Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Λιβύη: Στην Τρίπολη, θα μεταφερθεί, -από τη Βεγγάζη-, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο - Φήμες οτι ο Καντάφι διέφυγε στην Αλγερία

Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχουν συγκροτήσει στη Βεγγάζη οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, θα μεταφερθεί στην Τρίπολη, δήλωσε σήμερα το πρωί στο Λονδίνο ο λίβυος επιτετραμμένος, ο οποίος ηγείται της λιβυκής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη βρετανική πρωτεύουσα.   
"Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο θα μεταφερθεί σύντομα από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη και θα ορίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα", δήλωσε ο Μαχμούντ Νάκουχ στους δημοσιογράφους. Ο Νάκουχ διορίστηκε επικεφαλής της λιβυκής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Λονδίνο στις αρχές Αυγούστου, μετά την αναγνώριση του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου από τη Βρετανία, στις 27 Ιουλίου. Ο λίβυος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τον συνταγματάρχη Καντάφι και τόνισε ότι "πιστεύει βρίσκεται ακόμα στη Λιβύη".
Σύμφωνα με τον Νάκουχ, οι δυνάμεις των εξεγερμένων "θα σηκώσουν κάθε πέτρα για να τον βρουν, να τον συλλάβουν και να τον δικάσουν".
Ο λίβυος αξιωματούχος επιβεβαίωσε εξάλλου τη σύλληψη δυο γιων του Καντάφι, του Σάιφ αλ-Ισλάμ και του Μοχάμεντ. "Τους μεταχειρίζονται καλά και πιστεύω ότι θα κάνουμε τα πάντα για να διαχειριστούμε ειρηνικά την κατάσταση", τόνισε.
Σύμφωνα με τον Νάκουχ, "υπάρχουν ακόμα θύλακοι αντίστασης, αλλά οι δυνάμεις των εξεγερμένων ελέγχουν τώρα το 95% της Τρίπολης".
Στο μεταξύ Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συζητεί με τις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις για τη μεταφορά στη Χάγη του γιου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ που καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ο οποίος συνελήφθη στην Τρίπολη από τους εξεγερμένους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ, Φάντι Ελ Αμπντάλα.
Οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες τη σύλληψη του γιου του Καντάφι στην Τρίπολη, την οποία επιβεβαίωσε αργότερα ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Λουίς Μορένο-Οκάμπο.
"Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι δυνατή η μεταφορά του στη Χάγη για να δικαστεί", τόνισε ο Μορένο-Οκάμπο και πρόσθεσε ότι θα έλθει σε επαφή με τη μεταβατική κυβέρνηση για να συζητήσει τρόπους μεταφοράς του στην Ολλανδία.
Ο Μορένο-Οκάμπο τόνισε ακόμα ότι "το ΔΠΔ είναι έτοιμο να βοηθήσει τους Λίβυους να διαχειριστούν το δύσκολο παρελθόν τους" και να "υποστηρίξει τη λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση ώστε να μη μείνει ατιμώρητο κανένα έγκλημα".
Ο 39χρονος Σάιφ αλ-Ισλάμ, δεύτερος γιος του Καντάφι, θεωρείτο ως ο διάδοχος του πατέρα του.
Θεωρούμενος από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ ως "ντε φάκτο πρωθυπουργός της Λιβύης", ο Σάιφ αλ-Ισλάμ κατηγορείται ότι "έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση ενός σχεδίου του πατέρα του, να κατασταλεί με κάθε τρόπο η λαϊκή εξέγερση του Φεβρουαρίου, στην προκειμένη περίπτωση με δολοφονίες και ακραία βία".
Το ΔΠΔ εξέδωσε στις 27 Ιουνίου εντάλματα σύλληψης κατά του Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ-Ισλάμ και του γαμπρού του και αρχηγού των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντάλα Αλ-Σενούσι, 62 ετών, ο οποίος θεωρείται "δεξί χέρι" του Καντάφι.
Οι τρεις άνδρες κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν στη Λιβύη από τις 15 Φεβρουαρίου, όταν εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση.
Ο γιος του Καντάφι, Χαμίς κινείται με τάνκς στο κέντρο της Τρίπολης  Επικεφαλής στρατιωτικών δυνάμεων είναι ο γιος του Καντάφι Χαμίς, τις οποίες οδηγεί προς το κέντρο της Τρίπολης, σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Αραμπίγια που επικαλείται πηγές των εξεγερμένων.

Οι δυνάμεις αυτές ξεκίνησαν από το σπίτι του Μουαμάρ Καντάφι στην περιοχή Μπαμπ Αλ Αζίζιγια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι προσκείμενοι στον Λίβυο ηγέτη έχουν παρατάξει τανκς κοντά στο αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας και το σπίτι του.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters οι εξεγερμένοι βρίσκονται κοντά στην κατοικία του Λίβυου ηγέτη την οποία και πολιορκούν, αλλά οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις αντιστέκονται.
- Φήμες οτι ο Καντάφι διέφυγε στην Αλγερία .