Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου...Η ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών και ακατάλληλων χώρων διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και τα απορρίμματα κοντά και μέσα σε δασικές περιοχές συγκαταλέγονται στις πρωταρχικές αιτίες πρόκλησης και επέκτασης των πυρκαγιών.


Η αναπληρώτρια υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν ήδη από χθες στην Ηλεία, στην ευρύτερη περιοχή της Βάρδας δήμου Κάστρου-Κυλλήνης, στα  Καλυβάκια δήμου Σκιλλούντος και  τις Μπάμπες του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με αποτέλεσμα να καούν 20 στρέμματα πευκοδάσους και λιβαδικές εκτάσεις. Αιτία για κάποιες από αυτές, οι κοντινοί σκουπιδότοποι.

Την ώρα που οι φλόγες έζωναν το δάσος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Όθωνα, για τα ανοικτά θέματα του τομέα πολιτικής προστασίας, του ζητούσα να ενεργοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο, για την πρόληψη των πυρκαγιών στον Νομό Ηλείας ειδικότερα, αλλά και σε όλους τους πυρόπληκτους νομούς, ώστε να αποφύγουμε νέα μοιραία καταστροφή. Η κυβέρνηση, με τη μονόπλευρη πολιτική δασοπροστασίας της, δεν έχει αντιληφθεί ότι δεν κινδυνεύουμε μόνο από τις καιρικές συνθήκες και τα φυσικά φαινόμενα στα οποία εστιάζει, αλλά κυρίως από τον ανθρώπινο παράγοντα, που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες πυρκαγιάς.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία, ενώ γνωρίζει τα αίτια των πυρκαγιών, δεν τα αντιμετωπίζει. Η ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών και ακατάλληλων χώρων διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και τα απορρίμματα κοντά και μέσα σε δασικές περιοχές συγκαταλέγονται στις πρωταρχικές αιτίες πρόκλησης και επέκτασης των πυρκαγιών. Πρέπει το Κράτος άμεσα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενισχύοντας την πολιτική προστασία και προστατεύοντας κατά προτεραιότητα τις περιοχές, που έχουν υποστεί ήδη τη λαίλαπα της πυρκαγιάς. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να λάβει άμεσα όλα τα μέσα προληπτικής προστασίας, όπως π.χ. την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, την κάλυψη καλωδίων της Δ.Ε.Η. που διέρχονται από δασικές εκτάσεις, τη συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων και την πλήρη ανάπτυξη σχεδίων πολιτικής προστασίας για κάθε δήμο.

Καλούμε, επίσης, τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, και όποιον άλλον πολίτη μπορεί να βοηθήσει, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να ενεργοποιηθούν και να συστήσουν άμεσα οργανωμένα προγράμματα καθαρισμού των δασών, τα οποία να εκτελεστούν από δήμους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το κράτος πρέπει να γίνει αρωγός σε όσους είναι ικανοί και πρόθυμοι να συμβάλουν στον αγώνα κατά των πυρκαγιών. Να τους εκπαιδεύσει και να τους εντάξει στον σχεδιασμό δασοπυρόσβεσης, να προβλέψει για την έγκαιρη κινητοποίησή τους, αλλά και να τους προστατεύσει σε περίπτωση ατυχήματος, παρέχοντάς τους ασφαλιστική κάλυψη».