Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Το “κατόρθωμα” του ΥΠ.ΠΟ.Τ κατά της αρχαιοκαπηλίας και «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου»


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, με αφορμή την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την ανάκτηση του πίνακα «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου» του Peter Paul Rubens, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  



«Για μία ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ παρουσιάζει ως “κατόρθωμα” κατά της αρχαιοκαπηλίας, με έντονους επικοινωνιακούς τόνους, την περίπτωση του κλαπέντος  από το Κρατικό Μουσείο της Γάνδης έργο του Rubens.

Η βιασύνη της να εκμεταλλευθεί  επικοινωνιακά το ούτως ή άλλως σημαντικό γεγονός, δηλ. την ανακάλυψη και ανάκτηση ενός κλεμμένου έργου τέχνης, ήγειρε το θέμα εάν πρόκειται για γνήσιο έργου του Rubens ή των επιγόνων του. Ας αναζητήσει ο κ. Υπουργός ή οι σύμβουλοί του την σχετική καταχώρηση στη βάση κλεμμένων έργων τέχνης της Ίντερπολ… Θα τους λυθούν όλες οι απορίες.

Ο κ. Υπουργός συγχαίρει την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ, αλλά συγχρόνως ας μας ενημερώσει πόσοι υπάλληλοι και ποιών ειδικοτήτων στελεχώνουν την αρμόδια δ/νση; Πόσους προέβλεπε ο νόμος με τον οποίο τη συγκρότησε η κυβέρνηση της ΝΔ;

Επιπροσθέτως, ο κ. Υπουργός καλείται για μία ακόμη φορά να απαντήσει για τους εγκαταλελειμμένους αρχαιολογικούς χώρους, την υποστελέχωση των περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Τ και για την κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι υπάλληλοί του ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Αυτά είναι τα σοβαρά θέματα κ. Υπουργέ!».