Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Επιτακτική η ανάγκη να παραμείνει ανοιχτό το Δημοτικό Καισαρίου – Κλημεντίου»

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τα σχολεία του πρώην Δήμου Στυμφαλίας. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Πριν λίγες ημέρες κατέθεσα προς την Υπουργό ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα σχολεία του πρώην Δήμου Στυμφαλίας, έπειτα από την απόφαση συστέγασης του Γυμνασίου Καλλιάνων με το νέο Δημοτικό. Όπως είχα επισημάνει στην Υπουργό, η απόφαση αυτή δεν καθησύχασε τις ανησυχίες των γονέων από το Καίσαρι και το Κλημέντι, οι οποίοι από την αρχή είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά τους.
Το ίδιο είχα επισημάνει και πριν έξι μήνες, σε άλλη ερώτησή μου, σχετικά με την κατάργηση του Δημοτικού Καισαρίου-Κλημεντίου. 23 παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών που μέχρι πέρυσι φοιτούσαν σε ανακαινισμένο κτίριο, μέσα στις εγκαταστάσεις της παιδικής κατασκήνωσης Κλημεντίου, σε υψόμετρο 980 μέτρων, θα αναγκαστούν να μετακινούνται καθημερινά, χωρίς συνοδό, μέσα σε χιόνι και παγετό. Μιλούμε για άκρως επικίνδυνες συνθήκες, οι οποίες προκαλούν τις εύλογες αντιρρήσεις των γονιών και την άρνησή τους να στείλουν τα παιδιά τους στους Καλλιάνους. Επιπλέον, οι μικροί μαθητές θα μετακινούνται ασυνόδευτοι, χωρίς καμία εποπτεία και, ως εκ τούτου, χωρίς καμία εγγύηση για την ασφάλειά τους.
Τα Υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας φαίνεται να έχουν διαφορετικές ερμηνείες ως προς το τι συνιστά ασφαλή μετακίνηση, γι’ αυτό κατέθεσα και σχετική ερώτηση. Οφείλω ωστόσο να επισημάνω ότι είναι αδιανόητο για μία πολιτισμένη κοινωνία να επιτρέπει τη μετακίνηση μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς συνοδό. Και είναι ακόμα πιο αδιανόητο η παρουσία συνοδού να είναι υποχρεωτική για τα σχολικά ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, αλλά προαιρετική για τα ΚΤΕΛ που μισθώνονται από την αυτοδιοίκηση γι’  αυτόν τον σκοπό. Είναι δε προφανές ότι, χωρίς την παρουσία συνοδού, κανείς δεν θα μεριμνά για την αποτροπή συμπεριφορών που μπορεί να τα θέσουν σε κίνδυνο, ούτε βεβαίως μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι τα παιδιά θα κάνουν χρήση της ζώνης ασφαλείας, η οποία είναι υποχρεωτική.
Το θέμα της ασφαλούς μετακίνησης είναι κεφαλαιώδες και θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένη την άρνηση των γονιών να ρισκάρουν την ακεραιότητα των παιδιών τους. Πέρα όμως από αυτό, εγείρονται σοβαρότατα ζητήματα ως προς την καταλληλότητα του συγκροτήματος στους Καλλιάνους. Είναι βέβαιο ότι, όπως είναι σήμερα το σχολείο, δεν μπορεί να φιλοξενήσει μαθητές δημοτικού. Δεν υπάρχουν οι κατά το νόμο προβλεπόμενες υποδομές, δεν υπάρχουν τουαλέτες, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προδιαγραφές στις σχολικές αίθουσες, είναι δε ανήκουστο μικροί μαθητές δημοτικού να προαυλίζονται με μαθητές γυμνασίου. Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι,  οι εξαγγελίες του Υπουργείου περί ίδρυσης δήθεν εξαθέσιου δημοτικού είναι στον αέρα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μαθητών.
Είναι προφανές ότι η απόφαση για την κατάργηση του Δημοτικού Κλημεντίου πάρθηκε στο πόδι, χωρίς καμία πρόνοια για την τύχη των μαθητών, ούτε ως προς την ασφάλεια, ούτε ως προς την ποιότητα της εκπαίδευσής τους, και χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι διαφωνίες που διατύπωσαν επανειλημμένα οι γονείς. Στην ερώτησή μου, που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, θα ζητήσω την αποστολή κλιμακίου, προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση. Περιμένω η Υπουργός να ευαισθητοποιηθεί στις ανησυχίες των γονέων και να επανορθώσει μιας σειρά λανθασμένων και αστήρικτων αποφάσεων σχετικά με τα σχολεία του πρώην Δήμου Στυμφαλίας.»