Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Γιάννης Ανδριανός...καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα για την καταβολή των οφειλόμενων επιδοτήσεων στους λεωφορειούχους


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής, βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, σχετικά με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων αντικατάστασης υπεραστικών λεωφορείων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Η πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη προς του Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των οφειλόμενων, σύμφωνα με τη δέσμευση που είχε αναλάβει με το νόμο 3717/2008,  επιδοτήσεων 30% επί της συνολικής δαπάνης αντικατάστασης παλαιών υπεραστικών λεωφορείων καθώς διαφορετικά «υφίσταται βάσιμος κίνδυνος να κληθεί τελικά το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει πολλαπλάσια των οφειλομένων, σήμερα, ποσών (τόκοι, τυχόν επιδίκαση αποζημιώσεων αστικής φύσης κλπ)», είναι η τελευταία πράξη ενός θεάτρου του παραλόγου που παίζεται στις πλάτες 502 οικογενειών σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες θεώρησαν ότι μπορούν να στηρίξουν τα σχέδιά ζωής τους στις δεσμεύσεις του Ελληνικού Κράτους.

Από τον Ιούνιο του 2011, με πέντε διαδοχικές Ερωτήσεις μου, έχω θέσει το πρόβλημα στα τρία συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης, Οικονομικών και Μεταφορών). Σε όλο αυτό το διάστημα το ένα Υπουργείο προσπαθεί να φορτώσει την αρμοδιότητα στο άλλο, ενώ οι λεωφορειούχοι καταβάλλουν τόκους υπερημερίας για την οφειλόμενη διαφορά, πληρώνοντας ουσιαστικά από το υστέρημά τους τις καθυστερήσεις και την αφερεγγυότητα του κράτους.

Κατά τη συζήτηση μάλιστα σχετικής Ερώτησής μου στη Βουλή, ο τότε αρμόδιος Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Βούγιας είχε δεσμευθεί ότι θα κατέθετε «νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο πρώτο ενδεχομένως νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε το ανώτατο όριο [της προβλεπόμενης πίστωσης για την ενίσχυση των επενδύσεων των ΚΤΕΛ] κατά τουλάχιστον, το παραπάνω ποσό [40,5 εκ. ευρώ για όλη τη χώρα] που καλύπτει αιτήσεις, οι οποίες ήδη έχουν γίνει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις επιδοτήσεις στα ΚΤΕΛ όλης της Ελλάδας». Μέχρι σήμερα καμία δράση δεν έχει αναληφθεί.

Εξάλλου, στην γραπτή απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Μαγκριώτη στην τελευταία μου σχετική Ερώτηση (15265/20-4-2011), μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «για την εκταμίευση πρόσθετων πιστώσεων και την ικανοποίηση αιτημάτων για νέα χρηματοδότηση πρέπει να υφίσταται σχετική πρόβλεψη πιστώσεων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το οποίο αρμοδιότητα έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και προς το οποίο έχουν διαβιβαστεί τα σχετικά αιτήματα λόγω αρμοδιότητας». Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει σχετική ενέργεια του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα για την καταβολή των οφειλόμενων επιδοτήσεων στους λεωφορειούχους, όπως επιτάσσει η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος, στην οποία αναφέρεται και ο Συνήγορος του Πολίτη στη γνωμοδότησή του. Είναι εντελώς απαράδεκτο για κάθε ευνομούμενη πολιτεία, ιδιαίτερα σε συνθήκες δημοσιονομικής δυσκολίας, οι πολίτες να πληρώνουν -και σ’ αυτή την περίπτωση- την ασυνεννοησία και την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης».