Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΝΔ: Μείωση βασικής σύνταξης ΟΓΑ και κατώτατων συντάξεων!

Να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, ζητά η ΝΔ, επικαλούμενη δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι στην έκθεση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, προβλέπεται ρητά η μείωση της βασικής σύνταξης του Ο.Γ.Α και η μείωση και των κατώτατων συντάξεων των υπόλοιπων ταμείων μαζί με την θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων δικαιούχων με βάση τη θέση της μόνιμης κατοικίας.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, επικαλούμενος τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Ελευθεροτυπία», ανέφερε:

«Σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αποκαλύπτει ότι στην έκθεση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, στη σελίδα 165, προβλέπεται ρητά η μείωση της βασικής σύνταξης του Ο.Γ.Α., που σήμερα ανέρχεται στα 360 ευρώ το μήνα. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση και των κατώτατων συντάξεων των υπόλοιπων ταμείων μαζί με την θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων δικαιούχων με βάση τη θέση της μόνιμης κατοικίας.
Όμως, στο τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου (στο μέτρο 8.8) που ψηφίστηκε πριν από μια εβδομάδα από τη Βουλή, υπάρχει απλά η πρόβλεψη για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών του ΟΓΑ και άλλων συνταξιοδοτικών ταμείων, καθώς και για αυστηροποίηση των κριτηρίων δικαιούχων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Σας υπενθυμίζω, ότι τη Δευτέρα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αποκάλυπτε ότι στη σελίδα 114 του επικαιροποιημένου Μνημονίου, υπάρχει σαφής αναφορά για απολύσεις μετά την ολοκλήρωση του ενός έτους εφεδρείας, λέξη που απουσιάζει από το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και από τον εφαρμοστικό νόμο. Και τότε η ανακοίνωση του Υπουργού δεν απαντούσε επί της ουσίας.
Ύστερα και από αυτή τη νέα αποκάλυψη, ο κ. Βενιζέλος, αντί να υπεκφεύγει με αοριστολογίες, θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις στη Βουλή για το θέμα αυτό που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Σας παραθέτουμε απόσπασμα της επικαιροποιημένης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Introduction of individual social security numbers and a cap on total pensions paid to a single pensioner;

  • Expansion of means testing of pensioners' social solidarity benefit to include all types of income and wealth (EKAS);

  • Reduction in lump-sum pensions for civil servants, starting in 2011;
  • Extend freeze of main and supplementary pensions to 2015;
  • Reduction in the core pension of OGA and in the lower pension thresholds of other SSFs, and tightening of beneficiary criteria based on location of permanent residence.
3. Closing non essential public entities and other miscellaneous legislation
  • Closure and downsizing of 40+11, and merger of 25 already identified general government entities;

  • Reduce penalties to allow the registration of boats currently registered as commercial boats (for tax avoidance) as privately owned boats, provided VAT and other taxes are paid;

  • Revaluate fines on unauthorized buildings and settlement of planning Infringements».