Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις του Υπουργείου για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού των αγροτών»

Απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει τον Αύγουστο ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας απέστειλε το Υπουργείο Εργασίας, σχετικά με την καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ για το καλοκαίρι του 2011. Σχετικά με την απάντηση ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είναι φανερό ότι ούτε καν τα Υπουργεία δεν μπορούν πλέον να δώσουν ικανοποιητικές εξηγήσεις για την ανεπάρκεια και την ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης. Η απάντηση που έλαβα από τον Υπουργό Εργασίας σχετικά με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει την ολιγωρία και την αδιαφορία των συναρμόδιων Υπουργών. Το συμπέρασμα που καταγράφεται στην απάντηση του Υπουργείου είναι ότι «η καθυστέρηση…δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του ΟΓΑ, αλλά στις διοικητικές διαδικασίες που απαιτήθηκαν για την υλοποίηση των προγραμμάτων».  Ποιες είναι αυτές οι διοικητικές διαδικασίες; Είναι Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες χρειάστηκαν έξι και πλέον μήνες για να εκδοθούν.

Συγκεκριμένα, από τις 16/12/2010 υπήρχε η υπουργική απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού. Επειδή όμως στη συνέχεια προστέθηκαν στον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας, ο οποίος χρηματοδοτεί και τον κοινωνικό τουρισμό, κάποια νέα προγράμματα, έπρεπε να εκδοθεί νέα κοινή υπουργική απόφαση προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το 2011. Είναι προφανές ότι οι δύο συνυπογράφοντες Υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας χρειάστηκαν περισσότερους από έξι μήνες για να συνεννοηθούν, αφού η ΚΥΑ εκδόθηκε εντέλει αφότου είχε μπει το καλοκαίρι και, συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουνίου. Μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, ο ΟΓΑ χρειάστηκε έναν ακόμη μήνα για να ανακοινώσει την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, με αποτέλεσμα η διανομή των δελτίων να ξεκινήσει στις 29 Αυγούστου.

210.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ μπορούν τώρα απολαύσουν τις φετινές θερινές τους διακοπές από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Μάρτιο του 2012. Δεν φαντάζομαι ότι έστω ένας από αυτούς θεωρεί επαρκή την εξήγηση που δίνει το Υπουργείο. Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», όπως αποκαλείται, φέτος ήταν τουρισμός για κάποιους και πάντως σίγουρα όχι για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Θέλω τέλος να επισημάνω ότι το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου αφορούσε το πώς προτίθεται το Υπουργείο να επανορθώσει αυτήν την αδικία. Φυσικά απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν έλαβα.

Ο Έλληνας αγρότης έχει υποστεί σοβαρότατες απώλειες στο εισόδημά του. Τα πραγματικά έσοδα από τη δουλειά του είναι ανύπαρκτα, καθώς το καλλιεργητικό κόστος και οι χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων, σε συνδυασμό με την ύφεση και τα φορομπηχτικά μέτρα, έχουν εκμηδενίσει το περιθώριο κέρδους. Εκείνοι όμως που έχουν μείνει χωρίς ελπίδα είναι οι συνταξιούχοι αγρότες μας. Μετά το κύμα των ανατιμήσεων και των φόρων, τώρα βρίσκονται μπροστά στην απόλυτη ληστεία και του τελευταίου τους ευρώ. Το επόμενο πακέτο μέτρων θα απαιτήσει από αυτούς να καταθέσουν μέρος της πενιχρής σύνταξής τους στη μαύρη τρύπα της Κυβερνητικής πολιτικής και η σύνταξη των 400 ευρώ θα μειωθεί και μάλιστα αναδρομικά. Και βεβαίως αυτός ο απόμαχος της αγροτικής εργασίας δεν θα έχει στο πλευρό του ούτε το κοινωνικό κράτος, διότι αυτό είναι το μεγαλύτερο θύμα της Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Προκαλώ τους κυρίους της Κυβέρνησης, που με κροκοδείλια δάκρυα παραδέχονται πόσο σκληρές και άδικες είναι οι πολιτικές τους, να προσπαθήσουν να ζήσουν για ένα μήνα με την αγροτική σύνταξη. Γιατί φαίνεται ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και όταν την ανακτήσουν θα είναι αργά και για τους ίδιους και για τη χώρα.»