Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Με την κάλπη... παρά πόδα - ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Αντ. Σαμαράς είχε τις προηγούμενες ημέρες συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη νέα κρίση που χτυπά χώρες της Ευρωζώνης και τους κινδύνους να επηρεαστεί η συμφωνία των Βρυξελλών. Στη φωτογραφία ο Αντ. Σαμαράς με τους Δ. Αβραμόπουλο και Στ. Δήμα
Οι διεθνείς εξελίξεις και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να οδηγήσουν σε ένα "απρόβλεπτο γεγονός" που θα έχει ως αποτέλεσμα τις πρόωρες εκλογές, υποστηρίζουν συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά.
Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ανασύρονται και πάλι από τα συρτάρια της Συγγρού, καθώς οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις σε συνδυασμό με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προσθέτουν -σύμφωνα με τους επιτελείς της ΝΔ- ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ για την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.


Το "απρόβλεπτο γεγονός" που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές έχει συζητηθεί ουκ ολίγες φορές στη ΝΔ και, όπως φαίνεται, δεν έχει να κάνει μόνο με την απώλεια της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση. Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις του Αντώνη Σαμαρά με στενούς του συνεργάτες -η εκτίμηση της κατάστασης της οικονομίας και οι σοβαρές διεθνείς εξελίξεις- επιβεβαιώνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να βρίσκεται με το... "όπλο παρά πόδα".

Ο πρόεδρος της ΝΔ τις τελευταίες μέρες είχε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη της Ελλάδος, ενδέχεται να μείνουν "γράμμα κενό", εάν ενταθεί η κρίση στην Ευρωζώνη. Η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ -σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους- δίνει το τέμπο για τα "γαλάζια στελέχη" του κόμματος, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η λογική του "ώριμου φρούτου" δεν θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγική του κόμματος.

Στον τρίτο όροφο της Συγγρού, σχεδιάζουν από τώρα την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί με την παρουσία του Αντ. Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ενα απτό δείγμα των προθέσεων και της τακτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφηκε τις δύο περασμένες εβδομάδες και κυρίως με την απεργία των ιδιοκτητών ταξί.

Σύμφωνα με την τακτική που έχει χαράξει η Συγγρού, επιχειρείται να εκμεταλλευθεί κάθε χαραμάδα στο κυβερνητικό σχήμα -έτσι έπραξε με τον υπουργό Μεταφορών, Γ. Ραγκούση, που ζητήθηκε και η αποπομπή του- και ταυτόχρονα να αποδομεί σε κάθε ευκαιρία την εικόνα του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου. Βέβαια το χαρτί της απεργίας των ταξί δεν βγήκε για τη ΝΔ, γι' αυτό και γρήγορα πέρασε στη θέση ότι όλα αυτά εντάσσονται σε σχέδιο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η στροφή στην καθημερινότητα, καθώς αναμένουν στη ΝΔ -αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο- ένα "θερμό" δίμηνο.

Τα θέματα της παιδείας, η ανεργία, οι "επιστολές" της εφορίας στα νοικοκυριά κ.ά. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένουν την προώθηση και νέων επώδυνων μέτρων από την κυβέρνηση, γιατί, όπως υποστηρίζουν, δεν "βγαίνει ο λογαριασμός από το οικονομικό επιτελείο, καθώς και σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Οικονομικά "γαλάζια" στελέχη θα συνεχίσουν να μιλούν για αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τρίτους διευρύνονται και το εσωτερικό χρέος διογκώνεται, για να καταδείξουν ότι η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης είναι "σε λάθος κατεύθυνση και αδιέξοδη".

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

ethnos.gr