Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Πρόωρες εκλογές ετοιμάζεται να ζητήσει η Νέα Δημοκρατία


Θέμα πρόωρων εκλογών ετοιμάζεται να θέσει η Νέα Δημοκρατία ορμώμενη από το προβάδισμα που φαίνεται να έχει έναντι του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τη φθορά της κυβέρνησης. Χρονικά, τα αίτημα της Νέας Δημοκρατίας τοποθετείται μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου και την εξασφάλιση της πέμπτης δόσης του δανείου από την τρόικα, καθώς στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι διαφορετική στάση θα προκαλέσει σύγχυση για τις προθέσεις του κόμματος.
Σύμφωνα με τα «Νέα», υψηλόβαθμα στελέχη της Ν∆ υποστηρίζουν ότι η κομματική ηγεσία αναζητά τον πλέον κατάλληλο χρόνο στον οποίο θα πρέπει να εκδηλωθεί η σχετική κίνηση από τον Αντώνη Σαµαρά, αλλά εκτιμούν ότι η στιγμή αυτή δεν θα αργήσει.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο χρονικός ορίζοντας για την υποβολή του αιτήματος δεν ξεπερνά τον Σεπτέμβριο (και το βήμα της ∆ΕΘ), αλλά μπορεί να αποτελεί κεντρικό ζήτημα της πολιτικής αντιπαράθεσης από τις αρχές Ιουλίου.
Το προβάδισμα της Ν∆ που κατέγραψε η δημοσκόπηση της Public Issue (µε εκτίμηση εκλογικής δυναμικής στο 31% έναντι 27% του ΠΑΣΟΚ) έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στο γαλάζιο στρατόπεδο, αλλά από την κομματική ηγεσία επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι.
Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Σαµαρά κάνουν λόγο για «νέο πολιτικό τοπίο» και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το προσεχές διάστημα η Ν∆ θα εμφανίσει ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά συσπείρωσης και το προβάδισμά της θα διευρυνθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, λόγο για πρόωρες εκλογές έχουν ήδη κάνει ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Μ. Χαρακόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως «εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει πρέπει να πάμε σε εκλογές και είναι καλοδεχούμενες», αλλά και ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Μιχελάκης, ο οποίος είπε πως «όταν έρθει η ώρα θα το δούμε».
Ο κ. Μιχελάκης, συνέχισε λέγοντας: «Να έχετε εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά. Βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση», ενώ δεν απέκλεισε και το σενάριο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας πως «είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της Ν.Δ. και θα χρησιμοποιηθεί όποτε το κρίνουμε απαραίτητο».


Όχι στη συναίνεση
Η ΝΔ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει ούτε χαραμάδα συναίνεσης, παρά τις πιέσεις που δέχεται από δικά της στελέχη του φιλελεύθερου χώρου (π.χ. Κωστής Χατζηδάκης) αλλά και από Ευρωπαίους Συντηρητικούς, με τελευταίο τον πρώην πρωθυπουργό της Βαυαρίας Στόιμπερ.
Τη στάση αυτή επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Μιχελάκης, επικαλούμενος μεταξύ άλλων άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, στο οποίο το Μνημόνιο χαρακτηρίζεται «ακραίος δημοσιονομικός μαζοχισμός που δεν πρόκειται να πετύχει».
Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου να κάνει τον ανασχηματισμό και να γίνει η ψηφοφορία για την έγκριση (ή όχι) του Μεσοπρόθεσμου, ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να ανταποκριθεί σε ένα τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, είπε στην «Ελευθεροτυπία» στενός συνεργάτης του. Ούτε πρόκειται να δώσει την άδεια στο οικονομικό επιτελείο του να συνεργαστεί με της κυβέρνησης, αφού «τα μέτρα ήδη έχουν κλειδώσει και άλλοθι στο λάθος δεν θα δώσει».
Την ίδια ώρα, όμως, οι πιέσεις για επίδειξη συναίνεσης συνεχίζονται. Μετά τις αυστηρές συστάσεις των Φιγιόν, Ρομπάι και Μπαρόζο, τη σκυτάλη πήρε ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επίτιμος πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης «CSU» Εντμουντ Στόιμπερ. «Η Ν.Δ., το δικό μας συντηρητικό αδελφό κόμμα στην Ελλάδα, αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στο περιοδικό «Focus». «Φέρει μεγάλη ευθύνη για τη μιζέρια του χρέους», συνέχισε. «Είναι παρανοϊκό το ότι ειδικά αυτό το κόμμα βγάζει τον κόσμο στους δρόμους για να διαδηλώνει ενάντια στα μέτρα λιτότητας». Χτύπησε το καμπανάκι για διάχυση της κρίσης στην ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από αυτές της «Lehman Brothers». «Τώρα αυτό που χρειάζεται είναι άμεσα έκτακτη βοήθεια», τόνισε ο κ. Στόιμπερ. «Αυτό ορισμένοι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη».
«Θύμα εσφαλμένης πληροφόρησης», χαρακτήρισε τον κ. Στόιμπερ απαντώντας στις δηλώσεις του ο γραμματέας της Ν.Δ. Α. Λυκουρέντζος. «Η Ν.Δ. δεν οδηγεί την αναμέτρηση στο πεζοδρόμιο. Δεν θέτει εκβιαστικά διλήμματα στην ελληνική κοινωνία και δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να κυβερνήσει. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η Ν.Δ. και λυπούμαι όταν γίνονται τέτοιες αξιολογήσεις γιατί είναι κατάφωρα άδικες για το κόμμα μας. Όταν μιλά κανείς για την αξιωματική αντιπολίτευση μιας φίλης και συμμάχου και εταίρου χώρας στην Ε.Ε. και ενός αδελφού κόμματος μάλλον χρειάζεται καλύτερη και έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση».

eklogika.gr