Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι απαράδεκτες.Καταδεικνύουν τον πανικό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το γραφείο του πρωθυπουργού της Γαλλίας κ. Φιγιόν εκδόθηκε χθες μια ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, όπου σαφέστατα ο κ. Φιγιόν δηλώνει, πως προέτρεψε τον κ. Σαμαρά να συναινέσει με την κυβερνητική πολιτική και προφανώς με τα μέτρα και το μεσοπρόθεσμο. Έχετε κάποιο σχόλιο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Φιγιόν ευχή εξέφρασε. Δεν ήταν προϋπόθεση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέπτυξε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και, βέβαια, έμεινε σταθερός στις θέσεις και τις απόψεις του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε συνέχεια του προηγούμενου ερωτήματος, θέλω να ζητήσω το σχόλιό σας για σειρά δηλώσεων – παρεμβάσεων που είχαμε χθες. Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι στην Ελλάδα τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι άλλο η Ελλάδα και άλλο τα κόμματα και να μην κοιτάνε τον εαυτό τους. Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι όποιος στην Ελλάδα λέει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση από το δρόμο του Μνημονίου, λέει ψέματα. Και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν. Ο κ. Φιγιόν εξέδωσε τη γνωστή ανακοίνωση. Και αναμένεται, ότι και ο κ. Μπαρόζο  - αφού έχει κάνει ήδη σχετικές δηλώσεις – θα πει σήμερα κάτι αντίστοιχο, μιλώντας στον Αντώνη Σαμαρά. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε αν ισχύει η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά περί παρεμβάσεων που στόχο έχουν να καταργήσουν τα πολιτικά κόμματα και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα ή τι άλλο έχετε να προσθέσετε επ’ αυτού.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πάνω στα θέματα αυτά έχουμε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές. Έχουμε πει τις απόψεις μας και όλες οι δηλώσεις μας ισχύουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μείνω στο ίδιο θέμα. Τα όσα ειπώθηκαν μέσω της ανακοίνωσης από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, είναι περίπου τα ίδια με αυτά που είπε προχθές ο κ. Γιούνκερ και υποψιάζομαι ότι θα είναι ίδια και με αυτά που θα ακούσει ο Πρόεδρος σε λίγο. Σας προβληματίζει αυτό το μπαράζ πιέσεων από την Ευρώπη προς τον κ. Σαμαρά;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, ο Αντώνης Σαμαράς είναι γνωστό ότι δεν υποκύπτει σε πιέσεις και το έχει δείξει με τη στάση που έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστημα. Από εκεί και πέρα, θέλω να σας πω, ότι ο Αντώνης Σαμαράς αυτά που λέει στο εσωτερικό της χώρας, τα λέει και στο εξωτερικό. Τις ίδιες θέσεις ανέπτυξε και στο Γάλλο πρωθυπουργό. Ανέλυσε τις θέσεις του, εξήγησε για ποιούς λόγους η πολιτική που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή δεν οδηγεί πουθενά, ότι οδηγεί σε ένα αδιέξοδο και ανέπτυξε τη δική μας εναλλακτική πρόταση για το πώς μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου κάνει εντύπωση η επιμονή των Ευρωπαίων στη συναίνεση. Θα ήθελα μόνο εκτίμηση, γιατί δεν ξέρω αν μπορείτε να απαντήσετε μετά βεβαιότητας. Για ποιο λόγο επιμένουν στη συναίνεση την ώρα που όλοι παραδέχονται ότι ουδείς εμποδίζει την κυβέρνηση να κυβερνήσει; Κρύβεται τίποτα άλλο εκτιμάτε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το ζήτημα είναι αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε τις θέσεις μας και σ’ αυτές παραμένουμε σταθερά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να κυβερνήσει;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση αν μπορεί να κυβερνήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως αξιολογείτε τις δηλώσεις των Ομπάμα και Μέρκελ χθες στην Ουάσινγκτον, για την Ελλάδα; Οι ΗΠΑ είπε ο κ. Ομπάμα δεν επιθυμούν την χρεοκοπία της Ελλάδας. Και επίσης στην τοποθέτηση του Τρισέ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ότι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν και να αναχρηματοδοτήσουν…..

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον Ομπάμα και την Μέρκελ;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφόσον σας ζητηθεί από την κυβέρνηση να συνδιαμορφώσετε το μεσοπρόθεσμο……….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τι εννοείτε να συνδιαμορφώσουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγεται από το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ ότι πρόκειται ο κ. Παπανδρέου ή το οικονομικό επιτελείο να απευθύνει πρόσκληση στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις, εκ νέου, για το μεσοπρόθεσμο, αν υπάρχουν κάποιες απ’ αυτές. Εσείς έχετε να καταθέσετε τέτοιες προτάσεις;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε καταθέσει την πρότασή μας! Έχουμε πει και ποιος είναι ο κεντρικός άξονας των προτάσεών μας. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί δημόσια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πριν ότι όσες δηλώσεις έχετε κάνει και εσείς και ο Πρόεδρος ισχύουν. Δηλαδή, ισχύει και για τον κ. Γιούνκερ και για τον κ. Μπαρόζο, το ότι προσπαθούν να παρέμβουν στα εσωτερικά της χώρας, ότι και η χώρα έχει κυβέρνηση, έχει αντιπολίτευση και ότι δεν δέχεστε παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αμφισβητεί κανείς ότι σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει κυβέρνηση και υπάρχει αντιπολίτευση και υπάρχει Σύνταγμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ρωτάω αν ισχύει η δήλωση και για αυτούς.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το ότι η χώρα έχει κυβέρνηση, έχει αντιπολίτευση και έχει και Σύνταγμα, ισχύουν πάντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, είχαμε ένα μπαράζ επικρίσεων και επιθέσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κυρίως προς το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης. Κάτι που δείχνει ότι ίσως υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικοί βουλευτές να καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο, αν δεν αλλάξει ριζικά. Σ’ αυτή την περίπτωση προφανώς η χώρα μπορεί να οδηγηθεί και σε εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για αυτό το ενδεχόμενο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς, όπως έχουμε πει, είμαστε πάντα έτοιμοι για τις πρόωρες εκλογές. Και μάλιστα έχουμε πει ότι είναι και καλοδεχούμενες.
Από εκεί και πέρα, για αυτά που ακούστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών  του ΠΑΣΟΚ, θέλω να επισημάνω μόνο ένα: Ότι, με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου, ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έρχονται στα λόγια μας και δικαιώνουν τις θέσεις που, από την αρχή, αναπτύξαμε.
Αναγνωρίζουν πόσο δίκιο είχε ο Αντώνης Σαμαράς όταν τους φώναζε «ξεκολλήστε, επιτέλους» και όταν πρότεινε συγκεκριμένα αναπτυξιακά  μέτρα.
Συμφωνούν πως η κυβέρνηση δεν έλεγε και δεν λέει την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και την εξέλιξή της κατά τους 20 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.
Ζητούν να μάθουν γιατί απέτυχαν σε όλους τους στόχους τους  και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό.
Διερωτούνται πως είναι δυνατό να λέει η κυβέρνηση ότι θα πετύχει το νέο πρόγραμμα όταν ήδη απέτυχε στο προηγούμενο.
Με όλα αυτά δείχνουν ότι το μισό ΠΑΣΟΚ στρέφεται εναντίον του άλλου μισού. Ότι την ώρα που η κυβέρνηση ζητά αόριστα συναίνεση από την αντιπολίτευση για να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της δεν έχει τη συναίνεση των βουλευτών που τη στηρίζουν.
Δικαιώνουν, τελικά, αυτά που λένε μήνες τώρα, ο Αντώνης Σαμαράς και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επανέλθω στο προηγούμενο ερώτημα, με αυτό που λέτε τώρα ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη συναίνεση των βουλευτών. Άρα μπορεί να κυβερνήσει;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Με ξαναρωτήσατε προηγουμένως και σας απάντησα: Το ζήτημα είναι να μας πει η κυβέρνηση αν μπορεί να κυβερνήσει. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, να βγουν να το πουν και εκ των πραγμάτων τότε θα πάμε σε εκλογές. Αλλά, θα πάμε σε εκλογές γιατί δεν μπορούν αυτοί να κυβερνήσουν.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε, Εκπρόσωπε η Ν.Δ. είναι μέλος του ΕΛΚ. Βλέπετε να υπάρχει αλληλεγγύη από πλευράς του ΕΛΚ προς ένα κόμμα, όπως η Ν.Δ., που είναι μέλος του ΕΛΚ;  

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα αλληλεγγύης. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε ο κ. Παπανδρέου έκανε επίθεση στα ΜΜΕ, το ίδιο και ο κ. Πάγκαλος, χθες, στην εφημερίδα «Δημοκρατία». Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης  είναι απαράδεκτες.
Καταδεικνύουν τον πανικό της κυβέρνησης του  ΠΑΣΟΚ.
Ο ρόλος των δημοσιογράφων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι να ελέγχουν την εξουσία και να ασκούν κριτική. Κριτική που η κυβέρνηση δείχνει να μην αντέχει.  Και αυτό διότι έχει χάσει τον έλεγχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση, εκτός των όσων έχουμε πει ως τώρα. Χθες η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την πώληση του 10% του ΟΤΕ. Η τιμή ήταν περίπου στα 8,5 ευρώ, αν δεν απατώμαι, 8,20. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ξεκίνησε την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ με τη μετοχή στα 27 και στα 29 ευρώ. Τότε θυμάμαι τις οξύτατες αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Σήμερα, που ολοκληρώθηκε σχεδόν η αποκρατικοποίηση με την τιμή στα 20 και πλέον ευρώ πιο κάτω, θα ήθελα ένα σχόλιο από εσάς. Και μου έκανε εντύπωση για ποιο λόγο δεν υπήρξε έστω η παραμικρή αντίδραση - εκτός κι αν  μου διέφυγε - από την πλευρά της Ν.Δ. για αυτό το deal και κυρίως για την τιμή που έγινε. 

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Αυτό δείχνει την ανευθυνότητα με την οποία αυτή η κυβέρνηση ασκούσε αντιπολίτευση, ως αντιπολίτευση. Ήταν ένας ανεύθυνος τρόπος. Και βέβαια δείχνει και την αναποτελεσματικότητα στον τρόπο που κυβερνά.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι υπευθυνότητα είναι να πας σε αυτού του είδους το deal;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Απάντησα στο θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα προκύπτει ότι υπεύθυνη αντιπολίτευση είναι αυτή που λέει «ναι» σε τέτοιες συμφωνίες;  

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα. Τώρα θέλω να πω και κάτι άλλο: Βγήκαν τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία και σας έχω μια δήλωση του αρμόδιου Τομεάρχη Εργασίας, βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκου Νικολόπουλου. Λέει συγκεκριμένα: 
«Η ανεργία στη χώρα μας ξέφυγε από κάθε πρόβλεψη, από κάθε έλεγχο.
Το 16,2% είναι, ιστορικά, το πιο υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Ο εφιάλτης της ανεργίας είναι το πιο σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στην πατρίδα μας σήμερα.
Οι γυναίκες με 19,5% και οι νέοι μας με 42,5% είναι οι πρωταγωνιστές στον εφιάλτη αυτό. Σχεδόν ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.
Η αναπτυξιακή αδράνεια, η ύφεση και τα λουκέτα τροφοδοτούν την ανεργία, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή.
Η κυβέρνηση είναι ανήμπορη και υπόλογη.
Οφείλει να κινητοποιηθεί άμεσα να ακούσει και να δεχθεί τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη.
Να σταματήσει επιτέλους να σκοτώνει την οικονομία, τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε τις επαφές του κ. Σαμαρά με τους ξένους,  με τον Φιγιόν και με όσους θα δει σήμερα τελοσπάντων. Πιστεύετε ότι χτυπά «στου κουφού την πόρτα», ο Αντώνης Σαμαράς, γιατί δεν έχει - απ’ ό,τι φαίνεται – αποτέλεσμα; Δηλαδή, μπορεί να επιμένει ο πρόεδρος της Ν.Δ. για επαναδιαπραγμάτευση, να λέει τις θέσεις του στους ξένους ηγέτες αλλά απ’ ό,τι φαίνεται εκείνοι συνεχίζουν να πιέζουν για συναίνεση στη λάθος πολιτική όπως τη χαρακτηρίζει;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, θεωρώ ότι στη συνάντηση που είχε χθες - γιατί οι άλλες συναντήσεις είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή  - ο Γάλλος Πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή τις απόψεις μας. Η συζήτηση έγινε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσίασε πάρα πολλά στοιχεία. Αντελήφθη ο Γάλλος Πρωθυπουργός γιατί δεν βγαίνει αυτή η πολιτική. Από εκεί και πέρα του εξηγήσαμε τις δικές μας θέσεις. Δεν θεωρώ ότι δεν πιάνουν τόπο όλα αυτά. Αντίθετα, πιστεύω ότι όλη αυτή η επιχείρηση ενημέρωσης που κάνει ο Αντώνης Σαμαράς στην Ευρώπη, βοηθά πάρα πολύ τη χώρα.    

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε γιατί έβγαλε μετά ανακοίνωση που λέει να συναινέσετε με την κυβέρνηση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όπως σας είπα και πριν ως ευχή το εξέφρασε και όχι ως προϋπόθεση. Στόχος του Προέδρου ήταν να αναδείξει ότι η πολιτική της συνεχούς ύφεσης δεν βοηθά την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Αντίθετα η συνέχιση της ίδιας λαθεμένης πολιτικής βαθαίνει την κρίση και τραυματίζει ολόκληρη την κοινωνία.