Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

"Καρατομήθηκε¨ ενώ ήταν διακοπές ο ΓΓ του υπουργείου Μεταφορών Χάρης Τσιόκας , έμαθε πως παύθηκε μέσω του διαδικτύου.

Έντονο παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την είδηση πως ο Χάρης Τσιόκας δεν είναι πλέον ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών. Φαίνεται πως είναι ακόμη ένα «θύμα» στην άτυπη κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γιάννη Ραγκούση και τον Δημήτρη Ρέππα, από την ημέρα που ο πρώτος διαδέχτηκε τον δεύτερο στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Ενώ λοιπόν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου βρισκόταν διακοπές, ο υπουργός αποφάσισε την καρατόμησή του και την αντικατάστασή του από τον μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Αριστείδη Μπουρδάρα, ο οποίος μαζί με τον Λ. Ρακιντζή είχαν ανοίξει πολλές υποθέσεις διαφθοράς και είχαν συγκρουστεί με συνδικαλιστές. Για αυτό και επιλογή αυτή του κ. Ραγκούση "μεταφράζεται" σε μήνυμα πως το υπουργείο θέλει στο εξής να συγκρουστεί με λογικές του παρελθόντος.

Από την ημέρα που ο νυν υπουργός ανέλαβε καθήκοντα στο Μεταφορών, η συνεργασία των δυο ανδρών δε γινόταν κατ’ ιδίαν αλλά μέσω e-mail ή γραπτών μηνυμάτων. Οι σχέσεις των δυο ανδρών ήταν από τυπικές έως ανύπαρκτες και έγιναν ακόμη χειρότερες κατά τη διάρκεια της απεργίας των ιδιοκτητών ταξί και της ανοιχτής τους σύγκρουσης με τον Γιάννη Ραγκούση. Εξάλλου, ο κ. Τσιόκας είχε λάβει ουσιαστικά μέρος στους χειρισμούς Ρέππα στο θέμα των ταξιτζήδων.

Για αυτό και συνεργάτες του Γιάννη Ραγκούση -όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega- κατηγορούσαν τον Χάρη Τσιόκα πως δεν υπερασπιζόταν τις θέσεις Ραγκούση αλλά το διάταγμα Ρέππα για τα ταξί. Μάλιστα, κάποιοι λένε πως ο κ. Τσιόκας με μηνύματα στο διαδίκτυο άφηνε να εννοηθεί ότι ήταν υπέρ του να μην ανοίξει το επάγγελμα των ταξί.

Πρόκειται, μοιραία, για μια εξέλιξη που ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Συνεργάτες του κ. Ραγκούση υποστηρίζουν ότι εδώ και καιρό, ο υπουργός είχε ενημερώσει με γραπτή επιστολή τον κ. Τσιόκα, με τον οποία του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τον παύση. Ο ΓΓ του υπουργείου απάντησε, επίσης γραπτώς, ενημερώνοντας τον πολιτικό του προϊστάμενο πως μόλις επιστρέψει από τις διακοπές του θα υπέβαλε την παραίτησή του.

Η πλευρά του Χάρη Τσιόκα ότι δεν έχει ενημερωθεί για την αντικατάστασή του αλλά έμαθε πως παύθηκε μέσω του διαδικτύου, όταν έγινε γνωστή η είδηση. Ο ίδιος, πάντως, ζήτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση και έλαβε την απάντηση πως θα ειδοποιηθεί.

Εμφανίζεται διατεθειμένος να υποβάλει την παραίτησή του καθώς πως διαμηνύει είναι από τους πολιτικούς που «θέλει να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί», αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά του Γιάννη Ραγκούση.

Το μόνο που απομένει είναι η υπογραφεί της σχετικής διάταξης, αφού το γραφείο του πρωθυπουργού έχει ήδη ενημερωθεί.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επιστροφή του Χάρη Τσιόκα από τις διακοπές του. Ο απερχόμενος γραμματέας του υπουργείου είναι ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και βρέθηκε στη θέση του ΓΓ του υπουργείου Υποδομών μέσω του opengov.

newsit.gr