Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Άκαρπη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Όχι Παπανδρέου σε εκλογές



«Προχωρώ μόνος μου χωρίς εκλογές. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Φράση που σηματοδοτεί και την πλήρη αποτυχία των συνομιλιών. Απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση -πλην ΛΑΟΣ- και η οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας  ή κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, πηγές της Προεδρίας διαπίστωναν ότι «υπήρξαν σημεία σύγκλισης»,  ότι «το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό» και ότι δεν ετέθη θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  κ.Παπούλιας, απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς, υπογράμμισε ότι «η παρούσα στιγμή είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και είναι σημαντικό να συνεννοηθούμε» και εκτίμησε ότι «υπάρχει το περιθώριο σύγκλισης σε σημαντικά θέματα».

Ο κ. Παπούλιας φέρεται επίσης να ζήτησε να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή και να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών χωρίς κανένα νέο δεδομένο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς και ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη για την μη ανεύρεση κοινού τόπου βαρύνει την κυβέρνηση . «Κάποιοι έβαλαν τις καρέκλες τους πάνω από την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. Για άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατίας στο λαό «τύπου Μπιν Λάντεν» έκανε λόγο η Γ.Γ του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα. Για συνεργασία ενάντια στο λαό μίλησε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας και ζήτησε εκλογές.
Αναμένονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού  από το Μέγαρο Μαξίμου για τα αποτελέσματα της σύσκεψης και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, από τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον κ. Παπούλια, φέρεται να δήλωσε  «ανοικτός σε όλα» και ότι δεν τους κάλεσε για να  εκβιάσει με εκλογές, αλλά αντιθέτως να ζητήσει τη συναίνεση τους, προκειμένου να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στους δανειστές και στις αγορές. Υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά το 2013.
Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να πρότεινε τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης με συμμετοχή υπερκομματικών προσώπων σε καίριες θέσεις. Θέση που διατύπωσε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητώντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τεχνοκράτες. Η πρόταση απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

eklogika.gr