Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚ​Η ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ : ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

www.mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr


                               
                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επίσκεψη του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη τον γενέθλιο τόπο του, ολοκληρώνεται απόψε με την πολιτική ομιλία του στα Χανιά,στο θέατρο της ανατολικής τάφρου της πόλης. Μαζί με τον ιδρυτή της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, μιλούν επίσης ο Γιώργος Κασιμάτης,καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΚΑΠ και ο Νίκος Χατζημιχελάκης, δικηγόρος, εκπρόσωπος ΚΑΠ-Σπίθας Χανίων. Ακολουθεί η ομιλία με κεντρικό συνθημα "Αλλαγή Πορείας".


                                                   ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ


           Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως λαός είναι ότι δεν έχουμεσυνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε όλοι μαζί στο ίδιο καράβι που ονομάζεταιΕλλάδα. Ότι επομένως μας αφορά άμεσα τόσο η κατάσταση του πλοίου όσο και οισυνθήκες του ταξιδιού. Αν σταματήσουν οι μηχανές, σταματάμε κι εμείς κι ανβουλιάξει, τότε βουλιάζουμε κι εμείς. Αριστεροί, δεξιοί, πλούσιοι, φτωχοί,αδιακρίτως όλοι μαζί. Και σ’ αυτό το πλοίο δεν είμαστε συνεπιβάτες αλλά συνιδιοκτήτες.

Επομένως συνυπεύθυνοι για την κατάστασή του, για την πορεία τουκαι για την ασφάλειά του. Κι ακριβώς γιατί οι πιο πολλοί δεν έχουν ακόμασυνειδητοποιήσει αυτές τις αλήθειες, βρεθήκαμε ξαφνικά εμείς οι συνιδιοκτήτεςκαι συνυπεύθυνοι στιβαγμένοι στα αμπάρια του πλοίου, λες και είμαστεεμπορεύματα, ενώ στα καταστρώματα σουλατσάρουν απολαμβάνοντας τον αέρα τηςθάλασσας ξένοι επιβάτες, αντάμα με ορισμένα δικά μας σαϊνια και στη θέση τουκαπετάνιου επίσης ξένοι, με βοηθούς Έλληνες υπουργούς και υπαλλήλους.
           Δεν ξέρω πώς αισθάνεστε εσείς, αλλά εγώ αν και υποχρεώθηκα στο παρελθόν ναταξιδέψω σε αμπάρια πλοίων αλυσσοδεμένος, ντρέπομαι. Γιατί στο κάτω-κάτωτότε είχαμε από πάνω μας μια Βέρμαχτ ή μια Δικτατορία. Ξέραμε ότι ο αγώνας ήτανάνισος και γι’ αυτό, αν και αλυσσοδεμένοι, είχαμε καθαρή συνείδηση. Δενντρεπόμασταν. Μόνο πονούσαμε, γιατί μας πήραν με τη βία το πλοίο ΕΛΛΑΔΑ καιμεις το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να αντέξουμε ως το τέλος, έως ότουδιώξουμε τους ξένους από τα καταστρώματα κι από τα πηδάλια.
           Τούτη τη φορά όμως τα πράματα είναι διαφορετικά, γιατί όπως είπα, οι πιο πολλοίδεν πιστεύουν ότι το πλοίο είναι δικό τους και ότι η μοναδική δύναμη πουδιαθέτουν αυτοί που μας διοικούν σήμερα, είναι η δική μας παθητική στάση και η άγνοιάμας ότι είμαστε τόσο πολλοί και δυνατοί, που όταν το καταλάβουμε και τοθελήσουμε, τους πετάμε -ξένους και ντόπιους- στη θάλασσα και σώζουμε το καράβι,που πάει από το κακό στο χειρότερο. Ένας ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ όπως το ονόμασαν οι ίδιοι,που τον οδηγούν κατ’ ευθείαν πάνω στο παγόβουνο, που μας περιμένει για ναμας τσακίσει ολοκληρωτικά.
           Ας δούμε τώρα μέσα σε ποια πελάγη ταξιδεύουμε. Η οικονομική τρομοκρατία μετάτην Ελλάδα ρίχνει τον ένα ευρωπαϊκό λαό μετά τον άλλον μέσα σε μια μανιασμένηθάλασσα. Απειλεί ακόμα και την ίδια την Αμερική, την πιο μεγάλη χώρα τουκαπιταλισμού. Αυτό που συμβαίνει είναι πράγματι πρωτάκουστο. Όπως όλοι ξέρουμε,ο καπιταλισμός θεοποίησε το χρήμα. Και όπως φαίνεται, το χρήμα απέκτησεσυνείδηση της δύναμής του, έγινε όπως λένε άυλο (χρηματοπιστωτικό στη γλώσσατων οικονομολόγων), άυλο μεν όμως τόσο παντοδύναμο, ώστε να μπορεί να υποτάξειακόμα κι εκείνον που το γέννησε, δηλαδή τον καπιταλισμό. Για να κάνει τι; Μαγια να εξουσιάσει πάνω από όλους τους λαούς με όπλο την οικονομική τρομοκρατίαεπιβάλλοντας μια Νέα Διεθνή Τάξη Εξουσίας, που θα την ονομάζω«νέο-φετιχιστική». Από τη λέξη «φετίχ» ή «τοτέμ», που κάποτε λάτρευαν σαν Θεόοι πρωτόγονοι. Τώρα τη θέση του φετίχ την έχει πάρει το χρήμα, που ταυτόχροναμας βυθίζει σε ένα νέο πρωτογονισμό. Δηλαδή σ’ αυτή τη μανιασμένηθάλασσα, όπου το πλοίο ΕΛΛΑΣ κλυδωνίζεται ουσιαστικά ακυβέρνητο, μιας και ηγέφυρα έχει καταληφθεί από την Τρόικα δηλαδή το πειθήνιο όργανο των Τραπεζών,πάνω στις οποίες στηρίζει τη δύναμή του το «άυλο χρήμα» από όπου εκπορεύεται ηοικονομική τρομοκρατία και ο νεο-φετιχισμός.
           Κι όλοι εμείς οι άλλοι, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας,βρισκόμαστε στιβαγμένοι στο αμπάρι του πλοίου και η μόνη μας αντίδραση είναι ναφωνάζουμε κάθε φορά που ένα πελώριο κύμα μας ταρακουνά. Κι ο ένας χάνει τηδουλειά του, ο άλλος κλείνει το κατάστημά του, η φορολογία μας ξεζουμίζει και ηφτώχεια χτυπά την πόρτα μας.
           Στο σημείο αυτό θα ήθελα από σας να σκεφτείτε δύο πρωταρχικά πράγματα: Το πρώτοείναι να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο, πουβολοδέρνει μέσα σε μια άγρια θάλασσα και ότι δεν είμαστε συνεπιβάτες αλλάσυνιδιοκτήτες με ίσα μερίδια ευθύνης ο καθένας. Και το δεύτερο ότι ηπορεία του πλοίου είναι βασικά λαθεμένη και εν πάση περιπτώσει εμείς οι πολλοί,η πλειοψηφία, κλεισμένοι όπως είπα στο αμπάρι είμαστε ουσιαστικάεξουδετερωμένοι. Είμαστε εμπορεύματα που μας προορίζουν για πούλημα είτεείμαστε αρνάκια που μας οδηγούν για τα περαιτέρω. Σ’ αυτή την κατάσταση μαςκαταδικάσανε να είμαστε και γι’ αυτό εκείνο που θα πρέπει να κάνουμεείναι να αποφασίσουμε να αγωνιστούμε. Πολίτες υπεύθυνοι, περήφανοι, έξυπνοι,δυνατοί και αποφασισμένοι πρώτα απ’ όλα να κερδίσουμε την προσωπική μαςαξιοπρέπεια. Οπότε το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κοιταχτούμε καλά σταμάτια, να δώσουμε τα χέρια, να ενωθούμε όλοι με ένα σκοπό και μια θέληση.
           Ο σκοπός μας θα πρέπει να είναι να κυβερνήσουμε εμείς οι ίδιοι το καράβιμας και η θέληση να προσπαθήσουμε να το οδηγήσουμε σε ήρεμα νερά, μακριά απότον σκυλοκαυγά όπου το ένα τέρας προσπαθεί να φάει το άλλο, σ’ αυτόν τονκόσμο που τον χαρακτηρίζει ο Νόμος του ισχυρότερου, δηλαδή ο Νόμος τηςΖούγκλας.
                                                                 *
           Προς το παρόν υπάρχει άμεση ανάγκη να σταματήσει η λαθεμένη πολιτική τηςΤρόικα-Κυβέρνησης που αφορά την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Από τηστιγμή που ήρθε η Τρόικα τον Μάιο του 2010 έως σήμερα όλοι οι αριθμοίδιαψεύστηκαν και όλα τα μέτρα που πάρθηκαν απέτυχαν. Με το Μνημόνιο η χώραβυθίζεται καθημερινά σε μεγαλύτερη κρίση, που την οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση μεαυξανόμενους ρυθμούς.
            Εν τούτοις η Κυβέρνηση επιμένει συνεχίζοντας την ίδια αποτυχημένη τηςπολιτική. Ποιο ήταν το αμάρτημα των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στηδιόγκωση του Δημόσιου Χρέους; Τα συνεχή δάνεια. Τι κάνει η σημερινή Κυβέρνηση;Συνεχίζει τον ίδιο αμαρτωλό δρόμο με νέα δάνεια! Τότε γιατί δεν συνέχιζε ναδανείζεται τον Οκτώβρη του 2009 που έγινε κυβέρνηση; Και ποιος ο λόγος ναπροσφύγουμε στο ΔΝΤ και τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες; Τώρα φαίνεται καθαρά, ότι δενήταν ο Παπανδρέου που κατέφυγε στην Τρόικα αλλά η Τρόικα και οι δανειστές πουτον υποχρέωσαν να θέσει τη χώρα μας κάτω από την κηδεμονία τους, γιατί όπωςαποδείχθηκε, τα δάνεια με τα οποία συνεχίζεται η υπερχρέωσή μας, δενπροορίζονται για μας αλλά για κείνους. Δηλαδή μας δανείζουν, μας χρεώνουν μετόκους και στη συνέχεια τα δάνεια που μας δίνουν, πάνε κατ’ ευθείαν στουςδανειστές μας. Να για ποιο λόγο αν και έχουμε εισπράξει μετά τον ερχομό τηςΤρόικα πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ, η ελληνική αγορά είναι στεγνή από χρήμα, δενπηγαίνει ούτε ένα Ευρώ σε αναπτυξιακά έργα, ο κόσμος γίνεται όλο και πιοφτωχός, ενώ η κυβέρνηση καταφεύγει σε φόρους και σε αύξηση του ΦΠΑ για να μαζέψειχρήματα, προκειμένου να πληρώσει τους κρατικούς υπαλλήλους και τα υπόλοιπά τηςέξοδα. Δηλαδή ουσιαστικά γδύνουν τους πιο αδύνατους, μικρομεσαίους, τουςμισθοδίαιτους και τους συνταξιούχους αυξάνοντας την ανεργία για να συντηρούν τοΔημόσιο, ενώ τα δάνεια μπαίνουν και βγαίνουν χωρίς ίχνη κέρδους για μας, μεμόνη συνέπεια τη διόγκωση του Δημόσιου Χρέους. Που μέσα σε ενάμιση χρόνοεκτινάχθηκε από το 132% του ΑΕΠ στα 152%. Και όπως όλοι γνωρίζουν, το 150%είναι η κόκκινη γραμμή, πέρα από την οποία δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγείακόμα και μια πλούσια χώρα από τα χρέη με τους τόκους και τα χρεολύσια στοναιώνα τον άπαντα. Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση αυτή μας οδήγησε μέσα σε ενάμισηχρόνο στην πλήρη οικονομική καταστροφή. 
           Μια τόσο άθλια, πρόστυχη και καθαρά αντεθνική κομπίνα όπως αυτή πουέγινε σε βάρος του Λαού μας, δεν νομίζω να εφαρμόστηκε έως σήμερα σε καμμιάχώρα του κόσμου. Πρόκειται για ένα εθνικό έγκλημα που θα πρέπει άμεσα νασταματήσει, Πρώτον γιατί διαλύει κυριολεκτικά τη χώρα μας σε βάθοςχρόνου και Δεύτερον γιατί μόνο σε κάφρους αξίζει μια τέτοια κοροϊδία.
           Περνώ τώρα στο πρόβλημα της ουσιαστικής και όχι της τυπικής συνταγματικήςνομιμότητας της παρούσας κυβέρνησης. Βασική αρχή του δημοκρατικού μαςπολιτεύματος είναι ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει. Στηνπραγματικότητα σήμερα αυτή η αρχή έχει αντιστραφεί, δεδομένου ότι δεν είναι ηπλειοψηφία αλλά η μειοψηφία που κυβερνά και η πλειοψηφία ελέγχει. Ειδικά εμάςτους ανεξάρτητους και τους εκτός των κομμάτων που είμαστε τα κύρια θύματα τηςπολιτικής της κυβερνητικής μειοψηφίας, μας έχουν καταντήσει παθητικούςπαρατηρητές της ριζικής αποδόμησης της ελληνικής κοινωνίας και της πατρίδας.
           Γιατί δεν είναι μόνο οι απλοί πολίτες που θίγονται από τα εξοντωτικά μέτρα τηςκυβέρνησης αλλά και η ίδια η χώρα, η πατρίδα μας, που την έχουν καταντήσειπαίγνιο στις κάθε είδους ορέξεις των λεγομένων  συμμάχων μας, τωνΑμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης των Τραπεζών. Η σημερινή Κυβέρνηση μάςέχει υποβιβάσει όσο καμμιά άλλη σε υπάκουο υπηρέτη ξένων συμφερόντων. Χωρίς ναέχουμε δικαίωμα για τη χάραξη ανεξάρτητης εθνικής, αμυντικής και οικονομικήςπολιτικής. Δηλαδή μας έχουν μεταβάλει σε ένα απλό προτεκτοράτο φτάνοντας στοσημείο να μας επιβάλουν Γερμανό υπερ-πρωθυπουργό. Ενώ μεθοδεύουν την εκποίησητου δημόσιου πλούτου της χώρας στους ξένους δανειστές. Βεβαίως κάθε κυβέρνησηπου προέρχεται από εκλογές, έχει το δικαίωμα να κυβερνήσει για μια τετραετία,ακόμα κι αν στο μεταξύ απωλέσει ένα μέρος της αρχικής της δύναμης. Ας πούμε ένα10 έως 15%. Εδώ όμως έχουμε μια αναμφισβήτητη καταρράκωση της εκλογικής δύναμηςτης παρούσας κυβέρνησης, της τάξης του 50% και πλέον.
           Στην περίπτωση αυτή το Σύνταγμα του 1975 έδινε τη δυνατότητα στον Πρόεδρο τηςΔημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. Η αλλαγή που έκανεο Ανδρέας Παπανδρέου με την συνταγματική αναθεώρηση του 1985 και που είχε απότότε καταγγελθεί ότι αλλοιώνει τον χαρακτήρα του Πολιτεύματος, μας οδήγησεακριβώς σ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Αν υπήρχε στοιχειώδης ευθιξία, θαέπρεπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ζητήσει να γίνουν εκλογές, για να κρίνει ολαός εάν εξακολουθεί να έχει το ουσιαστικό δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις πουμάλιστα ξεθεμελιώνουν την ίδια τη βάση της ελληνικής κοινωνίας και δεσμεύουν τηχώρα για πολλές δεκαετίες. Τι άλλο στην ουσία είναι αυτό παρά ένα παρατεταμένοπραξικόπημα; Και η Βουλή; Γιατί όλοι σιωπούν μπροστά σ’ αυτή τηνκακοποίηση της ουσίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος;
Πρόκειται για ένασυνταγματικό αδιέξοδο, μια παραμόρφωση της πεμπτουσίας της Δημοκρατίας που μεαπόλυτη περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, βαρύνει, αλλοιώνει και βλάπτει τηνχρηστή διακυβέρνηση της χώρας οδηγώντας σε μια ουσιαστική κατάχρηση εξουσίαςκαι μετατρέπει τη Βουλή σε ένα άλλοθι για μια κατ' ουσίαν δικτατορική επιβολήμιας μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας. Με άλλα λόγια οδηγεί στην καταπάτηση τηςΔημοκρατίας ως συστήματος που διασφαλίζει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες.
            Στο μεταξύ και έως ότου η πολιτική εξουσία επιλύσει τα προβλήματά της, εμείς ησυντριπτική πλειοψηφία των ανεξάρτητων πολιτών έχουμε ηθικό, εθνικό καιδημοκρατικό χρέος να θεωρούμε τις αποφάσεις αυτής της ουσιαστικής μειοψηφίας σεμια εποχή μάλιστα που έχει παραδώσει τις τύχες της χώρας μας στους ξένους, ωςηθικά, εθνικά και δημοκρατικά παράνομες, αντιτάσσοντας το όπλο της ΑΝΥΠΑΚΟΗΣστις ηθικά, εθνικά, δημοκρατικά και ιστορικά παράνομες αποφάσεις της.
            Ανυπακοήατομική και συλλογική σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που παίρνονται μάλιστα κατ'επιταγήν των ξένων επιτηρητών μας και που θίγουν εκτός από τα συμφέροντα τουΛαού και της χώρας, την προσωπική, λαϊκή και εθνική μας αξιοπρέπεια.
            Στην ιστορίατων δημοκρατιών η πολιτική ανυπακοή υπήρξε το μέσο μη βίαιης και διαφανούςαντίστασης του συνειδητού πολίτη απέναντι στις αποφάσεις μιας Κυβέρνησης πουπαραβιάζει τους θεμελιώδεις κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης. Η πολιτικήανυπακοή δεν είναι μια αυθαίρετη έννοια. Είναι μια ολόκληρη θεωρία τηςπολιτικής επιστήμης και του συνταγματικού δικαίου και κεκτημένο του πολιτικούκαι συνταγματικού μας πολιτισμού.  Οι ρίζες της ανάγονται στις απαρχές τουσυνταγματισμού, στη Μαγκνα Κάρτα και στο περίφημο δικαίωμα αντίστασης. Δηλώνειτο δικαίωμα του πολίτη να μην τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στην εξουσία,όταν εκείνη πρώτα δεν τηρεί τους όρους του «κοινωνικού συμβολαίου» Ας μηνξεχνάμε την  ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματός μας: «Η τήρηση τουΣυντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων».  
           Σήμερα όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ. Η ανεργία έχειξεπεράσει το 18% και στους νέους το 40%. Σε λίγο θα παρατηρηθούν φαινόμεναφτώχειας με οικογένειες που δεν θα έχουν να φάνε ούτε ψωμί. Οι μεγάλοι φόροικαι οι μαζικές απολύσεις θα δημιουργήσουν στρατιές απελπισμένων. Μπροστάσ’ αυτή τη λαίλαπα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα πρέπει να απαντήσουμε.Προτείνουμε σαν πρώτα μέτρα την ΑΜΥΝΑ, την ΑΝΥΠΑΚΟΗ, καθώς και την ΚοινωνικήΑλληλεγγύη. Η άμυνα και η ανυπακοή πρέπει να εστιασθούν στις  περιπτώσειςπου κινδυνεύει να ξεπουληθεί όσο-όσο τόσο η ατομική όσο και η δημόσιαπεριουσία. Λόγου χάρη αυτές τις μέρες πήγε δικαστικός κλητήρας στη ΝέαΦιλαδέλφεια να κατασχέσει το σπίτι ενός εργαζόμενου. Τότε μαζεύτηκαν αυθόρμηταοι γείτονες, σκίσανε τα χαρτιά της κατάσχεσης και περιφρουρούν το σπίτι.Βλέπετε εξ άλλου τι γίνεται με το Ελληνικό, που θέλουν να το κάνουν καζίνο.
Επειδή μεθαύριο κιόλαςίσως αρχίσουν στη γειτονιά σας να υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών που δεν θαέχουν να φάνε, θα πρέπει από τώρα να δημιουργηθούν ταμεία Αλληλεγγύης, από μαςτους ίδιους, τους γείτονες, τον λαό τον ίδιο. Η Εθνική Αλληλεγγύη θα πρέπει ναγίνει από δω και πέρα η βασική μας προσπάθεια, ώστε να μην αφήσουμε ούτε ένασυμπολίτη μας αβοήθητο. Αυτή θα πρέπει να είναι η Εθνική μας Άμυνα στο τσουνάμιπου μας ετοιμάζουν για να μας πνίξουν.
Παράλληλα όμως με τηνΆμυνα, προτείνουμε και την Επίθεση. Σε περίπτωση που υποχρεωθούν να κάνουνεκλογές, τι θα γίνει; Θα ψηφίσουμε πάλι τα ίδια κόμματα; Θα ρίξουμε λευκό; Ήδεν θα ψηφίσουμε; Τίποτα από όλα αυτά. Θα πρέπει να πάρουμε μέρος. Όμως με μιαπροϋπόθεση: Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τη μεγάλη Εθνική Λαϊκή Παράταξη που θασαρώσει.
Θα βρούμε τι είναιεκείνα  που ενώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία του Λαού μας, που σήμεραβρίσκεται έξω από το Σύστημα Εξουσίας.
Να απαλλαγούμε από τοΧρέος. Να φύγει η Τρόικα. Να γίνει συντακτική εθνοσυνέλευση. Να αναδειχθούνκαινούρια πρόσωπα που να έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη μας. Να ξεκινήσουμε ένανέο πρόγραμμα οικονομίας και κοινωνικής ανάπτυξης κλπ. Εμείς, το ΚίνημαΑνεξάρτητων Πολιτών, έχουμε τις δικές μας προτάσεις και είμαστε έτοιμοι να τιςσυζητήσουμε με κάθε ανεξάρτητο πολίτη στη βάση του λαού.
Ας αρχίσουμε να κάνουμεκοινές Επιτροπές, που να αποβλέπουν στην ενότητα του λαού. Αρχίζοντας από τουςχώρους εργασίας. Τις συνοικίες. Μετά λίγο πιο πάνω, στις πόλεις, στιςπεριφέρειες, έως ότου καταλήξουμε σε μια ενιαία παράταξη με δικό  τηςπρόγραμμα, στόχους, μεθόδους δουλειάς και σχέδια για το μέλλον, που ναστηρίζεται στην ελεύθερη θέληση των μελών της. Μια παράταξη μέσα στην οποία ναεπικρατεί το ήθος, οι αξίες και οι αυστηρά δημοκρατικές διαδικασίες. Μιαελεύθερη ένωση ελεύθερων ανθρώπων με τρία βασικά χαρακτηριστικά: την αγάπη στηνπατρίδα, την πρόοδο και τη Δημοκρατία.
Ας δούμε όμως τι γίνεται σήμεραστον τόπο μας. Όπως είπα και πιο πριν, η θεοποίηση του χρήματος έχει περάσειστο στάδιο που με όπλο την οικονομική τρομοκρατία επιβάλλει τον νέο-φετιχισμόστην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προσπαθώντας με τον πλήρη έλεγχο του χρηματιστηριακούσυστήματος να χειραγωγήσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και να το αναδείξεισε ισχυρούς πυλώνες ενός νέου τύπου παγκόσμιας διακυβέρνησης. Μεταβάλλει τιςκυβερνήσεις σε πειθήνια όργανά του με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει σαν όργανααποδόμησης των χαρακτηριστικών που συνιστούν την ταυτότητα του κάθε έθνους, τουκάθε λαού και της κάθε κοινωνίας. Με την πολιτική του «Σοκ και Δέος» πουβασίζεται στην κατατρομοκράτηση, την ανασφάλεια και την εξαθλίωση των μαζών,ξεκαθαρίζει όπως φαίνεται το έδαφος, ώστε επάνω στα ερείπια που δημιουργεί, ναχτίσει το δικό του μοντέλο του παγκοσμιοποιημένου πολίτη-λαού. Από όπου πέρασεέως τώρα, κυρίως την Λατινική Αμερική και ορισμένες χώρες της Αφρικής και τηςΑσίας, αφού για ένα χρονικό διάστημα βύθισε τους ανθρώπους σε μια απερίγραπτηδυστυχία, άφησε πίσω της λαούς φοβισμένους, αλλοιωμένους, που έχοντας χάσει τηνπρωτινή εθνική τους ταυτότητα, προσπαθούν ζαλισμένοι να συνειδητοποιήσουν αυτόπου τους συνέβη.
Προς μεγάλη μας δυστυχίααποφάσισε να πατήσει πόδι στην Ευρώπη ξεκινώντας από τη χώρα μας. Με ταστοιχεία που έρχονται λίγα-λίγα στο φως, βλέπουμε τώρα ότι μας είχαν βάλει απόκαιρό στο μάτι. Ξεκίνησαν αμέσως μετά τη Χούντα με τη συστηματική κατεδάφισητου νεοελληνικού πολιτισμού επιβάλλοντας στη θέση του την υποκουλτούρα, ενώπαράλληλα φόρτωναν στην πλάτη μας υπέρμετρα χρέη με τη μέθοδο των πολεμικώνδαπανών και του δημόσιου δανεισμού. Σ’ αυτό τους το έργο είναι βέβαιο ότιείχαν Έλληνες συνεργάτες, από υπαλλήλους και τεχνοκράτες μέχρι υπουργούς καιπρωθυπουργούς. Ο σκοπός τους ήταν να μας φορτώσουν με χρέη και τόκους τόσουψηλούς, ώστε να βρεθεί η χώρα μας να τους χρωστά στο διηνεκές.
Η Ελλάδα μπορούσε μετά τηΧούντα να ξεπεράσει τις προχουντικές κομματικές της διαφορές (που αντανακλούσανμια διεθνή διαμάχη που δεν υπάρχει πια και που μας οδήγησαν ακόμα και σεεμφύλια σύρραξη) σχηματίζοντας μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με κύριο στόχοτην καθολική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και την σύναψη ειρηνικών σχέσεων με τουςγείτονες, γεγονός που θα μας απάλλασσε από τις στρατιωτικές δαπάνες και τα δάνειαεξασφαλίζοντας οικονομική επάρκεια και άνοδο του μορφωτικού και κοινωνικούεπιπέδου του λαού μας.
Τώρα φαίνεται πόσοάβουλοι και ανεύθυνοι ήσαν εκείνοι που συστηματικά διαιρούσαν και υποδιαιρούσαντον λαό επιβάλλοντας την κομματοκρατία και οδηγώντας έτσι τη χώρα στονπαρασιτισμό και τη διαφθορά αντί για την κοινωνική άνοδο και την πρόοδο.
Δεν μπορώ βεβαίως να ξέρωπόσοι και ποιοι από αυτούς είχαν γίνει από τότε όργανα των ξένων γνωρίζονταςότι ο τελικός τους σκοπός ήταν να μας οδηγήσουν στο σημερινό αδιέξοδο.
Δυστυχώς δεν μπορώ να πωτο ίδιο και για τον σημερινό πρωθυπουργό και τους πολύ στενούς του συνεργάτες,γιατί όπως είπα, οι ξένοι (το ΔΝΤ και η Ευρώπη των Τραπεζών) είναι αυτοί πουτον επέλεξαν, για να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμά τους όπως ήδη το περιγράψαμε.
Το χρήμα, ονέο-φετιχισμός, οι Τράπεζες, όλη αυτή η επίθεση είναι ένας ιός θανατηφόρος γιαόλους τους λαούς της γης, απέναντι στον οποίο πάρα πολλοί λαοί πάλεψαν καιπαλεύουν και μάλιστα επιτυχώς, θα μπορούσαμε να πούμε, για μερικούς από αυτούς.Γιατί λοιπόν όχι κι εμείς;
Φοβάμαι όμως ότι ηπερίπτωσή μας είναι πολύ βαρειά. Εδώ που οδηγήθηκαν τα πράγματα από την παρούσακυβέρνηση, δεν θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε από τα χρέη και τους τόκους στοναιώνα τον άπαντα.
Γνωρίζω ότι οΚωνσταντίνος Καραμανλής παρέδωσε στον Ανδρέα Παπανδρέου χρέος που αντιστοιχούσεστο 32% του ΑΕΠ κι αυτός μέσα σε επτά χρόνια το έφτασε στα 112% του ΑΕΠ, δηλαδή70 μονάδες επάνω, γεγονός πρωτοφανές. Τότε γονατίσαμε, γιατί τα νέα δάνειαπήγαιναν τους τόκους στο 80% και άνω. Τον Οκτώβριο του 2009 ο ΓιώργοςΠαπανδρέου παρέλαβε το ΑΕΠ στα 132%, για να το φτάσει σε ενάμιση χρόνο στο152%. Δηλαδή στην κόκκινη γραμμή που μας καταδικάζει σε εφ’ όρου ζωήςδέσμευση έναντι των δανειστών μας. Εκτός κι αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σεκαταγγελία των αντισυνταγματικών δανειοδοτικών συμβάσεων και σε άρνησηκαταβολής των παράνομων δανείων ως επαχθών.
Με άλλα λόγια οιπερίφημες δόσεις που κυριολεκτικά τις επαιτούμε και για τις οποίες πανηγυρίζουνοι κυβερνητικοί, δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να μας χρεώνουν τόσο πολύ, ώστε ναμας δένουν χειροπόδαρα οι δανειστές μας με χλευασμούς και απειλές, με στόχο ναμας γδύσουν. 
Ξεκινήσαμε με τουςΦινλανδούς και ποιος ξέρει ποιες εγγυήσεις τους προσέφερε ο κ. Βενιζέλος. Τογεγονός αυτό άνοιξε την όρεξη των υπολοίπων συμμάχων και σωτήρων μας, με επίκεφαλής την αντιπρόεδρο του Γερμανικού κυβερνητικού κόμματος που άρχισε νααπαιτεί τα μαλλιά της κεφαλής της.
Αυτό μου θύμισε μιαπροσωπική εμπειρία από τον καιρό της γερμανικής κατοχής. Καθώς έτρεχα για να μημε σκοτώσουν, βρέθηκα ξαφνικά περικυκλωμένος από δεκάδες άγριους σκύλους,έτοιμους να με κατασπαράξουν. Κάπως έτσι μας βλέπω περικυκλωμένους από τουςευγενείς λαούς της Ευρώπης, που με την ΚΟΜΠΙΝΑ που μας έστησαν, προσπαθούν ναπάρουν με κάθε τρόπο τα δανεικά τους -κάτι που φυσικά δεν είναι δυνατόν ναγίνει ποτέ, αφού μας φορτώνουν συνεχώς με καινούρια, που μάλιστα Κυβέρνηση καιΜΜΕ τα βαφτίζουν σωτήρια!
Και το ερώτημα είναι «τιγυρεύουμε εμείς μέσα σ’ αυτό το σκυλολόι;» Εγώ πάντως (ίσως λόγω τηςπροσωπικής μου εμπειρίας που διηγήθηκα πριν) τους βλέπω να μας περιτριγυρίζουνσαν λυσσασμένοι σκύλοι με τη γλώσσα έξω, με τα σάλια να τρέχουν και με δόντιαμυτερά, έτοιμα να μας ξεσκίσουν. Και θα μας ξεσκίσουν αν συνεχίσουμε νακαθόμαστε ήσυχοι και να τους παρατηρούμε, ενώ θα έπρεπε ήδη να είμαστε έτοιμοινα τους αντιμετωπίσουμε.
Εγώ εδώ απλά σας λέω ότιείναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά για αλλαγή πορείας. Γιατί μετην ως τώρα πορεία, η Τρόικα και η Κυβέρνηση μάς προσφέρουν βορά σε σαρκοφάγακαι το αποτέλεσμα είναι Θάνατος! Δηλαδή πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου γιαμας και τη χώρα μας. Σκεφτείτε το.
Κι εδώ μπαίνει ένα άλλοθέμα: Η επίθεση! Μιας και η καλλίτερη άμυνα, όπως λένε, είναι η επίθεση.
Εμείς του Κινήματος τωνΑνεξάρτητων Πολιτών πιστεύουμε ότι ο μόνος που μπορεί να επιτεθεί μεπιθανότητες επιτυχίας είναι ο ελληνικός λαός. Και σ’ αυτόν τον σκοπόείμαστε αφοσιωμένοι. Ξέρουμε ότι το Σύστημα Εξουσίας, ελληνικό και ξένο, είναιδυνατό. Όμως η ιστορική πείρα μάς διδάσκει ότι δεν υπάρχει ανώτερη δύναμη απότον ενωμένο λαό.
Όπως βλέπετε, το Σύστημαδεν πάει καλά. Γι’ αυτό και τα συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης πιέζουντον Σαμαρά να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαι βέβαιος πως όσες αντιστάσεις κι ανυπάρχουν, στο τέλος θα υποχωρήσουν. Και ήδη το πρώτο βήμα έγινε στο θέμα τηςΠαιδείας. Δηλαδή σ’ ένα χώρο που προσφέρεται για τέτοιου είδουςσυναντήσεις χωρίς να παρουσιαστούν σοβαροί τριγμοί.
Ας μην υποτιμούμε τηνΕξουσία. Είναι τόσο έμπειρη και πολυμήχανη, που προβλέπω ότι σε περίπτωσηεκλογών θα υπάρξει ένα είδος «Τροϊκανής συσπείρωσης», ένα «Τροϊκανό μέτωπο»ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-Καρατζαφέρη κ.λπ. Σ’ αυτή την περίπτωση ένα μέρος από τα 3εκατομμύρια ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν τα δύο «κόμματα εξουσίας», πιθανόν ναεπαναπατρισθούν.
Κι αυτό πιθανώς θα γίνειστην περίοδο των μεγάλων χτυπημάτων εναντίον του λαού και της χώρας. Γιατίελπίζουν ότι στο 18% περίπου του ΠΑΣΟΚ θα προστεθούν και τα ποσοστά των άλλωνδύο κομμάτων που προανέφερα, επομένως δεν θα βρεθεί μόνη της η σημερινήκυβέρνηση να κάνει την βρώμικη δουλειά.
Με άλλα λόγια αν μέχριτώρα η ενότητα των ανεξάρτητων ψηφοφόρων με τους «αντιμνημονιακούς» του ΠΑΣΟΚκαι με τους ψηφοφόρους της Αριστεράς ήταν  επιβεβλημένη, σήμερα γίνεταιπλέον ζωτικής σημασίας, αναγκαία και σημαντική, μιας και οι συνθήκεςδυσκολεύουν για μας που παλεύουμε για την σωτηρία της χώρας.
Είναι απαραίτητο απόαύριο κιόλας να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία του«αντι-Τροϊκανικού» Μετώπου με τη σύσταση μιας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣπου κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση του Λαού. Όλοι οιπολίτες, όπου κι αν ανήκαν ή εξακολουθούν να ανήκουν, μπορεί και πρέπει νασυμφωνήσουν για τη σύσταση ενός πανίσχυρου πανεθνικού παλλαϊκού Μετώπου, που ναξεκινά από τον πρώτο κοινό στόχο: την κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας με τηνάμεση σύγκληση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης. Ξεκινάμε από το ίδιο το πολίτευματης χώρας, το νέο Σύνταγμα που θα δίνει όσο το δυνατόν περισσότερα δικαιώματασε κάθε πολίτη.
Από κει και πέρα μπορείνα συμφωνήσουμε σε μια σειρά κοινούς στόχους, που θα μας βοηθήσουν ναδημιουργήσουμε την αντιπροσωπευτική όλων των τάσεων ομάδα που θα χαράζει τηντακτική και τη στρατηγική του αγώνα για την κατάκτηση της εξουσίας. Το δικό μαςσύνθημα είναι
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.



Χανιά (θέατρο Ανατολικής τάφρου), 21.9.2011
Μίκης Θεοδωράκης