Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:..η τακτική της κυβέρνησης μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων και εκβιαστικών διλημμάτων. Δεν είναι πολιτικά σωστό και έντιμο αυτό


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ REAL FM
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΑΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΑΝΟ ΝΙΦΛΗ
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλημέρα σας κ. Αβραμόπουλε.
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:   Καλημέρα τί κάνετε; Βρίσκομαι στη Ρόδο και συναντήθηκα εδώ με παλιούς γνώριμους από την εποχή που ήμουν Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και με παράγοντες του διεθνούς τουρισμού σε ευρωπαϊκές χώρες σε μια στιγμή που τα γεγονότα της Αθήνας τραυμάτισαν την εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Όπως γνωρίζετε αυτό τον καιρό πάγωσε η τουριστική κίνηση, γεγονός ιδιαίτερα δυσμενές σε μια στιγμή που περιμέναμε πολλά από τον τουρισμό.
Θέλησα να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και φιλόξενος τουριστικός προορισμός. Και επειδή το έχετε αναδείξει το θέμα, θα ήθελα να σημειώσουμε ότι τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας και το είπαμε σε όλους τους συνομιλητές μας εδώ, είναι περιορισμένα γεωγραφικά και δεν επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα της Ελλάδας, αλλά ούτε και αυτήν της ευρύτερης Αττικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια όσοι πυροδοτούν αυτά τα επεισόδια φαντάζομαι γνωρίζουν ότι κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσαν να κάνουν στη χώρα  στην πιο κρίσιμη στιγμή και σε μια χρονιά που περιμέναμε, νομίζω, ήταν πολύ αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και είναι. Προσέξτε, επειδή παρακολουθώ το θέμα, μην ξεχνάτε ότι έχω και τη γενική εποπτεία από την πλευρά της ΝΔ, αυτή η χρονιά αναμένεται να αγγίξει αριθμούς ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα λόγω της εξελισσόμενης κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, που αναδεικνύει την ασφάλεια ως ένα εκ των σταθερών διαχρονικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας. Αυτό δεν πρέπει να το χάσουμε με τίποτα.
Πρέπει να σας πω ότι κάλεσα τους tour operators από πάρα πολλές χώρες,  να συνεχίσουν να προωθούν τα ελληνικά τους προγράμματα χωρίς επιφυλάξεις και τους επεσήμανα πως εμείς ως Ν.Δ. έχουμε θέσει τον τουρισμό σε θέση υψηλής προτεραιότητας, στην ατζέντα της πολιτικής μας, τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα όσο και ως κυβέρνηση αύριο.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζοντας τη συνέντευξη του Προέδρου της ΝΔ στη Real News, γιατί επιμένετε τόσο πολύ στο σύνθημα της επαναδιαπραγμάτευσης, εσείς έχετε έντονη εμπειρία από το εξωτερικό, από τα διεθνή φόρα, όταν σε κάθε συνάντησή σας ως ΝΔ με τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "τρώτε  πόρτα", σας λένε δηλαδή ότι αυτό το πρόγραμμα που λέτε  δεν βγαίνει,  μήπως σας αρκεί να ικανοποιείτε την πλατεία, και μέχρι εκεί είναι η ιστορία;
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κ. Παυλόπουλε. Πρώτα απ όλα εσείς είστε μάρτυρες των θέσεών μας και θα σας πω τί εννοώ. Από την αρχή ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε  τον κίνδυνο αποτυχίας του μείγματος της πολιτικής που μας έφερε μέχρι εδώ. Εγώ δε, προ δέκα μηνών, σε συνέντευξή μου στη Real News και στη συνάδελφό σας την κα Ταβουλάρη, πρότεινα την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του πακέτου.
Σε ό,τι αφορά την πίεση από την Ευρώπη και το ΕΛΚ δεν μας εξέπληξε. Επειδή όμως μας προβληματίζει,  θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε όλοι να κατανοήσουν ότι σήμερα το πρόβλημα είναι η συνέχιση της σημερινής πολιτικής που βαθαίνει την ύφεση και την κοινωνική ανασφάλεια. Για να σταματήσει αυτό, η μόνη καθαρή και δημοκρατική λύση είναι οι εκλογές. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη πλευρά λέει η ΝΔ όχι στο Μνημόνιο, όχι στο Μεσοπρόθεσμο αλλά ψηφίζει τα 22 από τα 49 άρθρα. Λέει όχι στη θεωρία, αλλά ναι στην πράξη ουσιαστικά.
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Αυτό δείχνει την υπευθυνότητά της ως ενός εκ των βασικών πυλώνων του δημοκρατικού πολιτεύματός  μας. Εμείς, δεν είμαστε της εύκολης αφοριστικής πολιτικής. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι εξαρχής δεν άσκησε μια υπεύθυνη πολιτική και δεν υιοθέτησε υπεύθυνες στάσεις, ακόμα και σε ζητήματα τέτοια σαν και αυτό που περιγράψαμε νωρίτερα. Προσέξτε: Η ΝΔ έχει μια συγκροτημένη, ολοκληρωμένη στρατηγική την οποία και την τηρεί με συνέπεια. Λέει ναι εκεί όπου υπηρετείται το δημόσιο, το εθνικό, το κοινωνικό συμφέρον και λέει όχι σε ο,τιδήποτε μας οδηγεί σε περιπέτειες.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε γιατί μπήκατε σε διαπραγμάτευση για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας κ. Αβραμόπουλε; Γιατί πήγατε σε διαπραγμάτευση και μάλιστα τηλεφωνική με τον Πρωθυπουργό; Ρωτώ γιατί το πιο πιθανό ενδεχόμενο αν πηγαίναμε σε ένα τέτοιο σχήμα, ήταν να απορριφθεί το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση που ήταν ο βασικός όρος για τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Και άρα η ΝΔ θα βρισκόταν στη θέση να εφαρμόζει αυτό που αφορίζει.
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μην είστε απόλυτα βέβαιος και θα σας πω γιατί. Πρώτα απ' όλα πράγματι φτάσαμε σε ένα σημείο, στο παρά πέντε, για να έχει η Ελλάδα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Αυτό δείχνει πόσο υπεύθυνη είναι η ΝΔ. 
Τι θα συνέβαινε αν είχαμε φτάσει εκεί και δεν είχαμε χάσει μια ιστορική ευκαιρία, πάντοτε με ευθύνη της κυβέρνησης; Θα είχαμε ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας γιατί θα ήταν ενιαίο και εθνικό το μέτωπο. Αλλιώς μας αντιμετωπίζουν  όταν πηγαίνουμε ο καθένας ως κόμμα, είτε ως κυβέρνηση και αλλιώς μας βλέπουν όταν μπροστά τους έχουν ένα ισχυρό, εθνικό μέτωπο που έχει τη στήριξη της κοινωνίας και το κυριότερο μια σειρά από εξηγήσιμες θέσεις και επιχειρήματα. Αυτό δεν έγινε και θα έπρεπε να είχε γίνει, όχι τώρα, αλλά πολύ νωρίτερα. 
Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η κυβέρνηση, αντί να αρθρώσει διαιρετικό, σκληρό, καταγγελτικό λόγο από την αρχή είχε καταθέσει μια πρόταση για εθνική συνεννόηση.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έχει χρεωθεί η ΝΔ αυτό, γιατί το ναυάγιο της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, βέβαια το διευκρινίσατε και είπατε ότι είναι και θέση της ΝΔ ότι θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και τώρα αυτή την ύστατη στιγμή .
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έπρεπε η κυβέρνηση, γιατί η εκτελεστική εξουσία έχει πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων, να το είχε κάνει πολύ νωρίτερα. Το ναυάγιο δεν χρεώνεται στη ΝΔ. Όλα τα γεγονότα που συνοδεύουν την περιγραφή όλων όσων έγιναν εκείνη την ημέρα, το επιβεβαιώνουν. Υπήρξε συνεννόηση σε κάποια βασικά σημεία.
Δεν μπήκαμε στην ουσία και κάποια στιγμή άλλαξε πορεία ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση. Ανετράπη η πρώτη κατ' αρχήν συνεννόηση και φτάσαμε στο ναυάγιο. Προς μεγάλη απογοήτευση του ελληνικού λαού που αυτό ζητά από το πολιτικό σύστημα, από την πολιτική τάξη της χώρας και από όλους μας. Και αυτό έκανε η ΝΔ για αυτό και το πιστώνεται στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Επειδή σας ακούω αταλάντευτο μια ζωή να είστε υπερ της σύνθεσης απόψεων, και αυτή είναι η αλήθεια, πάντοτε αυτή ήταν η θέση σας ότι τα κόμματα  σε εθνικά κρίσιμες στιγμές πρέπει να κάθονται στο τραπέζι και να συμφωνούν σε εθνικά αναγκαίες στρατηγικές.
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει η κοινή λογική, δεν το λέτε εσείς κ. Παυλόπουλε;
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήστε με , εγώ δεν κυβερνώ..
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε πολίτης, δεν είστε ξένος σε αυτό τον τόπο...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαι υπέρ των πολιτικών που δεν εξυπηρετούν μόνο τους δανειστές. Εγώ δεν θέλω μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε τους  δανειστές. Θέλω μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας η οποία θα πάει και θα βάλει κόκκινες γραμμές  πολύ συγκεκριμένες, γιατί ο λαός δεν αντέχει.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να, λοιπόν, που με την κοινή λογική και εσείς συμφωνείτε με τη θέση της ΝΔ που ζήτησε εξ αρχής την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και ότι σε αυτό στοχεύει η επαναδιαπραγμάτευση, σε αυτό που περιγράψατε πρωτύτερα.
Και αυτό λέει ο κόσμος, αυτό λέει κάθε απλός άνθρωπος που θα ήθελε το εθνικό του σύστημα σήμερα να στέκεται όρθιο, να διαπραγματεύεται με αυστηρότητα, να είναι έντιμος στις διεθνείς του σχέσεις, και απέναντι στις υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρετε τί είχα πει κάποτε στη Real News, πριν από ένα χρόνο περίπου; Είχα χαρακτηρίσει αυτό το Μνημόνιο, "Μνημόνιο κατοχής" και τότε μου είπαν ότι είναι υπερβολή. Δεν είναι υπερβολή. Το απέδειξαν οι εξελίξεις. Είχαμε πει, τότε, ότι είμαστε σε μια διαρκή σχέση  συνέπειας με τα όσα λέμε.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε με το όχι που εκπέμπει ο κ. Σαμαράς στη νέα δανειακή σύμβαση με την υπερψήφισή της με τη διαδικασία των 180;
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε φτάσει  καν σε αυτό  το σημείο.  Ο κ. Σαμαράς, όμως, έδωσε με σαφήνεια στη Βουλή τη θέση που θα πάρει η ΝΔ, εάν φτάσουμε εκεί. Όλα αυτά γράφονται, ακούγονται, μας περιήλθαν, το ξεκαθαρίσαμε και για αυτό δεν έχει υπάρξει και συνέχεια. Δεν έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση, όλα αυτά έγιναν μέσα από δημοσιεύματα και διαρροές.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της βουλής είπε: " Φέρτε το με 180, φέρτε το με 250 εγώ δεν το ψηφίζω."
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ακριβώς σας λέω, δεν έχει κανένα νόημα, είναι ένα τετελεσμένο γεγονός. Ξέρετε ποιά είναι η τακτική της κυβέρνησης αυτό τον καιρό. Μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων και εκβιαστικών διλημμάτων. Δεν είναι πολιτικά σωστό και έντιμο αυτό. 
Αν θέλεις την εθνική συνεννόηση την προετοιμάζεις. Η εθνική συναίνεση ούτε παραχωρείται, ούτε ζητείται, ούτε εκχωρείται. Προετοιμάζεται. Και την προετοιμάζει πάντα η κυβέρνηση. Η ιστορία έχει αποδείξει στο παρελθόν, οσάκις φτάσαμε σε ένα τέτοιο σημείο για άλλους λόγους ενδεχομένως, πάντοτε είχαμε την εκτελεστική εξουσία να έχει το θάρρος να βγαίνει μπροστά και να προετοιμάζει το πεδίο.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρόεδρος της ΝΔ με τη συνέντευξή του στη Real News δεν φαίνεται να είναι υπέρ της συναίνεσης. Μάλιστα το τραβάει λίγο πιο κάτω, προθερμαίνοντας προεκλογικά τις μηχανές, λέγοντας ότι η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία. Θα μου πείτε είναι το λογικό ένα κόμμα να αποβλέπει στην αυτοδυναμία, αλλά το θέμα είναι ότι ενώ μιλάτε για συναίνεση δεν φαίνεται να μπαίνετε στη διαδικασία συζήτησης για συναίνεση ή ο,τιδήποτε άλλο. Αντιθέτως, πάτε σε μία απόλυτη ρήξη λέγοντας ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει πλέον το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κυβερνήσουμε εμείς  
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση. Θέτετε μια ερώτηση με βάση τα σημερινά δεδομένα. Εμείς έχουμε μια διαχρονική στάση συνέπειας. Το να ζητάς συνεννόηση μπροστά στο αδιέξοδο δεν δίνει λύση. Το να ζητάς ή να αποδέχεσαι πρόταση για συνεννόηση για να μην φτάσουμε εκεί είναι και λογικό. Συνεπώς τα πράγματα δεν είναι αιχμάλωτα της επικαιρότητας. Έχουν να κάνουν με μία ιστορική διαδρομή. 
Η ΝΔ είναι εύλογο να επιδιώκει την αυτοδυναμία. Όχι επειδή είναι αυτοσκοπός η εξουσία, αλλά για να έχει τη δύναμη των πρωτοβουλιών στα χέρια της, ώστε να αλλάξει το τοπίο. Και εσωτερικά και προς τα έξω.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, η αίσθηση που μένει είναι ότι πρώτο μέλημά σας είναι η ικανοποίηση της πλατείας, να χαϊδέψετε τα αυτιά της πλατείας.
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το κάνουμε κ. Παυλόπουλε. Πού έχετε ακούσει εσείς να αναφερόμαστε...
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχεται ο κ. Σαμαράς και λέει ότι η αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών θα γίνει όταν μειωθεί το έλλειμμα.
  Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών πρέπει να είναι εθνικός στόχος. Έγιναν πολλές συζητήσεις στη Βουλή. Όλοι μιλήσαμε. Οι αναφορές μας στην πλατεία εξαντλούνται στο εξής. Ο Έλληνας πολίτης έχει αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα να διαδηλώνει. Αυτό του το προστατεύει το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα.
Από εκεί και πέρα η πολιτική τάξη της χώρας, πολλώ δε μάλλον τα κόμματα, έχουν την υποχρέωση να αρθρώνουν καθαρό, συνεπή, ξεκάθαρο λόγο, ώστε ο Έλληνας πολίτης να μπορεί να αξιολογεί και να κρίνει. Σήμερα η κοινωνία είναι αυτή που ανοίγει και κλείνει δρόμους στα κόμματα. Και μπροστά στο αδιέξοδο που έχουμε οδηγηθεί είναι άδικο να κρίνεται και να απαξιώνεται συνολικά η πολιτική τάξη της χώρας. Υπάρχουν και φωνές οι οποίες αν είχαν ακουστεί πιο έγκαιρα θα είχαμε διαφορετικές εξελίξεις
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κλείσουμε με κάτι άλλο; Λέγεται ότι τόσο εσείς όσο και ο κ. Δήμας, οι δύο Αντιπρόεδροι της ΝΔ, κρατάτε διακριτικές αλλά ξεκάθαρες αποστάσεις από τη σκληρή στρατηγική του "όχι" και απόδειξη αυτού είναι ότι οι παρεμβάσεις σας είναι προσεγμένες. Οι δικές σας είναι περισσότερες, αλλά τον κ. Δήμα που είναι δεύτερος Αντιπρόεδρος της ΝΔ, έχω να τον ακούσω να παρεμβαίνει δημόσια ενάμιση χρόνο τώρα.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παυλόπουλε, όλα αυτά που γράφονται και ακούγονται δεν έχουν καμία βάση. Τα όσα σας είπα πρωτύτερα δείχνουν απόλυτη συνέπεια, αλλά και αρμονία σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές σχέσεις όλων με τις βασικές γραμμές της ΝΔ.
Ξεκαθαρίζω για μια ακόμη φορά. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένσταση στη ΝΔ ως προς τους στόχους της πολιτικής της που είναι να βγει η χώρα από την κρίση το ταχύτερο δυνατόν και με τον πιο επωφελή και πιο ανώδυνο τρόπο για τον λαό μας. Και αυτό περνάει μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά και τον γενικότερο επαναπροσδιορισμό της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση μέχρι τώρα. Συνεπώς τα όσα είπαμε πρωτύτερα και τα όσα σας λέω τώρα κλείνουν αυτό το θέμα. Μην επανερχόμαστε.
Και κάτι τελευταίο για τους Αντιπροέδρους. Δεν μιλάω βεβαίως για λογαριασμό του κ. Δήμα, αλλά μπορώ να σας πω το εξής. Ποιος είναι ο δικός μας ρόλος;  Ο δικός μας ρόλος είναι να αναπληρώνουμε τον Πρόεδρο οσάκις αυτό κρίνεται και όχι να τον υποκαθιστούμε ή να τον ξεπερνούμε. Ειναι ξεκάθαρο. Είμαστε σε απόλυτη γραμμή συνέπειας με την πολιτική στάση της ΝΔ και τις θέσεις της. Έτσι εξηγείται και γιατί δεν μας βλέπετε συχνά πυκνά. Εκεί που πρέπει θα βγούμε, θα ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, θα συμβάλλουμε στην χάραξη της πολιτικής μας μέσα από τα εσωτερικά όργανα στα οποία συμμετέχουν σε όλα οι Αντιπρόεδροι. Από εκεί και πέρα στο κλίμα στο εσωτερικό μην έχετε καμία αμφιβολία ότι κυριαρχεί η συνεννόηση, η συνευθύνη και η συναντίληψη.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως εγώ τον έχω δει τον κ. Δήμα τώρα τελευταία στο φόρουμ για το περιβάλλον που συντόνιζε ο Νίκος Χατζηνικολάου και συμφωνούσε σε όλα με τον κ. Παπανδρέου.
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα ξύπνησε η άλλη πλευρά της εκπομπής σας και κάνετε λίγο πλάκα. Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι έτσι. Ο κ. Δήμας είναι ένας πολιτισμένος πολιτικός. Όταν στεκόμαστε απέναντι στον Πρωθυπουργό της χώρας, στεκόμαστε σε στάση εκτίμησης απέναντι στο πολιτικό πρόσωπο που έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από σεβασμό στο θεσμό.
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πολιτικός και δημοκρατικός πολιτισμός είναι κατάκτηση των Ελλήνων. Δεν είμαστε στην εποχή των σπηλαίων πολιτικά. Τα περάσαμε αυτά τα στάδια και σκοτωθήκαμε στους δρόμους, στις πλατείες και τα χωριά της χώρας. Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε μέσα από το δημοκρατικό  και πολιτικό πολιτισμό την τάξη εκείνη που επιβάλλει η δημοκρατία  και αυτό που έχουμε κατακτήσει όλοι μαζί.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά ευχαριστούμε.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία.