Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η κυρία Φαρμάκη μίλησε αλλά δεν απάντησε




Γράφει ο Γρηγόρης Κλαδούχος

Οι ταχυδρόμοι μεταφέρουν γράμματα και οι Έλληνες πολιτικοί μεταφέρουν χρήματα από την Ελλάδα με παραλήπτες την παγκόσμια τοκογλυφία.
Στο διαδίκτυο ανοίγουν συζητήσεις. Οι καλοπροαίρετοι συμπεριφέρονται με όρους αγοράς  του διαδικτύου. Άλλοι βέβαια για να δείξουν ότι υπάρχουν και μόνο.
Ο Ανδρέας Λιάκουρας πριν  λίγο καιρό, με λόγια έξυπνα, με γραφή διπλής όψης, πολιτικής κριτικής στον κ. Μπεγλίτη και το λεπτό ειρωνικό πνεύμα έδωσε μια νέα διάσταση στον ευθύ, άφοβο λόγο. Χρησιμότατο χρονικά και τοπικά αυτό που πρόσφατα  τιτλοφορεί: «Η αδιάβαστη κα. φαρμάκη.»  Το κείμενό του, έχει αποδείξεις με αριθμούς. Οι αριθμοί δεν έχουν αισθήματα και ψυχή για να τα μαγειρέψει και να μας μπλέξει λόγω ψυχιατρικής ειδικότητάς του. Η κυρία βουλευτής δεν απάντησε, ίσως επειδή δεν έχει τα ερμηνευτικά εργαλεία να κατανοήσει την αξία και το περιεχόμενο του κειμένου. Είναι χρήσιμο, όμως , για εμάς, όλους τους άλλους, αυτούς, της πλατείας, της πολιτικής αγοράς
Προφανώς ο Ανδρέας Λιάκουρας ως ειδικός επιστήμων να ερμηνεύσει το αφελές και αόριστο μειδίαμα της κυρίας Φαρμάκη, εύκολα μπορεί. Το εικονοσυμπλήρωμα του κειμένου – ομιλία της στη Βουλή για το μεσοπρόθεσμο βλεπόταν σε ντουέτο: η Βουλή από τη μία και η Κορίνθια Βουλευτής από την άλλη.
Εμφανώς χαρούμενη η κυρία Φαρμάκη. Χαίρεται για τη Βουλή που κυριαρχούμενη από μιζοκόμματα βουλεύεται το άδικο;  Όμως, κρατικοδίαιτα κόμματα και βουλευτές με μηδενική διανοητική και πολιτική παραγωγή μόνο πίκρα μπορούν να προκαλέσουν.

Η καλή χαρά στην οποία φαίνεται ότι βρίσκεται η κυρία Φαρμάκη δείχνει πόσο μακρινά είναι τα περιεχόμενα των σκέψεών της, από τη φυσική μορφή των πραγμάτων. Είναι κι αυτή μια ανέξοδη βία. Η σύγκρουση αυτού που ζεις και της πραγματικότητας του κόσμου.

Το γονεακό επίθετο της κυρίας Φαρμάκη, το Γκέκη, θυμίζει την καταγωγή της. Αυτή όμως ντροπιάζει συγγενείς, συγχωριανούς της και (όπως εγώ) κοντοχωριανούς της. Που δεν έγιναν, «κάποιοι», ώστε να ‘χουν την αφέλεια, το ακαταλόγιστο να χαίρονται όταν ψηφίζουν την ακύρωση της δυναμικής της χώρας.


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ

7.07.2011 ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ