Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ντόρα Μπακογιάννη: Ζητούμενο είναι να υπάρξει συναίνεση και στα δύσκολα θέματα όπως είναι οι αλλαγές στην οικονομία


 Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμόREALFM, στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα  και της Μαρίας Πολλάλη και αναφερόμενη στη συναίνεση που εκδηλώθηκε κατά την ψήφιση του νόμου για τα ΑΕΙ είπε ότι «αυτό είναι το ζητούμενο να υπάρξει συναίνεση και στα δύσκολα θέματα όπως είναι οι αλλαγές στην οικονομία».
Μιλώντας για το κλίμα που επικράτησε στη Βουλή είπε ότι «δεν έχει νόημα να κάνει κανένας αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Εγώ το χαιρέτησα αυτό που έγινε χθες, θεωρώ πως είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Τώρα για την οικονομία, όλα θα εξαρτηθούν επίσης από το αν θα μπορέσουν τα κόμματα να βάλουν πάνω από το κομματικό, το μικροκομματικό, θα έλεγα, συμφέρον το συμφέρον των Ελλήνων. Αν μπορούν να ξεφύγουν από την εικόνα της κοκορομαχίας «όχι φταις εσύ, όχι φταίω εγώ». Εάν το βάλουν πάνω από τα δικά τους συμφέροντα θα βρούμε και στην οικονομία κοινές πορείες. Γιατί δεν υπάρχουν ούτε μαγικά ραβδιά ούτε μαγικές λύσεις. Οι λαϊκισμοί του τύπου «επανεκκίνηση της οικονομίας» και «σε ένα χρόνο ή σε 18 μήνες θα έχουμε μηδενίσει το έλλειμμα», δεν είναι σοβαρά πράγματα, δεν τα πιστεύει κανένας σήμερα. Από την άλλη μεριά τα συνεχή λάθη της κυβέρνησης μπορούν να αποφευχθούν μέσα από μια ευρύτερη εθνική συνεννόηση».
Αναφερόμενη στις οικονομικές εξελίξεις είπε ότι «εμείς στην Ελλάδα, το έχω πει κι άλλες φορές, είμαστε μοναδικοί. Καταφέραμε να ενοχοποιήσουμε το μνημόνιο, αντί ενοχοποιήσουμε τη χρεοκοπία».  Και συμπλήρωσε: «η κυβέρνηση έκοψε τους μισθούς και τις συντάξεις, προσέθεσε παραπάνω στην ύφεση, «σκότωσε» την αγορά και  τον κόσμο με τη φορολογία, που δεν προβλεπόταν μέσα, διότι τη φορολογία αυτή την ψήφισαν πριν από το μνημόνιο και δεν εφήρμοσαν ον περιορισμό του σπάταλου κράτους, η οποία θα ανακούφιζε τις κοινωνικές ομάδες».
Απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς Βενιζέλου τόνισε: «έχω κάνει και δήλωση από την πρώτη μέρα  ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με αυτή τη συμφωνία. Παρά ταύτα θέλω να ελπίζω ότι οι υπόλοιπες χώρες θα επιμείνουν στα συμφωνηθέντα της 21ης Ιουλίου. Η υλοποίηση, η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα μας. Και πρέπει να μην φειδόμαστε καμίας προσπάθειας να επιτύχουμε την εφαρμογή τους. Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση σε ορισμένα Κοινοβούλια, παρά ταύτα πρέπει να γίνει προσπάθεια και εκεί εννοώ ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση. Εδώ δεν είναι ώρα για εγωισμούς».