Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ντόρα Μπακογιάννη:...δεν πιστεύω ότι αυτοί είναι ευτυχείς όταν ακούνε δηλώσεις σαν αυτές του κ. Λυμπερόπουλου,

Ντόρα Μπακογιάννη: Πρέπει να διασφαλιστεί ένας τρόπος μείωσης
του χρέους μας, επιμήκυνση με χαμηλότερα επιτόκια και επίσης να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα.


Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 99,5 και το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα. Αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «πρέπει να ευχόμαστε να διασφαλιστεί ένας τρόπος μείωσης του χρέους μας, επιμήκυνση με χαμηλότερα επιτόκια και επίσης να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα. Θα είναι καταστροφή αν η Ευρώπη την Πέμπτη ή την Παρασκευή δεν βρει λύση. Για μένα, ο χρόνος τελειώνει πραγματικά στο τέλος του μήνα. Η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο ούτε να στρουθοκαμηλίζει ούτε να κάνει πως δεν καταλαβαίνει».

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης.



Για τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί:
Η άποψή μας είναι απολύτως ξεκάθαρη: ότι τέτοιες συμπεριφορές, που χτυπούν την καρδιά του τουρισμού και της οικονομίας είναι αδιανόητες. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή ότι όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι. Σήμερα, ο ένας τρώει το ψωμί του άλλου και τον οδηγεί στην ανεργία, να μην έχει δουλειά. Είναι απόλυτη καταστροφή. Σέβομαι απόλυτα τους ταξιτζήδες και αντιλαμβάνομαι τον απόλυτο εμπαιγμό που δέχθηκαν από την κυβέρνηση. Διότι είναι αδιανόητο για μια κυβέρνηση να μην μπορεί να μιλήσει με καθαρά λόγια και να εξηγήσει ποια είναι η πολιτική της και ο ένας υπουργός να αναιρεί τις αποφάσεις του άλλου. Είναι η απόλυτη κοροϊδία, αλλά δεν ανέχομαι ότι μια κοινωνική ομάδα μπορεί να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι ταξιτζήδες και εν μέσω τουριστικής περιόδου έχουμε γίνει για μία ακόμη φορά περίγελως.
Η Δημοκρατική Συμμαχία έκανε μια πρόταση για  μια διακομματική επιτροπή για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε στην Αθήνα. Δυστυχώς, η Ν.Δ. το αρνήθηκε και η κυβέρνηση αυτή δεν είναι σε θέση να χειριστεί τέτοια θέματα.

Για το αν οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες από τη Ν.Δ.:
Δεν ξέρω αν είναι ή δεν είναι υποκινούμενες, αλλά ένα κόμμα σαν τη Ν.Δ. το οποίο είναι ένα κόμμα που εκφράζει τον αστικό κόσμο της χώρας και τους «νοικοκύρηδες», δεν πιστεύω ότι αυτοί είναι ευτυχείς όταν ακούνε δηλώσεις σαν αυτές του κ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος είναι και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ας ελπίσουμε ότι η Ν.Δ. θα κάνει το καθήκον της, γιατί αισθάνομαι ότι κλείνει το μάτι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, υποσχόμενη ότι αν ήταν εκείνη κυβέρνηση θα έκανε τα πράγματα διαφορετικά και στην ουσία κοροϊδεύοντας τους πολίτες. Διότι είναι βέβαιο ότι έχουμε μια κυβέρνηση που είναι παντελώς ανίκανη να χειριστεί το θέμα, αλλά επί της ουσίας των δυσκολιών των μέτρων, όποια πολιτική και αν υπάρξει, θα περάσουμε από μια δυσκολία και έχουμε την υποχρέωση να την πούμε στον ελληνικό λαό για να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από αυτή.

Για τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για έξοδο από την κρίση:
Εμείς έχουμε καταθέσει και έχουν υιοθετηθεί από το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα που είναι οι Φιλελεύθεροι ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Προβλέπει επαναγορά ομολόγων από την ΕΚΤ ή από το Ταμείο Στήριξης, ένα ονομαζόμενο σχέδιο Μάρσαλ 30 δις και επίσης περιλαμβάνει το 25% των αποκρατικοποιήσεων να επιστρέφει στη χώρα για να μπορέσουμε να κινήσουμε την οικονομία πάλι δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις, διότι μόνον οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη στη χώρα.

Για το αν η πρόταση περιλαμβάνει και τη συμμετοχή ιδιωτών:
Προτείναμε να είναι από το Ταμείο Στήριξης. Αλλά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ποιο θα είναι το σχέδιο που θα επικρατήσει σήμερα που μιλάμε, δεν το ξέρει κανένας. Εμείς πρέπει να ευχόμαστε να διασφαλιστεί ένας τρόπος μείωσης του χρέους μας, επιμήκυνση με χαμηλότερα επιτόκια και επίσης να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα.
Θα είναι καταστροφή αν η Ευρώπη την Πέμπτη ή την Παρασκευή δεν βρει λύση. Για μένα, ο χρόνος τελειώνει πραγματικά στο τέλος του μήνα. Η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο ούτε να στρουθοκαμηλίζει ούτε να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:
Μοιραία θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Δεν ξέρω πότε, αλλά μέσα στο έτος πιστεύω ότι μοιραία θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα. Όπως δεν πιστεύω ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να το διαχειριστεί και επομένως ο λαός θα επιβάλλει τη συγκυβέρνηση που επιθυμεί.