Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Παραιτήται από τον επισκοπικό θρόνο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος

«Θέλω να φύγω όρθιος». Με αυτή τη δήλωσή του προς τα «ΝΕΑ» ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος εξηγεί γιατί αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του μητροπολίτη την 1η Σεπτεμβρίου.
Ο ιεράρχης, που είναι σήμερα 72 ετών, ανακοίνωσε προχθές, δημοσίως στην τελευταία - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά - ιερατική σύναξη στη Ζάκυνθο την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Απευθυνόμενος στους ιερείς ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι «πιστός στις αποφάσεις μου και στις εξαγγελίες μου, την 1η Σεπτεμβρίου υποβάλλω την παραίτησή μου και απέρχομαι των καθηκόντων μου από τη Ζάκυνθο». Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του είπε πως «ο άνθρωπος πρέπει να αποφασίζει όταν έχει τα μυαλά του στη θέση τους και όχι όταν του το επιβάλλουν κάποιες συνθήκες». Πρόσθεσε δε πως ο επίσκοπος για να αντεπεξέλθει στο έργο του, που είναι δύσκολο και επίπονο, πρέπει να έχει δυνάμεις. Ολα, είπε, έχουν μία αρχή και ένα τέλος. Δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι οι δυνάμεις του είναι ίδιες για να είναι επ' άπειρον σε μία θέση. «Ολοι μας είμαστε περαστικοί» τόνισε.

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. Ο Μητροπολίτης είχε εκφράσει προ ετών την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του όταν θα συμπλήρωνε τα 72 του χρόνια. Μάλιστα πέρυσι είχε υποβάλει την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο.
Ο κ. Ιερώνυμος όμως δεν την είχε κάνει δεκτή και τον είχε συμβουλέψει να παραμείνει στα καθήκοντά του για ένα-δύο χρόνια ακόμη.
Ο μητροπολίτης Ζακύνθου, πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1962 και από το 1974 έως το 1994 ήταν ηγούμενος της Ιεράς Μονή Πεντέλης. Το 1994 εξελέγη μητροπολίτης Ζακύνθου. Εχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του πρώην Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.
Εκκλησιαστικές πηγές τονίζουν στα «ΝΕΑ» ότι ο κ. Χρυσόστομος είναι από τους μητροπολίτες που εντάσσονται στο μπλοκ των «προοδευτικών» της Εκκλησίας. Μάλιστα τις περισσότερες φορές ο μητροπολίτης εκφράζει τις θέσεις του με καυστικές διατυπώσεις, που αποτελεί ακόμη ένα χαρακτηριστικό του γνώρισμα.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου είχε διαφωνήσει και είχε συγκρουστεί μαζί του. Για παράδειγμα στο θέμα των ταυτοτήτων ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επιθυμούσε συλλαλητήρια και συλλογή υπογραφών ενώ εκείνος διαφωνούσε με αυτή την τακτική. Αργότερα είχε δηλώσει με τον δικό του τρόπο ότι οι υπογραφές είναι για... προσάναμμα. Μέσω συνεντεύξεών του έχει ζητήσει τον διαχωρισμό Πολιτείας και Εκκλησίας, ενώ στο παρελθόν είχε δηλώσει πως δεν είναι αντίθετος με τις προγαμιαίες σχέσεις των νέων, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στα συνοδικά δικαστήρια. Είναι επίσης από τους μητροπολίτες που πρωτοστάτησαν προκειμένου να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο με τις οικονομικές ατασθαλίες της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη».
Είναι επίσης από τους ιεράρχες που αποφεύγουν να παίρνουν θέση από άμβωνος και τηλεοράσεως για εθνικά και πολιτικά θέματα.
 
tanea.gr