Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Αποκλεισμός του υπουργείου Υγείας από υπαλλήλους του γιά τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο στο οποίο εργάζονται, στην οδό Αριστοτέλους στην Αθήνα, πραγματοποιούν από τις 8.30 σήμερα το πρωί υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας. Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση αντιδρούν στις δηλώσεις του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου για τους δημοσίους υπαλλήλους και απαιτούν "δημόσια συγγνώμη".

Η δήλωση του Υπουργού Υγείας “'ότι το ένα εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων που ταλαιπωρούν 10 εκατομμύρια πολίτες, με τη βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος, μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν”, μας προσβάλλει δήλωσαν.

"κάνουμε καταληψη του υπουργειου ως απάντηση στις ύβρεις του υπουργού καθώς ξέρει ότι δουλεύουμε πολύ σκληρά παρά τις μειώσεις που έχουμε δεχθεί στους μισθούς μας. Θα παραμείνουμε εδώ και το Υπουργείο θα μείνει κλειστό όλη μέρα. Απαιτούμε ο υπουργός να ζητήσει συγγνώμη", δήλωσε ο πρόεδρος των υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Θωμάς .

Η ΑΔΕΔΥ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού κατά των δημοσίων υπαλλήλων, κάνει λόγο για "πολιτικό κανιβαλισμό"
Κάλυψη ως προς την ουσία των δηλώσεων του Α. Λοβέρδου, με "αστερίσκους" όμως ως προς το ύφος που χρησιμοποίησε, παρέσχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας εμφανιζόταν αμετακίνητος στη θέση που διατύπωσε ότι "ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν δέκα εκατομμύρια πολίτες".

Στη διάρκεια της άτυπης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε πως δεν υπάρχει ενδοκυβερνητική διαφωνία ως προς το πλαίσιο των δηλώσεων για την αντιπαραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, που αποτελεί και κυβερνητική παραδοχή - όπως είπε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι "υπάρχουν άξιοι και παραγωγικοί υπάλληλοι, όμως, το παραγόμενο αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό".
Ο αστερίσκος
Ως προς το ύφος των δηλώσεων του κ. Λοβέρδου, παρατήρησε πως "είναι αντιπροσωπευτικό αυτού που τις κάνει" και ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζει το σύνολο της κυβέρνησης. "Το ύφος" σημείωσε "είναι προσωπικό. Αν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων ταλαιπωρεί το σύνολο του ελληνικού λαού, κατηγορηματικά απαντώ, όχι". Ο υπουργός Υγείας μιλώντας χθες στη Βουλή επέμεινε πάντως στις απόψεις του, λέγοντας: "Εγώ λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν φοβάμαι να πω αυτό που θέλω και οι χθεσινές μου παρεμβάσεις είναι η απόδειξη".

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Λοβέρδου υπήρξαν στην κυβέρνηση, στην Κ.Ο και το κόμμα. "Εγώ δεν συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση. Υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά να το δούμε μέσα από τη λογική της συγκρότησης" τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου μιλώντας στον BHMA FM. "Η δική μου προσέγγιση δεν θα ήταν αυτή.

Το χειρότερο που έχεις να κάνεις είναι να τους βάλεις όλους μαζί στο ίδιο τσουβάλι, να δημιουργήσεις μια εικόνα κοινωνικού αυτοματισμού" δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας στη ΝΕΤ. Αποστάσεις κράτησαν ακόμη οι υφυπουργοί Μ. Οθωνας, Π. Κουκουλόπουλος, οι βουλευτές Α. Μακρυπίδης, Δ. Λιντζέρης, Λ. Μίχος ενώ ο Απ. Κακλαμάνης μίλησε για "απαξία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων". Τάσεις "σχιζοφρένειας" στην κυβέρνηση διαπιστώνει η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, οξύτατη ήταν η κριτική της ΑΔΕΔΥ, που έκανε λόγο για "παραλήρημα" και για "δημιουργία ψευδών εντυπώσεων". Σημείωσε ακόμη πως "ο ολισθηρός δρόμος της παραποίησης και ο υπερβάλλων ζήλος για να γίνει κάποιος αρεστός στην τρόικα οδηγεί σε πολιτικό κανιβαλισμό".

Ανακοινώσεις αποδοκιμασίας εξέδωσαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό για ρατσισμό, ενώ ο Φ. Κουβέλης έκανε λόγο για "ανάθεμα".

Λευτέρης Γαλανός
ethnos.gr