Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Βερολίνο: Συντριβή των Φιλελευθέρων

Νέο πλήγμα υπέστη ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου, όπου νικητής αναδείχθηκε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Παρά τις απώλειες που σημείωσαν, οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν με ποσοστό 28,3% η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην τοπική βουλή της γερμανικής πρωτεύουσας, διατηρώντας το προνόμιο να επιλέξουν εκείνοι με ποιον θα συγκυβερνήσουν, με τους Πράσινους, που σημείωσαν το καλύτερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους στην πρωτεύουσα (17,6) ή με τους Χριστιανοδημοκράτες (23,4%) που αύξησαν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τη δύναμή τους.
Ο καταποντισμός των Φιλελευθέρων (FDP), οι οποίοι με το πενιχρό 1,8% που έλαβαν δεν κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στο τοπικό κοινοβούλιο, ερμηνεύεται ως μια ακόμη ισχυρή ένδειξη απώλειας εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος προς το κόμμα του Φίλιπ Ρέσλερ.
Μεταξύ των ηττημένων είναι και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) που έχασε μία ποσοστιαία μονάδα και με το 11,7% που διασφάλισε δεν θα είναι πλέον κυβερνητικός εταίρος του σοσιαλδημοκράτη κυβερνήτη Κλάους Βοβεράιτ.
Την έκπληξη έκανε το «Κόμμα των Πειρατών», το οποίο απέσπασε το 8,9% των ψήφων.

Πρόωρες εκλογές ζητεί η αντιπολίτευση

Μετά τις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι ζητούν πρόωρες εκλογές για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι οι φιλελεύθεροι εταίροι της κ. Μέρκελ «δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπογράμμισε ότι η διαμάχη που ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις Ρέσλερ περί δυνητικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, κατέδειξε ότι ο συνασπισμός της Μέρκελ δεν είναι τίποτε άλλο πλέον παρά υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Το SPD απορρίπτει επίσης τη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, χωρίς πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Εκτιμάται ότι η εκλογική ήττα των Φιλελευθέρων στο Βερολίνο θα μπορούσε να δρομολογήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, με δεδομένο ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα για την καγκελάριο Μέρκελ είναι ακόμη υψηλά.


Πηγή: Deutsche Welle - NAFTEMPORIKI.GR