Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Πρεμιέρα με ήττα για τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Ολυμπιακός «πλήρωσε» με τον χειρότερο τρόπο την αγωνιστική του απραξία που ξεκινάει με το αριστερό τις υποχρεώσεις του στους ομίλους του Champions League μετά από την μάλλον φτηνή ήττα που γνώρισε από την Μαρσέιγ με 1-0 μέσα στο Καραϊσκάκη, στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου.
 Η ήττα στο Καραϊσκάκη ψαλιδίζει από νωρίς τις ελπίδες των «ερυθρόλευκων» για πρόκριση στην επόμενη φάση.
Πέντε μήνες μετά το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της και με πολλά νέα πρόσωπα στη σύνθεσή της η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε δεν είχε την απαραίτητη συνοχή για να τα βγάλει πέρα σε ένα κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού και παραδόθηκε αμαχητί στους αντιπάλους της.
Οι Μαρσεγιέζοι δεν παρουσίασαν τίποτα το εξαιρετικό, επιβεβαιώνοντας τους λόγους για το άσχημο ξεκίνημά τους στο γαλλικό πρωτάθλημα, όμως ήξεραν τι ήθελαν και είχαν τις δυνατότητες για να το πάρουν. Χωρίς να υπερβάλλουν εαυτούς σε κανένα σημείο της συνάντησης, κατάφεραν να αντέξουν στην πίεση που τους άσκησαν οι γηπεδούχοι στο πρώτο 20λεπτο, για να ψάξουν στη συνέχεια με την ηρεμία τους το γκολ. Το γκολ που έκρινε το ματς πέτυχε  στο 51΄ο Λούτσο Γκονζάλες όταν ο Μορέλ ξέφυγε στο αριστερό άκρο της άμυνας του Ολυμπιακού και έφτασε μέχρι τη γραμμή του κόρνερ, πριν γυρίσει τη μπάλα για τον Γκονζάλεζ. Ο Αργεντινός έχοντας ξεφύγει από την ασφυκτική επιτήρηση του Αβραάμ Παπαδόπουλου την περίμενε μπροστά από τον Κονστάντσο και με ένα τυπικό πλασέ την έστειλε στα δίχτυα.
Όταν το πέτυχαν στο ξεκίνημα της επανάληψης, έριξαν μια και δυο ταχύτητες στο ρυθμό τους, προτιμώντας να ταμπουρωθούν και να περιμένουν να χτυπήσουν σε κάποια αντεπίθεση, παρά να κινδυνέψουν, βγαίνοντας όλοι μαζί μπροστά. Ούτως ή άλλως είχαν τους παίκτες μπροστά, όπως ο Σεϊρού ή ο σκόρερ Λούτσο Γκονζάλεζ για να κάνουν ζημιά από το τίποτα.
Η είσοδος του Τζιμπούρ αντί του αργού Γέστε έδωσε ζωή στην επίθεση των ερυθρολεύκων, αλλά ο Ολυμπιακός δεν είχε τις απαραίτητες δυνάμεις για να κυνηγήσει ορθολογικά την ισοφάριση. Μόνο ο Τοροσίδης από τα δεξιά δημιουργούσε κάποια ρήγματα, ενώ και ο αεικίνητος Αμπντούν προσπαθούσε. Τρεις παίκτες, όμως, δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά για μια ολόκληρη 11αδα σε αυτό το επίπεδο και μοιραία ο Ολυμπιακός καλείται από το ξεκίνημα των ομίλων να παλέψει με την πλάτη στον τοίχο. Στο 75΄ από σέντρα του Τοροσίδη ο Τζιμπούρ έπιασε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, στην καλύτερη στιγμή του Ολυμπιακού στο δεύτερο 45λεπτο. Τέλος ομάδα του Ντεσάμπ ολοκλήρωσε το ματς με 10 παίκτες λόγω αποβολής στο 90΄ του Φανί με απευθείας κόκκινη κάρτα.
Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κοστάνσο, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Μοδέστο, Φέισα (68' Ιμπαγάσα), Αμπντούν, Φουστέρ (68' Μακούν), Γέστε (55' Τζιμπούρ), Μιραλάς
Μαρσέιγ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μανταντά, Αθπιλικουέτα, Εν Κούλου, Ντιαβαρά, Τραορέ, Ντιαρά, Σεϊρού (81' Σεϊρού), Αμαλφιτανό, Λούτσο Γκονζάλεζ (76' Καμπορέ), Μορέλ, Ρεμί (69' Αϊγιού)
Την επόμενη αγωνιστική η ομάδα του Πειραιά ταξιδεύει στο Λονδίνο και εν συνεχεία αντιμετωπίζει μέσα-έξω την πρωταθλήτρια Γερμανίας Ντόρτμουντ, η οποία γνώρισε και αυτή την ήττα στην έδρα της με 1-0 από την Αρσεναλ.


Θρίαμβος για ΑΠΟΕΛ κόντρα σε Ζενίτ
Ηρωικός ο ΑΠΟΕΛ ανέτρεψε το προβάδισμα της Ζενίτ και πήρε την παρθενική νίκη στο Champions League. Στην Ελλάδα οι μεγάλοι δεν είχαν χώρο για αυτούς. Ο ΑΠΟΕΛ άνοιξε την αγκαλιά του, με τον προπονητή τους, Ιβάν Γιοβάνοβιτς να είναι ομοιοπαθής. Η δεύτερη πρόκριση στους ομίλους του Champions League (προ διετίας είχε πάρει ισοπαλία με Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης), συνιστούσε από μόνη της τεράστια επιτυχία. Θα ακολουθούσε κι άλλη όμως. Η νίκη επί της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, η παρθενική της ομάδας σε αυτή τη φάση αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα εάν αναλογιστεί κανείς πως ήταν προϊόν ανατροπής. Ο Κονσταντίν Ζιριάνοβ άνοιξε το σκορ με δεξί σουτ μέσα από την περιοχή (63') και έγινε ο δεύτερος γηραιότερος Ρώσος (33 ετών και 343 ημερών) που σκοράρει στον θεσμό (ο Αλεξάντερ Μοστοβόι Θέλτα-Μπριζ το 2003 ήταν 35 ετών και 96 ημερών). Απαντες θεώρησαν πως οι φιλοξενούμενοι θα έπαιρναν το «τρίποντο». Υπολόγισαν όμως χωρίς το πείσμα των γηπεδούχων. Το πρώτο σήμα το έστειλε ο Αΐλτον (είχα χάσει μεγάλη ευκαιρία και στο 24'). Επειτα από 1-2 με τον Τριτσκόφσκι είδε τον Μαλαφέεβ να του λέει όχι. Ο Ρώσος τερματοφύλακας όμως δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα απέναντι από τον Γκουστάβο Μαντούκα. Μία στραβοκλωτσιά έφερε τη μπάλα στο πόδι του Βραζιλιάνου που ισοφάρισε (73'), για να αναλάβει ο Αΐλτον. Ο συμπατριώτης του δύο λεπτά αργότερα καθάρισε το ματς με εκπληκτικό πλασέ από αριστερά και έστειλα στα ουράνια τους Κύπριους. Λίγο ήθελε βέβαια ο Φαϊζούλιν (δοκάρι στο 86') να χαλάσει τη γιορτή, με τον Μπρούνο Αλβες να αποβάλεται στο 76'.

Στους αγώνες για την 1η ημέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:

5ος όμιλος

Τσέλσι-Λεβερκούζεν 2-0
Γκενκ-Βαλένθια 0-0

6ος όμιλος

Ολυμπιακός-Μαρσέιγ 0-1
Ντόρτμουντ-Αρσεναλ 1-1

7ος όμιλος

Πόρτο-Σαχτάρ Ντόνετσκ 2-1
ΑΠΟΕΛ-Ζενίτ Αγ.Πετρ. 2-1

8ος όμιλος

Μπαρτσελόνα-Μίλαν 2-2
Βικτόρια Πλζεν-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 1-1