Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Κ. Γκιουλέκας... καλά θα κάνει ο κ. Μπουτάρης να αντιληφθεί ότι η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του

Ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, με αφορμή τα όσα φέρεται να πρότεινε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σχετικά με το ότι οι Σκοπιανοί μπορούν να ονομάζονται «Μακεδόνες», έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αν αληθεύει η πληροφορία για τις αναφορές του Δημάρχου Θεσσαλονίκης σε πρόσφατη εκδήλωση του “Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής” στην Αθήνα, ο κ. Μπουτάρης οφείλει να μας εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει ότι “είναι αδιανόητο να απαγορεύσει κανείς σ’ αυτούς τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη λέξη «Μακεδονία» για τον προσδιορισμό της χώρας τους, όταν ιστορικά η γεωγραφική αυτή περιοχή ανήκει στην Μακεδονία”
Αν αυτό είναι μια νέα θέση και πρόταση -να ονομάζονται δηλαδή, κατά τον Δήμαρχο, οι Σκοπιανοί “Μακεδόνες”- καλά θα κάνει ο κ. Μπουτάρης να αντιληφθεί ότι η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του και σε κάθε περίπτωση είναι περίπλοκη υπόθεση, η οποία απαιτεί, πέραν όλων των άλλων, και την πολύ καλή γνώση της ιστορίας για να αποφεύγονται κακοτοπιές και γκάφες.
Τον ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν το όνομα “Μακεδονία” ως στοιχείο του δήθεν αλυτρωτισμού τους, προωθώντας θέσεις περί ύπαρξης… υπόδουλης “Μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα. Το να εκφέρει τέτοιες απόψεις ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας της μίας, μοναδικής και ελληνικής Μακεδονίας, εκτός του ότι προσφέρει επιχειρήματα στους σκοπιανούς, αποτελεί και ύβρη τουλάχιστον προς όλους τους Θεσσαλονικείς και τους κατοίκους της Μακεδονίας.
Ας υπενθυμίσουμε στον κ. Μπουτάρη ότι η ονομασία “Μακεδονία” αποτελεί βαριά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά όλων των Ελλήνων. Η ιστορία της Μακεδονίας και η ονομασία της δεν αποτελούν ζητήματα ούτε προς διαπραγμάτευση ούτε προς παραχώρηση. Ας αφήσει, λοιπόν, την άσκηση εξωτερικής πολιτικής ο κ. Μπουτάρης σε ανθρώπους που και ιστορία γνωρίζουν αλλά και τους ειδικούς χειρισμούς σε τέτοια ευαίσθητα εθνικά θέματα ξέρουν να κάνουν καλύτερα».