Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Οι Αγανακτισμένοι σε ειρηνική επανάσταση σε Σύνταγμα, Λ. Πύργο, και δεκάδες πόλεις Ελλάδα και Ευρώπη



Χρήστος Καψάλης

Διογκώνονται το Κίνημα των αγανακτισμένων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας ενώ εξαπλώνεται ήδη και σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις. Η συγκέντρωση την Κυριακή στο Σύνταγμα ήταν εντυπωσιακή σε όγκο και σε παλμό, αντιστοίχως και στη Θεσσαλονίκη όπου οι Αγανακτισμένοι έχουν αρχίσει να οργανώνονται σε θεματικές ομάδες, εργασίες, περιφρούρησης κλπ. Ανάλογη είναι η κινητοποίησή τους στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και σε δεκάδες ακόμη πόλεις ενώ στο Σύνταγμα, στο Λευκό Πύργο και σε πολλές πλατείες πόλεων πολλοί διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές αποφασισμένοι να μη φύγουν από εκεί αν δεν αποδώσει καρπούς η διαμαρτυρίας τους.
Χθες , ακολούθησαν, χιλιάδες ευρωπαίοι, στο Λονδίνο, στο Μιλάνο, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και σε δεκάδες άλλες πόλεις σε μία ταυτόχρονη ειρηνική διαμαρτυρία στις πλατείες των πόλεών τους.
Στην πλατεία Συντάγματος η συγκέντρωση ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιακή και θύμιζε προεκλογικές συγκεντρώσεις παλαιότερων εποχών. Μόνο όμως για τον όγκο και τον παλμό της αφού απουσίαζαν οι κομματικές σημαίες και στη θέση τους υπήρχαν σφυρίχτρες, άδειες κατσαρόλες, πανό στα ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά, συνθήματα υπό τον ήχο κρουστών, μουσικά σύνολα, θεατρικές ομάδες που έδιναν παραστάσεις και όλα με στόχο, την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους βουλευτές, την τρόϊκα και συνθήματα κατά της λιτότητας και της ανεργίας
Στη Θεσσαλονίκη η βροχή δεν πτόησε τους Αγανακτισμένους διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έκαναν και πορεία από τον Λευκό Πύργο μέσω της παραλιακής λεωφόρου Νίκης μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους για να ξεσηκώσουν και όσους είχαν προτιμήσει τα παραλιακά καφέ.
Μέσω συνελεύσεων οι Αγανακτισμένοι στο Λευκό Πύργο δημιούργησαν το blog http://aganaktismenoi-thess.blogspot.com/, το οποίο θα αποτελέι πλέον το κύριο μέσον έκφρασής τους, σελίδα στο twitter http://twitter.com/#!/aganaktismenoi_ ενώ διατηρούν και την αρχική σελίδα στο facebook http://www.facebook.com/event.php?eid=206334352736094. Όπως οι ίδιοι τονίζουν «Η ελευθερία και η δυνατότητα που μας έδωσε το internet και τα εργαλεία του, ήταν καθοριστικά για τη διάδοση των ιδεών και των πληροφοριών. Ολες οι ομάδες-παρέες-πυρήνες συνεχίζουμε. Στο πνεύμα της ελεύθερης διάδοσης και της συνεργασίας». Και ενημερώνουν ότι μια ομάδα των διαχειριστών της σελίδας στο facebook δημιούργησαν τα παρακάτω:
e-mail: aganaktistas@gmail.com twitter site: http://twitter.com/aganaktistas blog site: http://aganaktistas.wordpress.com/ facebook page: http://www.facebook.com/pages/Αγανακτισμένοι-στον-Λευκό-Πύργο/157550037644524
Αλλες ομάδες http://www.facebook.com/home.php?sk=group_217741964921391&ref=ts
Παράλληλα δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας, θεματικές ομάδες (ανέργων-συμβασιούχων, ανεργίας, παιδείας και γενικών προτάσεων), περιφρούρησης και διαδικτύου με χαρακτηριστικά αυτοοργάνωσης. Μάλιστα η ομάδα εργασίας Αγανακτισμένων με τη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας έβγαλε και ψήφισμα με το οποίο τονίζει:
Αγανακτούμε με τα χάλια της παιδείας γιατί:
Κλείνουν πάνω από 1.000 σχολεία, καταργούνται τα αθλητικά, σειρά παίρνουν τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία.
Υπάρχουν ελλείψεις σε κτήρια και βιβλία.
Δεν δίνονται λεφτά ούτε καν για τη θέρμανση- και θα τα ζητάνε πάλι από μας.
Καταργήσανε την ενισχυτική, θέλουν τμήματα 30 μαθητών και πάνω.
Τα πανεπιστήμια δε θα 'χουν λεφτά ούτε για τα βασικά (πχ συγγράματα).
Θέλουν να κλείσουν ή να ξεπουλήσουν τη δημόσια φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ.
Κλείνουν- συγχωνεύουν σχολές, τμήματα και ΤΕΙ.
Μειώνονται οι μισθοί των εκπαιδευτικών, χάνονται θέσεις εργασίας, αφήνουν απλήρωτους τους καθηγητές (πχ ΤΕΙ Σίνδου).
Παγώνουν τις προσλήψεις.
Ελαστικοποιούν τις σχέσεις εργασίας.
Στα φροντιστήρια δεν τηρούνται οι συμβάσεις εργασίας των καθηγητών.
Στην Ευρώπη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, Μάντσετερ, Βερολίνο, Μόναχο, Βελιγράδι , Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Σόφια, ?μστερνταμ, Όσλο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Δουβλίνο, Εδιμβούργο, Ελσίνκι, Ρώμη, Ρέικιαβικ, Στρασβούργο, Λυόν, Νις, Δρέσδη, Μπολόνια, Σεβίλλη και άλλες πόλεις «Αγανακτισμένοι» κάτοικοι βγήκαν στις πλατείες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα «Ευρωπαϊκής Επανάστασης», Ισπανών και Ελλήνων που έλεγε:
«Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας αλλάξουμε τα πάντα. Όλοι μαζί, ενωμένοι» και ζητούσε «Πραγματική Δημοκρατία τώρα».
Δείτε τις σελίδες http://www.facebook.com/realdemocracynow
http://realdemocracynow.webeden.co.uk/#/resources/4551844684
Και για να δείτε όλες τις σελίδες των ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των αγανακτισμένων: http://www.dentnews.net/?p=12594
Τη συμπαράστασή του στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» εκφράζει με επιστολή του και ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μίκης Θεοδωράκης χαιρετίζει την πρωτοβουλία και ζητεί «να φύγει η κυβέρνηση της ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα».
http://www.eklogika.gr/news/4947