Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μακάμπι, Παρί, Καρπάτι και Τιφλίδα στο δρόμο Παναθηναίκού , Ολυμπιακου Βόλου , ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ, ομάδα που απέκλεισε πέρσι τον Ολυμπιακό από την Ευρώπη, θα είναι η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στη φάση των πλέι οφ του Europa League, όπως προέκυψε από τη σημερινή κλήρωση στη Νιόν της Ελβετίας. Οι «πράσινοι», που στα προκριματικά του Champions League... αυτοκτόνησαν, έχουν τώρα την ευκαιρία να... ρεφάρουν. Ο ΠΑΟ φυσικά δεν θέλει να την πατήσει και είναι το φαβορί για πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης. Το «τριφύλλι» απέφυγε τις ισχυρές Σοσό και Γκιμαράες, αλλά και τις αδύναμες Αλάνια και Σάμροκ. Πρώτο ματς στο Ισραήλ στις 18 Αυγούστου, ρεβάνς στο ΟΑΚΑ στις 25 του μήνα. Την Παρί Σεν Ζερμέν, που το φετινό καλοκαίρι πραγματοποιεί αρκετές ηχηρές μεταγραφές, θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός Βόλου. Άτυχος, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ο Ολυμπιακός Βόλου που ανάμεσα σε Ρόμα και Παρί Σεν Ζερμέν... τράβηξε τη γαλλική ομάδα. Το θέμα βέβαια είναι αν η ομάδα της Θεσσαλίας θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς αν η ΕΠΟ δεν κάνει δεκτή την έφεσή της και την «ρίξει» από τη Super League, τότε θα αποβληθεί αυτόματα από την UEFA και η Παρί θα περάσει... bye. Χαμόγελα και για τον ΠΑΟΚ που γλίτωσε το ταξίδι στην Τουρκία (Τράμπζονσπορ) και θα ταξιδέψει στην... άγνωση Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την Καρπάτι, που ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του Σιμάο. Με τη Διναμό Τιφλίδας θα διασταυρώσει τα "ξίφη" της η ΑΕΚ η πιο τυχερή από όλους... που λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να... προσπεράσει. Οι «κίτρινοι» απέφυγαν Γιουνγκ Μπόις, Χέλσινμποργκ, Ερυθρό Αστέρα, Γκαζ Μέταν και Ελσίνκι. Πρώτο ματς στη Γεωργία, ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, αν και επειδή και ο Παναθηναϊκός παίζει εντός εκείνη την ημέρα, σίγουρα θα υπάρξει αλλαγή στο ένα από τα δύο ζευγάρια.Τέλος δύσκολα τα πράγματα για τις κυπριακές ομάδες. Η μεν ΑΕΚ Λάρνακας κληρώθηκε με την Ρόζενμποργκ (πρώτο ματς στη Νορβηγία), ενώ η Ομόνοια θα παίξει με τη Σάλτσμπουργκ (εντός έδρας το πρώτο παιχνίδι).
Να σημειωθεί πως στους ομίλους του Europa προκρίνονται και οι δέκα ομάδες που θα αποκλειστούν στα πλέι οφ του Champions League.

Ποίες είναι οι αντίπαλες των Ελληνικών ομάδων
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Προπονητής της ομάδας είναι ο Μότι Ίβανιρ και έχει κατακτήσει 18 φορές το πρωτάθλημα στη χώρα της και 22 φορές το Κύπελλο Ισραήλ. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ τερμάτισε τρίτη στο περασμένο πρωτάθλημα Ισραήλ και απέκλεισε στον δεύτερο προκριματικό γύρο την Χαζάρ από το Αζερμπαϊτζάν (3-1, 0-0) και στον τρίτο προκριματικό γύρο τη βοσνιακή Ζελέζνιτσαρ (2-0, 8-0). Το περιβραχιόνιο του αρχηγού φέρει ο διεθνής με την εθνική Ισραήλ επιθετικός Μπαράκ Ιτζάκι.

Παρί Σεν Ζερμέν: Τα ηνία της ομάδας ανέλαβε πρόσφατα ένα γκρουπ επιχειρηματιών από το Κατάρ και προχώρησε σε ηχηρές μεταγραφές όπως των Παστόρε, Σισόκο και Ματουιντί. Προπονητής είναι ο Αντουάν Κομπουαρέ, ενώ χρέη τεχνικού διευθυντή έχει αναλάβει ο άλλοτε παίκτης της ομάδας και προπονητής των Μίλαν και Ίντερ, Λεονάρντο. Η ομάδα της πρωτεύουσας τερμάτισε τέταρτη στο γαλλικό πρωτάθλημα και ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο, όπου ηττήθηκε από τη Λιλ. Χρώματά του είναι το μπλε και το κόκκινο, ενώ έδρα του το «Παρκ ντε Πρενς», χωρητικότητας 48.000 θεατών.

Καρπάτι: Η προσεχής αντίπαλος του ΠΑΟΚ δεν συνάντησε καμία δυσκολία απέναντι στην ιρλανδική Σεντ Πάτρικς, την οποία απέκλεισε με δυο νίκες μέσα έξω (2-0, 3-1). Την περασμένη περίοδο τερμάτισε 5η στο πρωτάθλημα Ουκρανίας, τα βασικά χρώματά της είναι το πράσινο και το άσπρο και έδρα της το «Ukraina Stadium» χωρητικότητας 28,000 θεατών.

Διναμό Τιφλίδας: Στον πρώτο προκριματικό γύρο απέκλεισε τη Μιλσάμι από τη Μολδαβία με δύο νίκες (2-0, 3-1), στον δεύτερο γύρο την ουαλική Γιανέλι (1-2, 5-0) και στον τρίτο την ισλανδική Ρέικιαβικ με δύο νίκες (4-1, 2-0). Η δευτεραθλήτρια Γεωργίας, ιδρύθηκε το 1925, έχει χρώματα το μπλε και το άσπρο και εδρεύει στο «Μπόρις ΠαΪχάτζε» (55.000 θεατών) στην πρωτεύουσα της χώρας. Προπονητής της ομάδας είναι ο Καταλανός Άλεξ Γκαρσία, που έχει δουλέψει στα τμήματα υποδομών της ομάδας.

Αναλυτικά τα ζευγάρια:
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Παναθηναϊκός (Ελλάδα) Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Γκιμαράες (Πορτογαλία)
Σάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία) – Παρτιζάν (Σερβία)
Μέταλιστ (Ουκρανία) – Σοσό (Γαλλία)
Μπεσίκτας (Τουρκία) – Αλάνια Βλαντικαφκάζ (Ρωσία)
Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)-ΑΕΚ Λάρνακας (Κύπρος) Βόρσκλα Πολτάβα (Ουκρανία)-Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
Μπούρσασπορ (Τουρκία)-Άντερλεχτ (Βέλγιο)
Ρόμα (Ιταλία)-Σλόβαν Μπρατισλάβα (Σλοβακία)
Ολυμπιακός Βόλου (Ελλάδα)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)-Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)
Εκράνας (Λιθουανία)-Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
ΠΑΟΚ (Ελλάδα)-Καρπάτι (Ουκρανία)
Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)-Μπιλμπάο (Ισπανία)
Χαρτς (Σκωτία)-Τοτέναμ (Αγγλία)
Στεάουα (Ρουμανία)-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)
Νόρτζελαντ (Δανία)-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)
Ντνιέπρ (Ουκρανία)-Φούλαμ (Αγγλία)
Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)-Σπάρτακ Τρνάβα (Τσεχία)
Σιόν (Ελβετία)-Σέλτικ (Σκωτία)
Σλασκ (Πολωνία)-Ραπίντ Βουκουρεστίου(Ρουμανία)
Λίτεξ (Βουλγαρία)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)
Λάτσιο (Ιταλία)-Ραμποτνίσκι (FYROM)
Νασιονάλ Μαδέιρα (Πορτογαλία)-Μπέρμιγχαμ (Αγγλία)
Αϊντχόφεν (Ολλανδία)-Ριντ (Αυστρία)
Τουν (Ελβετία)-Στόουκ (Αγγλία)
Αάλεσουντ (Νορβηγία)-Αλκμάαρ (Ολλανδία)
Βασλούι (Ρουμανία)-Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)
Ομόνοια (Κύπρος)-Σαλτσμπουργκ (Αυστρία)
Ζεσταφόνι (Γεωργία)-Κλαμπ Μπριζ (Βέλγιο)
Ανόβερο (Γερμανία)-Σεβίλλη (Ισπανία)
Ελσίνκι (Φιλανδία)-Σάλκε (Γερμανία)
Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργίας)-ΑΕΚ (Ελλάδα) Ρεν (Γαλλία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)
Γκαζ Μετάν (Ρουμανία)-Αούστρια Βιέννης (Αυστρία)
Μπράγκα (Πορτογαλία)-Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία)
Χέλσινμποργκ (Σουηδία)-Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)

*** Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Αυγούστου