Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ντόρα Μπακογιάννη...Ο Ελληνισμός αποχαιρετά τον Μιχάλη Κακογιάννη έχοντας στα χείλη του ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας προσέφερε.

 Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, για την απώλεια τον Μιχάλη Κακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«O Mιχάλης Κακογιάννης υπήρξε ένας σπουδαίος σκηνοθέτης διεθνούς εμβέλειας και μια εμβληματική μορφή για την μεταπολεμική Ελλάδα. Ένας καλλιτέχνης που "φώτισε" με την τέχνη του και την σκηνοθετική του άποψη-και με την εικόνα που με τόσο προσωπικό τρόπο δημιούργησε-την Ελλάδα και, μέσω αυτής, τον κόσμο ολόκληρο.
Ο κινηματογραφιστής Κακογιάννης ανέδειξε σε Πρωτεϊκές μορφές τούς χαρακτήρες των σύγχρονων Ελλήνων ηρώων του. Η Στέλλα και ο Ζορμπάς παρουσιάστηκαν με τόσο δυνατό και ανεξίτηλο για τη μνήμη τρόπο που, μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να αποτελούν τα αρχέτυπα των ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας στην συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας. Αλλά, την σκληρή και ανεξίτηλη αυτή σύγχρονη Ελλάδα, ο Κακογιάννης είχε την δύναμη και το ταλέντο να την συνδέσει και με το πανάρχαιο παρελθόν της, αγκαλιάζοντας, με τρόπο που περιλαμβάνει τη συνολική δραματουργική εμπειρία του ελληνισμού, και το αρχαίο δράμα: "Ηλέκτρα', "Τρωάδες", "Ιφιγένεια".
Ανάμεσα στα μνημειώδη αυτά επιτεύγματα ο Κακογιάννης προσέφερε πλήθος υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικών θεατρικών και κινηματογραφικών παραστάσεων, ενώ σκηνοθέτησε επιτυχώς και όπερα.
Λίγοι άνθρωποι είχαν τόσο πλούσια και παραγωγική καλλιτεχνική ζωή και προσφορά όσο εκείνος. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί: Η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός καταυγάζουν την ταλαιπωρημένη πόλη μας με το φως που εκείνος τους εξασφάλισε.
Το ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" αποτελεί πυρήνα πολιτισμού στην καρδιά της πόλης μας και το νέο Πολιτιστικό του Κέντρο θα δώσει νέα ώθηση-και μια υπερσύγχρονη καινούργια στέγη-στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης φεύγει δικαιωμένος παγκόσμια και αγαπητός σ' όλους τους Έλληνες.  Θα ήθελα να εκφράσω τα πλέον θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του και την παρηγορία της βεβαιότητας που όλοι έχουμε ότι θα παραμείνει, ουσιαστικά, αθάνατος».