Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Με κατάνυξη ο εορτασμός της Παναγίας

Την Κοίμηση της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Xριστιανοσύνης γιόρτασε ο Eλληνισμός σε όλο τον κόσμο. Από το πρωί της Δευτέρας, προσκυνητές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και όπου υπάρχει ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία σε όλο τον κόσμο, κατέκλυσαν τους ναούς για να τιμήσουν την Θεομήτωρ. Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε στην Τραπεζούντα η θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο, έπειτα από 88 χρόνια, τελέστηκε η πρώτη λειτουργία, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ενσάρκωση του ονείρου γενεών Ποντίων, αλλά και των Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, αποτέλεσε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, 89 έτη μετά το κλείσιμο της Μονής, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο.
Χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας, έδωσαν το παρόν για να υμνήσουν τη Μεγαλόχαρη, που τους δίνει κουράγιο και πίστη, όπου και αν βρίσκονται. Και ήταν «σαν να ακούγανε τους ήχους από τα 35 σήμαντρα και τις 18 καμπάνες της Σουμελιώτισσας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, στην Ελληνική και Τουρκική γλώσσα, μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε με βαθειά συγκίνηση κάλεσμα «ειρήνης και αγάπης προς όλο τον κόσμο», και αναφέρθηκε στο «ουράνιο μήνυμα της Ελπίδος και της Αισιοδοξίας», που μας δίνει η Θεοτόκος, εδώ από το όρος Μελά, «το Άγιο, το καθιγιασμένο δια της επί αιώνας παρουσίας της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Κυρίας του Πόντου, της Παναγίας Σουμελά».
Μοναδική στιγμή για τους περίπου 700 προσκυνητές, που ανέβηκαν σε υψόμετρο 1.200 για να παρακολουθήσουν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία μέσα στη Μονή, αποτέλεσε η ερμηνεία ενός Ύμνου προς την Παναγιά από τον πρωτοψάλτη του Αγίου Νικολάου, Καλαμαριάς, υπό τους ήχους της Ποντιακής λύρας.
Με τον αρχιερατικό συλλείτουργο, την επίσημη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και τις καταθέσεις στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στην Παναγία Σουμελά της Ημαθίας, ενώ με την παραδοσιακή κατάνυξη και παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος και στην Τήνο.
Εκκληση για ομόνοια ώστε να μπορέσει η χώρα να υπερβεί την κρίση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ,από την Πρέβεζα,αφού παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία Παναγίας των Ξένων.  "Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Χριστιανοσύνη (...) Εύχομαι ομόνοια και σύμπνοια. Τη χρειαζόμαστε σε αυτές τις ημέρες, να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό τον κοινό αγώνα, του ξεπεράσματος αυτής της βαθιάς κρίσης. Κοινωνική αλληλεγγύη και ο νους μας σε αυτούς που υποφέρουν", ανέφερε ο κ. Παπούλιας.
Μήνυμα ελπίδας έστειλε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός από τη Σκιάθο, όπου παρέστη στον μεγάλο εσπερινό για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της κρίσης, ενώ τόνισε "Γιορτάζουμε σήμερα την Παναγία, την Κοίμηση της Θεοτόκου (...) Εδώ, στο νησί του Παπαδιαμάντη, που τιμά τα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Εμπνεόμαστε, αντλούμε δύναμη από την ιστορία και την παράδοσή μας. Και ξέρουμε ότι οι κόποι του Ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός...