Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Η Κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι το κλείσιμο του Στρατοπέδου δεν θα βλάψει την κορινθιακή κοινωνία»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την αξιοποίηση του Στρατοπέδου του 6ου Συντάγματος Πεζικού Κορινθου, το οποίο μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, μέσα στις προσεχείς ημέρες το Στρατόπεδο θα έχει εκκενωθεί πλήρως και ακολούθως θα παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο και, συγκεκριμένα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση της Κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στο στρατόπεδο, είχα διατυπώσει την άποψη ότι η οικονομική ζημία, κυρίως για την πόλη της Κορίνθου, θα αποδεικνυόταν δυσβάσταχτη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο πλάνο για την άμεση αξιοποίησή του.

Τώρα, που η απόφαση έχει υλοποιηθεί, θεωρώ ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας να εκπονηθεί ένα σχέδιο, το οποίο θα αναπληρώσει την απώλεια μιας τόσο σημαντικής πηγής εσόδων για την Κόρινθο. Στο μεταξύ, οφείλω να επισημάνω την ανάγκη περιφρούρησης του χώρου και των ακινήτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η δημόσια περιουσία δεν θα υποστεί ζημιές ή λεηλασίες και ότι ο περιβάλλων χώρος δεν θα μετατραπεί σε σκουπιδότοπο ή άσυλο διαφόρων έκνομων στοιχείων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προγραμματίζει σύσκεψη με τους φορείς που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να στεγαστούν στις εγκαταστάσεις. Και βεβαίως αυτό είναι θετικό διότι θα προκύψει κάποια εξοικονόμηση χρημάτων. Από την άλλη όμως, τυχόν μετεγκατάσταση υπηρεσιών θα επηρεάσει δραστικά την επαγγελματική δραστηριότητα σε άλλα σημεία της πόλης. Γι’ αυτό το όποιο πλάνο θα πρέπει να διασφαλίζει παράλληλα τα συμφέροντα των επαγγελματιών της Κορίνθου. Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του στρατοπέδου, είναι αυτονόητο ότι αυτή δεν μπορεί να αφορά μόνο την μετεγκατάσταση υπηρεσιών. Πρέπει να υπάρχει εγγυημένο όφελος και για την οικονομική ζωή της πόλης, αλλά και για την κοινωνική, με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων ψυχαγωγίας και άθλησης.

Προσωπικά έχω υποστηρίξει την άποψη ότι θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο για την Κόρινθο να εγκατασταθεί στο στρατόπεδο κάποια παραγωγική σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων, για παράδειγμα κάποια σχολή εκπαίδευσης αξιωματικών, μία σχολή επιμόρφωσης ή ένα στρατιωτικό πανεπιστήμιο. Μια τέτοια λύση θα αξιοποιήσει άμεσα και αποδοτικά τον χώρο, ενώ θα εξακολουθήσει να συντηρεί τον παραγωγικό ιστό της Κορίνθου και να αποτελεί πηγή εσόδων για την τοπική κοινωνία. Επειδή ωστόσο είναι γνωστό ότι είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να πουλήσει δημόσια ακίνητα, θέλω να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσουμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα υπηρετεί ιδιώτες σε βάρος των συμφερόντων της πόλης. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα υλοποιήσιμες αποφάσεις, ώστε να μην έχουμε επανάληψη της περίπτωσης του Στρατοπέδου Ποσειδωνίας, το οποίο έχει παραχωρηθεί εδώ και 8 χρόνια και παραμένει αναξιοποίητο.

Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην τοπική κοινωνία, να είχε ήδη ολοκληρωθεί ο διάλογος με εκπροσώπους και φορείς και να έχουμε καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Γι’ αυτό το λόγο κατέθεσα ερώτηση στον Υπουργό και συντοπίτη μας κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη, με την οποία του ζητώ να μας γνωστοποιήσει το ταχύτερο δυνατό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αναμένω τις απαντήσεις του κυρίου Υπουργού και θα επανέλθω στο θέμα ανάλογα με το περιεχόμενό τους και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.»