Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Κώστας Τζαβάρας ...η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει το έργο της ποινικής δίωξης με την ίδρυση ειδικού σώματος της Δικαστικής Αστυνομίας

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηλείας, κ. Κώστας Τζαβάρας και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος, βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, επισκέφτηκαν, χθες 7.6.2011, το Πρωτοδικείο Αθηνών, συνεχίζοντας τις συναντήσεις με τους προϊσταμένους των μεγάλων δικαστηρίων, προκειμένου να ενημερωθούν για τα καθημερινά προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Συναντήθηκαν αρχικά με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικίου Αθηνών κ. Ευτύχιο Νικόπουλο και μετά απο μια άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση που διήρκησε μια ώρα, κατέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, σε σχέση με τα ζητήματα υλικοτεχικής υποδομής, κενών οργανικών θέσεων και κτηριακής επάρκειας. Αντήλλαξαν απόψεις αναφορικά με τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, ώστε να γίνει πιο αποδοτική, πιο αποτελεσματική, πιο έγκαιρη και πιο δίκαιη η παροχή δικαστικής προστασίας στον Έλληνα πολίτη.

Αναμφίβολα, η Πολιτεία οφείλει να τολμήσει μια μεταρρύθμιση στο δικαστικό πεδίο της χώρας που θα αξιοποιήσει αποδοτικότερα το διαθέσιμο δυναμικό λειτουργών και υπαλλήλων της Δικαιοσύνης. Πρέπει να βελτιωθούν και, σε κάποιες περιπτώσεις, να ευπρεπιστούν οι χώροι, τόσο των ακροατηρίων όσο και των γραφείων, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών.

Τέλος, πρέπει να σχεδιαστεί μετά απο εξαντλητικό δημόσιο διάλογο των ενδιαφερομένων μερών (δικαστών, δικηγόρων, υπαλλήλων, υπουργείου, αρμοδίων φορέων και πολιτών) μια μεταρρύθμιση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου δικαστικού συστήματος.

Εν συνεχεία επισκέφθηκαν την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κα Ελένη Ράικου, με την οποία συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί του Πρωτοδικίου Αθηνών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον υπερβολικό αριθμό μηνύσεων που εισέρχονται κάθε χρόνο στην Εισαγγελία (ήδη εκκρεμεί αριθμός άνω των 300.000) τις οποίες καλούνται να επεξεργαστούν σε πρώτη φάση 16 εισαγγελείς.

Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη στελέχωσης της Εισαγγελίας με υπαλληλικό, καθώς και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (οικονομολόγοι, λογιστές, μεταφραστές, εμπειρογνώμονες χρηματιστηριακών θεμάτων).

Υπο τις δύσκολες αυτές συνθήκες που καλούνται οι εισαγγελικοί λειτουργοί να εκτελέσουν το υπηρεσιακό τους καθήκον και μάλιστα σε μια εποχή που αυξάνεται η εγκληματικότητα και γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, .

Ενόψει των δεδομένων αυτών, ο τομέας Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις επαφές με τους προϊσταμένους και άλλων δικαστηρίων, τόσο της πρωτεύουσας, όσο και της περιφέρειας, καθώς και τις συναντήσεις με εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων και των φορέων των δικαστικών υπαλλήλων, ώστε να καταλήξει σε ένα σχέδιο προτάσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας του δικαστικού έργου και τη βελτίωση των όρων της απονομής της Δικαιοσύνης, ώστε να διασφαλίζεται για τον πολίτη, η δίκαιη, αποτελεσματική και σε εύλογο χρόνο ικανοποίηση αιτημάτων για παροχή δικαστικής προστασίας.

Το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να αποτελέσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της Δικαιοσύνης.