 6:30 Πλατεία Αριστοτέλους ΠΑΜΕ».

«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη
«Φρούριο» θυμίζει η συμπρωτεύουσα, καθώς έχει ήδη μεταβεί στην πόλη ισχυρότατη αστυνομική δύναμη, μαζί με τον γνωστό μεταλλικό φράχτη που χρησιμοποιήθηκε στο Σύνταγμα, αλλά και το θωρακισμένο όχημα «Αίαντας».

Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης από την Τετάρτη που μετέβη εκεί ο αρχηγός του Σώματος, Λευτέρης Οικονόμου, ενώ έχουν ξεκινήσει οι περιπολίες και οι εντατικοί έλεγχοι.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη
Το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» που θα φιλοξενήσει τη φετινή διοργάνωση θα βρίσκεται σε ισχυρό αστυνομικό κλοιό, για την αποφυγή επεισοδίων κατά τις διαδηλώσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι οι μαζικότερες των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό των αστυνομικών αρχών, στα μέτρα θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 7000 αστυνομικοί (νούμερο - ρεκόρ σε σχέση με τις περασμένες χρονιές), καθώς στη Θεσσαλονίκη έχουν καταφθάσει διμοιρίες ΜΑΤ απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και δυνάμεις δικυκλιστών των ομάδων Δέλτα και ΔΙΑΣ.

Σε ετοιμότητα και ο «Αίαντας»Η πρόσβαση των διαδηλωτών προς το Συνεδριακό Κέντρο και τη νότια πύλη της ΔΕΘ (έναντι της πλατείας της ΧΑΝΘ), απ’ όπου διέρχονται παραδοσιακά όλες οι πορείες, θα αποκλειστεί με την τοποθέτηση του φράχτη. Εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο θα χρησιμοποιηθεί και ο "Αίαντας", το θωρακισμένο όχημα – αντλία νερού που έχει χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού και διαθέτει υποδοχείς για χρωστικές ουσίες και δακρυγόνα.

Οι κλούβες των ΜΑΤ θα παραταχθούν γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ενώ αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία και κεντρικούς δρόμους. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα διαθέσει τρεις εισαγγελείς για να επιβλέπουν τα μέτρα της Αστυνομίας και τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις.

Οι διαδηλώσεις

Σήμερα

Στις 5.30 το απόγευμα, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, έχει προγραμματιστεί η διαμαρτυρία εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ, αλλά και αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, οι οποίοι θα διαμαρτυρηθούν για τις μισθολογικές περικοπές που υφίστανται, αλλά και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, οι «Αγανακτισμένοι» διοργανώνουν μουσική συναυλία μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Το Σάββατο
Τη σκυτάλη παίρνουν το Σάββατο οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, δάσκαλοι, φοιτητικοί σύλλογοι, ιδιοκτήτες ταξί αλλά και οι φίλαθλοι του Ηρακλή, που σκοπεύουν να αντιδράσουν με τον τρόπο αυτό στον υποβιβασμό της ομάδας του από το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Σούπερ Λιγκ.

Συγκεκριμένα, οι «Αγανακτισμένοι» έχουν προγραμματίσει για τις 3 το απόγευμα τρεις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις (στον Λευκό Πύργο, στο κτίριο των προσκόπων στην οδό Βασιλέως Γεωργίου και στο παλιό 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο), και στη συνέχεια θα κινηθούν προς το Βελλίδειο με στόχο να θέσουν σε εφαρμογή το «σχέδιο αποκλεισμού της ΔΕΘ».

Στις 3.30, ιδιοκτήτες ταξί από διάφορες πόλεις της Ελλάδας θα συγκεντρωθούν στο Ιβανόφειο, στην οδό Αγίου Δημητρίου, και κατά τις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν πορεία, χωρίς τα αυτοκίνητά τους, μέχρι το συνεδριακό κέντρο.

Επίσης, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, των φοιτητών, στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, των φιλάθλων της ομάδας του Ηρακλή, στο «Κατσάνειο» αθλητικό κέντρο, καθώς επίσης και των αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα. Για τις 6.30 το απόγευμα προγραμματίστηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μετά τις 7 το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσουν και αυτές οι πορείες, από τα παραπάνω διαφορετικά σημεία συγκέντρωσης, με κατάληξη το Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Τα μέτρα της τροχαίας
Το Σάββατο δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των οδηγών, η Διεύθυνση Τροχαίας θα ανακοινώσει ποιοι δρόμοι θα κλείσουν, καθώς και τις εναλλακτικές διαδρομές που θα ακολουθούν τα αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς το Σάββατο.

real.gr