Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Στην Αθήνα και πάλι το κλιμάκιο της τρόικας – Στο μικροσκόπιο η πορεία εκτέλεσης του Μεσοπρόθεσμου



Από νέους εξονυχιστικούς ελέγχους της τρόικας θα περάσει τις επόμενες ημέρες η ελληνική οικονομία και η πορεία εκτέλεσης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, πριν την αποδέσμευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, βρίσκεται και πάλι από σήμερα στην Αθήνα.
Αρχικά, στο επίκεντρο του ελέγχου θα βρεθεί ο προϋπολογισμός, καθώς θεωρείται επιβεβλημένη η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πως θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, λόγω και της μεγαλύτερης ύφεσης στην οικονομία.
Ακόμη, βαρύτητα θα δοθεί στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για έσοδα τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του Σεπτεμβρίου), καθώς και την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, δηλαδή έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις στελέχους της τρόικας, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναμένεται να είναι σκληρές. Το στέλεχος της τρόικας, φέρεται να αναφέρει ότι «υπάρχει ακόμη έντονη ανησυχία όσον αφορά τους στόχους. Οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι φταίει η ύφεση, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες εάν κάτι τέτοιο οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ύφεση».