Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

KOINH ΔΗΛΩΣΗ TOY ΥΠEYΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ KAI ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ κ. Κ. ΚΟΛΛΙΑ...έχουμε επεξεργαστεί σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΑ και είναι έτοιμο προς κατάθεση, για την αποκατάσταση και επαναφορά της τάξης, της εύρυθμης λειτουργίας και αποτελεσματικότητας του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής της χώρας


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης και  ο Αναπληρωτής Τομεάρχης κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, σχετικά με τη νέα παράταση προθεσμίας για την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:


«Από παράταση σε παράταση εξελίσσεται η είσπραξη της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ από τους αγρότες.
Η τρίτη κατά σειρά, μάλιστα, δόθηκε όχι με ΚΥΑ όπως οι προηγούμενες, αλλά με απόφαση του Δ.Σ., παρατείνοντας την προθεσμία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αν λάβουμε δε υπόψη ότι με τις προηγούμενες ΚΥΑ, εκτός της παρατάσεως, διαφοροποιούνται και τα ποσά της ασφαλιστικής εισφοράς ακόμα και για την ίδια καλλιέργεια (±20%) ή ότι και η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών πριν την έκδοση των κανονισμών έγινε με μη σύννομες διαδικασίες, όπως είχαμε έγκαιρα επισημάνει, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το νέο σύστημα ασφάλισης της σημερινής κυβέρνησης είναι ανεφάρμοστο.
Την αποτυχία επίσης του νέου νόμου για τη γεωργική ασφάλιση καταδεικνύει και το γεγονός ότι οι κανονισμοί ασφάλισης καθυστέρησαν να εκδοθούν σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, ενώ από την αρχή του έτους και για επτά (7) μήνες η όλη ασφαλιστική διαδικασία ήταν στον αέρα.
Αυτό το αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι οποίοι εκτός των άλλων προβλημάτων που βιώνουν με τον ΕΛΓΑ, ακόμα περιμένουν την κοινοποίηση πορισμάτων των εκτιμήσεων από τυχόν ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους από την αρχή του έτους. Για όλα τα προηγούμενα καταθέτουμε και σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Όμως όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, ο τομέας αγροτικού της Ν.Δ. μαζί με τη γραμματεία αγροτικού και ειδικούς συνεργάτες, έχουμε επεξεργαστεί σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΑ και είναι έτοιμο προς κατάθεση, για την αποκατάσταση και επαναφορά της τάξης, της εύρυθμης λειτουργίας και αποτελεσματικότητας του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής της χώρας».