Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ρίχνει τους τόνους ο Μπουτάρης στην «κόντρα» του με τον Μίκη Θεοδωράκη

Βήματα πίσω κάνει ο Γ. Μπουτάρης στην «κόντρα» του με το Μίκη Θεοδωράκη, λίγες ώρες πριν τη συγκέντρωση της Σπίθας στη Θεσσαλονίκη και μετά τη συμβολική κατάληψη που πραγματοποίησε ο μουσικοσυνθέτης χθες το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαϊ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι τελικά δεν πρόκειται να στείλει τη δημοτική αστυνομία, καθώς το μόνο που θα μπορέσει να κάνει είναι να κόψει μια κλήση. Επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να στείλει και τα ΜΑΤ, τα οποία εξάλλου δεν είναι στην δικαιοδοσία του. «Αυτά είναι γελοία πράγματα, δεν είμαι χαζός να κάνω φασαρία», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Σχολιάζοντας το «αίτημα» του Μίκη Θεοδωράκη να ζητήσει συγνώμη ο κ. Μπουτάρης για το όλο θέμα που προέκυψε, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε: «Εγώ του είπα του Μίκη, αν νομίζεις ότι με τη συγγνώμη που θα σου ζητήσω θα ικανοποιηθείς, τότε να σου ζητήσω πολλές φορές».
Χθες, πάντως, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης κατέλαβε τελικά την πλατεία Αριστοτέλους, αψηφώντας την απαγόρευση του δήμου Θεσσαλονίκης και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η «Σπίθα» θα πραγματοποιήσει μια δυναμική εκδήλωση κατά του Μνημονίου.
«Με θεωρούν πολίτη β' κατηγορίας. Εγώ αυτό δεν το δέχομαι και γι' αυτό ήρθα μόνος μου να καταλάβω την πλατεία. Μπορεί να είμαι αγωνιστής, αλλά όλα αυτά με γεμίζουν ντροπή, είναι ντροπή, για μένα για εσάς, για τη δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από τους οπαδούς της «Σπίθας».
«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μας είπε να μην συγκεντρωθούμε εδώ. Μας είπε να πάμε στην παραλία, στο αεροδρόμιο και σε λίγο θα μας στείλει στην Χαλκιδική. Ε, λοιπόν εδώ θα μείνουμε. Και αύριο θα έρθω από το πρωί κι αν κάνει ζέστη θα έρθω με το μαγιό μου. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μπουτάρης». Παραδέχθηκε πάντως πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης του τηλεφώνησε δύο φορές αλλά ο ίδιος δεν απάντησε γιατί κοιμόταν.
Ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης καθόταν σε μία καρέκλα, στη μέση της πλατείας, περιτριγυρισμένος από μέλη της «Σπίθας», ενώ πίσω του υπήρχε αναρτημένο πανό που έγραφε «Λευτεριά στην Ελλάδα.
Επιπλέον, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτης, εκ των ομιλητών στη συγκέντρωση της Πέμπτης, έκανε λόγο για αντισυνταγματική απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης. «Το σύνταγμα προβλέπει μόνο ανακοίνωση της πρόθεσης κι όχι να ζητείται άδεια. Και η άδεια να μην δίνεται μόνο λόγω σοβαρού προβλήματος που μπορεί να προκύψει».
Η συγκέντρωση της «Σπίθας» είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 7:00 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά.
eklogika.gr