Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Εξετάζεται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης κατήργησε την απόφαση του προκατόχου του Ευάγγελου Βενιζέλου για κατάργηση της θητείας κληρωτών σε Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό.

Το θέμα είναι οικονομικό, πρωτίστως, και όλα δείχνουν ότι η αδυναμία πρόσληψης επαγγελματιών θα οδηγήσει στην αύξηση της θητείας για τους στρατεύσιμους που είναι σήμερα στους εννιά μήνες
Η πολιτική απόφαση για μείωση της θητείας οδήγησε αναγκαστικά σε μία ακόμη για να διατηρηθεί το επιχειρησιακό επίπεδο υψηλό, στην πρόσληψη επαγγελματιών. Πλέον όμως το στράτευμα υπόκειται στους κανόνες του... ευρύτερου δημοσίου όπου οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και έτσι όλα οδηγούν, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” σε αύξηση της θητείας.
Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Πάνος Μπεγλίτης κατήργησε την απόφαση του προκατόχου του Ευάγγελου Βενιζέλου για κατάργηση της θητείας κληρωτών σε Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή μέρος των κατατασσόμενων να μεταφέρονται στους δύο άλλους κλάδους, όπου η θητεία είναι 12 μήνες.

Σε φάση επαναξιολόγησης είναι και ο θεσμός του ειδικού έφεδρου οπλίτη, ενώ προβληματισμός επικρατεί και με τον διαρκώς μειούμενο αριθμό των υπό κατάταξη ή κατατασσόμενων νέων.Ο υπουργός έχει ήδη δώσει εντολή να εξεταστούν οι λόγοι μείωσης του αριθμού των νέων που κατατάσσονται.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλούνται Τα Νέα, για την τρέχουσα σειρά κατάταξης στον Στρατό Ξηράς (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) έχουν κληθεί περίπου 22.000 άτομα, ωστόσο, δεν αναμένεται να παρουσιαστούν περισσότεροι από 13.000.