Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Αντιδρούν όλοι πλην Ελλάδας στα γαλλογερμανικά σχέδια. Ακυρώνεται και το «Σχέδιο Μάρσαλ»!

 
 
Και διηγώντας τα να κλαις. Σε άλλη εποχή η είδηση θα είχε χαλάσει κόσμο. Οι δυο κλεμμένοι από αρχαιοκάπηλους πανέμορφοι Κούροι επέστρεψαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Αλλά η Ελλάδα είναι τόσο καθημαγμένη, ζει ένα τόσο σκληρό και αβέβαιο παρόν, που δεν μπορεί να χαρεί πια την αρχαία δόξα της…
Με τον γαλλογερμανικό άξονα να λαμβάνει αποφάσεις που θα επιβληθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, με τις αγορές να αντιδρούν αρνητικά στα όσα αποφάσισαν κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Παρίσι Μέρκελ και Σαρκοζί – καθώς όλα αφορούν στο μέλλον και τίποτε δεν αφορά στην σημερινή κρίση χρέους – και με την Ελλάδα να προσπαθεί να βρει χρήματα για να δανείσει στους Φιλανδούς προκειμένου να της τα… ξαναδανείσουν, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα.

Και σα να μην έφθανε αυτό, στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης (που δεν είναι ακριβώς αυτό που προτείνουν οι ηγέτες των δύο μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης), Γαλλία και Γερμανία έστειλαν χθες επιστολή στον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με την οποία τον διατάσσουν (σα να τον έχουν ήδη διορίσει επικεφαλής της ευρωζώνης) «στο μέλλον, οι πληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής να αναστέλλονται προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που δεν θα συμμορφώνονται με τις συστάσεις της διαδικασίας για τα υπερβολικά ελλείμματα».

Με τον τρόπο αυτό, ακυρώνουν στην πράξη και το πολυδιαφημισμένο «ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ», που υποτίθεται ότι αφορούσε ακριβώς την διευκόλυνση για εκταμίευση κοινοτικών πόρων προς τις χώρες που έχουν οικονομικό πρόβλημα.

Η Ελλάδα, βέβαια, δεν έχει αντιδράσει στα όσα συμφώνησαν Μέρκελ και Σαρκοζί. Έχουν αντιδράσει όλοι οι άλλοι - οι αγορές και οι υπόλοιπες χώρες και οι ίδιοι οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία και στη Γερμανία και ο ευρωπαϊκός Τύπος και οι οικονομολόγοι και ο Σόρος και μια σειρά χώρες, τόσο για την νέα απόρριψη του ευρωομολόγου, όσο και για την γαλλογερμανική συμφωνία για συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και… και… και…

Όλοι πλην Ελλάδας, όπου τώρα ασχολούμεθα με τις συσκέψεις Παπανδρέου – Βενιζέλου, τις σημερινές πρωθυπουργικές συσκέψεις «για την πορεία του κυβερνητικού έργου», αλλά και την επικείμενη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και την προετοιμασία της «ανόδου» στη ΔΕΘ.

Και να ήταν μόνο αυτό! Ασχολούμεθα ακόμη με το γινάτι του κ. Ραγκούση, ο οποίος προανήγγειλε θερμό φθινόπωρο απολύοντας τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Χάρη Τσιόκα.

Για όσο διάστημα δεν βρίσκεται λύση για μερικά αυτονόητα ζητήματα – και μάλιστα την ώρα που χαλάει ο κόσμος – μπορούμε να σκεφθούμε οτιδήποτε.

Για παράδειγμα, ένα είδος παράδοξης ομηρίας, από την οποία δεν δείχνουν διατεθειμένοι να απελευθερωθούν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών.

Διότι δεν είναι δυνατόν να καίγεται ο κόσμος και η πολιτική ηγεσία της χώρας να ασχολείται με το ποιος θα είναι γενικός γραμματέας στο υπουργείο Μεταφορών!
elzoni.gr