Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα αναβολή στη τηλεδιάσκεψη! Κλείδωσαν! Επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης

Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξακολουθεί να “παίζει” το επικοινωνιακό της παιχνίδι που ξεκίνησε εδώ και μέρες για να μειώσει της αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει τον νέο κύμα μέτρων που θα σαρώσει τα πάντα στον δημόσιο τομέα.
Έτσι σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η δεύτερη τηλεδιάσκεψη η οποία ήταν να ξεκινήσει στις 20:00, αλλά υπάρχει καθυστέρηση και θα ξεκινήσει μετά τις 21:00.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, μόνο όταν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, τότε μόνο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την έκτη δόση, κάτι που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τις τηλεδιασκέψεις θα πρέπει να περιμένουμε και την άφιξη της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε την λύσης της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο την ώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμένουν ότι στο μέτρο αυτό πρέπει να προστεθούν και απολύσεις. Η τρόικα απαιτεί μεταξύ άλλων να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι.
Έτσι λοιπόν τα μέτρα που φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τώρα είναι η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης.
Τι θα συμβεί με το πετρέλαιο θέρμανσης και πόσο θα πληρώσουμε την εξίσωση
Η αύξηση αυτή μεταφράζεται άμεσα σε μια επιβάρυνση 500 ευρώ για κάθε 1.000 πετρελαίου ή πάνω από 2.000 ευρώ για ένα μόνο γέμισμα της δεξαμενής μιας μέσης πολυκατοικίας. Αυτό σημαίνει 150 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση σε ετήσια βάση για ένα μέσο νοικοκυριό, καθώς η τιμή λιανικής από τα 90 λεπτά το λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 98 λεπτά/ λίτρο.

Αυτό, για ένα μέσο νοικοκυριό μεταφράζεται σε περίπου 1.750 ευρώ για όλη τη σεζόν, από 1.600 ευρώ πέρυσι.
Ωστόσο, αν ισχύσει η άμεση εξίσωση του ΕΦΚ τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να δώσουν έναν ακόμη μισθό σε ετήσια βάση, αφού το νέο χαράτσι μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τα 90 λεπτά/ λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, στα 1,40 ευρώ/ λίτρο σε έναν μήνα από σήμερα, όταν και θα αρχίσει η περίοδος διάθεσής του.
Περισσότερα στο http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=96782&catid=13