Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η επίσημη ανεργία έφτασε το 16,2% - Γενικός ξεσηκωμός από ΓΣΕΕ και κόμματα


 

Στο 16,2% εκτινάχθηκε το Μάρτιο το επίσημο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή ( ΕΛΣΤΑΤ) ξεσηκώνοντας ΓΣΕΕ και κόμματα της αντιπολίτευσης που μιλούν μέχρι και για ...22% της ανεργίας μέχρι τέλος του χρόνου, εάν δεν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Με κύριο αίτημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς ο αριθμός των μη απασχολούμενων ξεπέρασε τον αριθμό των εργαζομένων, πραγματοποιείται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ την Πέμπτη στην Αθήνα.
Αναλυτικότερα
Τα επίσημα στοιχεία της Ανεργίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, στους καταλόγους της ανεργίας ήταν εγγεγραμμένοι 811.340 άτομα, και οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 232.617 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο πέρυσι (αύξηση 40,2%) και κατά 24.111 άτομα, σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2011 (αύξηση 3,1%).

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.335.461 άτομα. Ενώ, το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.185.325 άτομα και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 238.574 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2010 (μείωση 5,4%), ενώ αυξήθηκαν κατά 7.013 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο εφέτος (αύξηση 0,2%).

Στις ηλικίες 15- 24 ετών «εκτινάχθηκε» τον Μάρτιο εφέτος σε 42,5% (από 29,8% τον Μάρτιο πέρυσι). Στις ηλικίες 25- 34 ετών, το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται πλέον σε 22,6% (από 15,4% τον Μάρτιο 2010) και στις ηλικίες 35- 44 ετών, η ανεργία είναι 13,1% (από 10% πέρυσι). Για πρώτη φορά, εξάλλου, διψήφιο ποσοστό ανεργίας (10,8%) καταγράφεται και στις ηλικίες 45- 54 ετών.

Στις γυναίκες, το ποσοστά της ανεργίας (19,5% τον Μάρτιο εφέτος από 15,9% τον Μάρτιο πέρυσι) παραμένουν κατά πολύ εκείνων στους άνδρες (13,8% τον Μάρτιο εφέτος από 8,5% τον Μάρτιο πέρυσι).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, τα «σκήπτρα» παίρνει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (30,4% τον Μάρτιο εφέτος από 16,7% τον Μάρτιο πέρυσι) και έπονται οι περιφέρειες Ιονίων Νήσων (24,5% από 23%), Δυτικής Μακεδονίας (20,6% από 11,6%), Κεντρικής Μακεδονίας (16,5% από 12,2%) και Στερεάς Ελλάδας (16,5% από 12,2%). Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες, το ποσοστό της ανεργίας υπερβαίνει το 13%  με το χαμηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Πελοπόννησο (13,2%).

Στην Αττική, όπου διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας, η ανεργία ανήλθε σε 15,8% τον Μάρτιο εφέτος από 10,5% τον Μάρτιο πέρυσι.
Η ΓΣΕΕ
Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση κατ΄ εντολήν και απαίτηση των δανειστών είναι σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ αυτή που εντείνει την ύφεση, αυξάνει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια. Κυβέρνηση και τροϊκανοί αρνούνται να δουν τη σκληρή πραγματικότητα της Νεοφιλελεύθερης συνταγής τους που επιβεβαιώνει δυστυχώς τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ ότι οι άνεργοι στο τέλος του 2011 θα αγγίξουν το 1.000.000, με δραματικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, αλλά και για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που θα ενισχύουν τους ανέργους αλλά και την ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Αν αυτό δεν γίνει, τότε η ύφεση θα διευρυνθεί και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο απελπιστική για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους νέους της χώρας μας.
Το πρόβλημα της ανεργίας, των απολύσεων είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής καθώς και τα νέα άδικα και σκληρά μέτρα που πλήττουν μονίμως μισθωτούς, είναι το κυρίαρχο διεκδικητικό αίτημα της γενικής απεργιακής κινητοποίησης στις 15/6/2011»
Η ΝΔ
Ο τομεάρχης εργασίας και μεταναστευτικού της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος, δήλωσε:
«Η ανεργία στη χώρα μας ξέφυγε από κάθε πρόβλεψη, από κάθε έλεγχο... Η αναπτυξιακή αδράνεια, η ύφεση και τα λουκέτα τροφοδοτούν την ανεργία, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή. Η κυβέρνηση είναι ανήμπορη και υπόλογη. Οφείλει να κινητοποιηθεί άμεσα να ακούσει και να δεχθεί τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη. Να σταματήσει επιτέλους να σκοτώνει την οικονομία, τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς».
Το ΚΚΕ
«Οι εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποδεικνύουν ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να την αντιμετωπίσουν, γιατί το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν τη γεννά από όλους τους πόρους. Το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να τους εξαναγκάσει να πάρουν μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, δυναμώνοντας αποφασιστικά και οργανώνοντας την πάλη του, παλεύοντας ταυτόχρονα για την ανατροπή της πολιτικής τους, της κυριαρχίας και της εξουσίας των μονοπωλίων».

Ο ΛΑΟΣ
Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:
«Σε λίγο η ανεργία θα συναγωνίζεται τα ποσοστά του ΦΠΑ...».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Δημήτρης Στρατούλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:
«...Η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, με τις κατεδαφιστικές πολιτικές τους, εκτίναξαν την ύφεση στα ύψη και έκαναν την ανεργία και τη φτώχεια μίζερη καθημερινότητα για τα λαϊκά στρώματα. Η πραγματική ανεργία θα αυξηθεί μέσα στο 2011 ακόμα περισσότερο, στο 22%, εάν εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα νέας μεγαλύτερης λεηλασίας του λαού και του δημόσιου πλούτου...».
 Η ΔΗΜ.ΑΡ
Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε:
«...   Όσο δεν καταβάλλεται αναπτυξιακή προσπάθεια, όλα τα κυβερνητικά μέτρα, θα είναι αναποτελεσματικά, θα οξύνουν το πρόβλημα και, στην καλύτερη περίπτωση, θα ανακυκλώνουν απλώς τους ανέργους. Γι' αυτό και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σε κάθε περίπτωση και πρωταρχικά ζητά από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ένα δίχτυ προστασίας και ασφάλειας.»
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου δήλωσε:   
Πρόκειται για «... εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της δυσανάλογα μεγάλης πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα, για την κάλυψη των ελλειμμάτων ενός μεγάλου και σπάταλου κράτους.  Για να υπάρξουν νέες, παραγωγικές θέσεις εργασίας, η Ελλάδα χρειάζεται νέες επενδύσεις και αυτές θα έρθουν μόνο αν προχωρήσουμε τολμηρά και αποτελεσματικά τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία».

eklogika.gr