Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Μέρκελ – Σαρκοζί με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά




Η σημερινή ίσως αποδειχθεί η κρισιμότερη ημέρα για την πορεία της χώρας.  Από τις 7 μμ  πραγματοποιειται τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί με όλες τις πιθανότητες ανοιχτές…
Ο Γάλλος πρόεδρος
Στο μεταξύ η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές, είπε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός επανέλαβαν με μια φωνή την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα». Προσέθεσε ωστόσο, ότι «το σχέδιο έχει επικυρωθεί από το ΔΝΤ. Είναι ένα αξιόπιστο σχέδιο για να μπει η Ελλάδα πίσω στο σωστό δρόμο. Θέλουμε μία εγγύηση ότι το σχέδιο ανάκαμψης που ανακοινώθηκε θα εφαρμοστεί».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος
Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σήμερα, ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν, δήλωσε: «Θέλω να πω δύο λόγια σ' όλους όσους υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ και την ευρωζώνη. Διαφωνώ απολύτως μ' αυτό το ενδεχόμενο. Όπως και να το δει κανείς μία στάση πληρωμών και μία έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα είχε δραματικές επιπτώσεις όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες της ευρωζώνης».
Στην Ελλάδα
Τρεις ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής η οποία επισήμως θα ασχοληθεί με την πορεία υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου, αλλά στην οποία είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν και κρίσιμα θέματα ενόψει της τηλεδιάσκεψης και των αδιευκρίνιστων προθέσεων των δύο ευρωπαίων ηγετών.
Χθες το βράδυ έφθαναν στα δημοσιογραφικά γραφεία πλήθος πληροφοριών σχετικά με την σκλήρυνση της στάσης της Τρόϊκα και του ΔΝΤ που διαμήνυαν στην κυβέρνηση ότι ούτε τα νέα μέτρα επαρκούν και ότι η αποστολή των ελεγκτών θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο όταν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ολοκληρωθεί η επεξεργασία για τον Προϋπολογισμό του 2012. Αυτή η σκλήρυνση στάσης των Ευρωπαίων μας φέρνει ένα βήμα πλησιέστερα σε ακραία σενάρια και ενδεχόμενα τα οποία μέχρι προχθές εξόρκιζε η κυβέρνηση αλλά είναι αμφίβολο εάν μπορεί πλέον να τα ελέγξει. Από πρόωρες εκλογές για να δοθεί λαϊκή εντολή για την πορεία της χώρας, μέχρι έξοδο από την Ευρωζώνη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ή και συντεταγμένη πτώχευση. Δεν ήταν τυχαία και η χθεσινή δήλωση του ο Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, για «οριακή στιγμή» της χώρας και ότι «πρέπει να περάσουμε πρώτα στην απέναντι όχθη και έπειτα να τα βρούμε»...
eklogika.gr