Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, κ. Γ. ΔΕΔΕ, ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


          Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2011, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Γ. Δέδες, υποδέχτηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, αντιπροσωπεία των αγροτών της Κορινθίας, που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας και απαρτιζόταν από τον Πρόεδρο του Α.Σ. Κιάτου, κ. Παπαβασιλείου, τον Πρόεδρο του Α.Σ. Βόχας, κ. Παπαλέκα, τον Πρόεδρο του Α.Σ. Στιμάγκας, κ. Δαρδάνη, τον Πρόεδρο Κτηνοτρόφων Κορινθίας, κ. Στέφα και εκπροσώπους αγροτών.

         Η συγκέντρωση και η συνάντηση πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη διαμαρτυρία των αγροτών για το Νομοσχέδιο που αφορά στον ΕΛΓΑ και η αντιπροσωπεία τους μέσω ψηφίσματος, ζήτησε να παγώσει ή να αποσυρθεί ο Νόμος και η εισφορά των αγροτών και κτηνοτρόφων να αποδίδεται στον ΕΛΓΑ με την ταυτόχρονη είσπραξη του Φ.Π.Α. από τους δικαιούχους. Σύμφωνα με τους αγρότες, τα αρνητικά σημεία του Νόμου αφορούν στις τριμελείς επιτροπές αξιολόγησης, στην υποχρεωτική ασφάλιση χωρίς διασφάλιση και στις ζώνες επικινδυνότητας για τα αγροτικά προϊόντα.


          Ο Αντιπεριφερειάρχης, με αφορμή τη συζήτηση για το νέο Νομοσχέδιο του ΕΛΓΑ, άνοιξε την ατζέντα συνολικά των θεμάτων αγροτικής πολιτικής στην Περιφέρεια και στο Νομό. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ήδη μια τάση επιστροφής, είτε επιχειρηματιών, είτε αγροτών στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και είναι η ευκαιρία, αυτή η τάση επιστροφής να ενδυναμωθεί και να ουσιαστικοποιηθεί στήνοντας μια νέα αγροτική οικονομία και σε τοπικό και σε Περιφερειακό επίπεδο σε εντελώς διαφορετική βάση, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις ώστε να μετατραπεί ο αγροτικός χώρος στην «αιχμή του δόρατος» της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κοινωνική και οικονομική κρίση. « Η Αιρετή Περιφέρεια» τόνισε « ήδη προωθεί την πολιτική της για μια νέα στρατηγική στον αγροτικό και τουριστικό τομέα». Αναφέρθηκε επίσης, στις μεγάλες σημερινές προκλήσεις και την αναγκαιότητα άμεσων αποφάσεων που αφορούν στις Διατροφικές Συμπράξεις και το καλάθι των Πελοποννησιακών προϊόντων, στις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας της Περιφέρειας με τον αγροτικό κόσμο της Πελοποννήσου και του Νομού μας και ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της Περιφερειακής αγοράς Λεχαίου.

          Ο κ. Δέδες τόνισε χαρακτηριστικά: « Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, η Περιφερειακή Αγορά Λεχαίου οδεύει προς την Αγροτική Τράπεζα. Εμείς είμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο εκποίησης και οικοπεδοποίησής της. Πιστεύουμε ότι ο χώρος της Περιφερειακής Αγοράς Λεχαίου θα πρέπει να αποδοθεί στην Αιρετή Περιφέρεια και στους αγρότες της περιοχής, με στόχο να δημιουργηθεί εκεί, ένα σύγχρονο Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων για ολόκληρη την Πελοπόννησο».

          Ο Αντιπεριφερειάρχης, κάλεσε την αντιπροσωπεία των αγροτών να ενημερώσει τους αγρότες για τα τεχνικά έργα που προγραμματίζονται και που κύρια έμφαση έχει η διαχείριση των υδάτινων πόρων του Νομού (αρδευτικά - εγγειοβελτιωτικά έργα) και ενημέρωσε για τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με το Φράγμα του Ασωπού . Επίσης, κάλεσε την αντιπροσωπεία σε ουσιαστική διαβούλευση πάνω στα ζητήματα που αφορούν την αγροτική οικονομία της Κορινθίας και ζήτησε την παρουσία των αγροτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο  της Πελοποννήσου, ώστε και σε κεντρικό επίπεδο  να τεθούν τα ζητήματα που τους απασχολούν.