Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ρωγμές σε σπίτια στον Πλάτανο Αιγιαλείας από την κατασκευή σήραγγας

Επίσκεψη στην περιοχή του Πολιτευτή της ΝΔ Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου «H Πολιτεία άργησε να ξυπνήσει ...»!
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην περιοχή Πλατάνου του Δήμου Αιγιαλείας, λόγω ζημιών που έχουν προκληθεί από την κατασκευή της σήραγγας, η οποία υλοποιείται από την ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ (Κοινοπραξία του Αυτοκινητοδρόμου ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ – ΤΣΑΚΩΝΑ).
Τα έργα για την κατασκευή ξεκίνησαν, πριν από ένα χρόνο ακριβώς και καθώς αναφέρουν οι κάτοικοι "όταν πλησίαζε το χωριό μας, εμφανίστηκαν οι πρώτες ρωγμές και αστοχίες στα πρώτα σπίτια του χωριού".  Η εν λόγω κατασκευή έχει προκαλέσει πολλές υλικές ζημιές  στην περιοχή, καθιστώντας ακόμα και σπίτια ακατάλληλα για κατοίκηση.
Οι κάτοικοι από την πρώτη περίοδο των έργων αντιλήφθηκαν και τα παράλληλα προβλήματα, που προέκυψαν ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς, τον Δήμο Αιγιαλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων ΕΥΔΕ/ΜΚ/ΕΠΠ, ώστε να επιληφθούν του προβλήματος και να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο εξασφαλίζοντας "την ασφάλεια των κατασκευών της ευρύτερης περιοχής και των κατοίκων αυτής, την άρση της επέκτασης των αστοχιών και στο υπόλοιπο χωριό αφού η διπλή σήραγγα διέρχεται ακριβώς κάτω από αυτό σε μεγάλο τμήμα του", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική  ανακοίνωση των κατοίκων.
Οι ζημιές, που έχουν προκληθεί θυμίζουν κατάλοιπα, που άφησε στο πέρασμά του ο εγκέλαδος, ζώντας οι κάτοικοι με την ανασφάλεια και το φόβο για την υγεία τους, αλλά και την  απώλεια των περιουσιών τους.
Τον Πλάτανο  επισκέφθηκε  ο  Α’ Επιλαχών Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, , μετά και την επίσημη ενημέρωση που είχε για τα ανησυχητικά πλέον φαινόμενα, όπου συναντήθηκε τόσο με την Πρόεδρο του Πλατάνου κ. Μπέττυ Χασάπη, τους πρώην Προέδρους της Τ.Κ κκ. Χασάπη και Σακελλαρόπουλο, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δ.Ε κ. Στάθη Σταθακόπουλο και τεχνικούς, προκειμένου ν’ ακολουθηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες ελέγχου της κατάστασης, των αιτίων της και τέλος του τρόπου που νόμιμα θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες οικιών που έχουν υποστεί ζημιές (περί τις 60 μεταξύ αυτών 15 είναι μη κατοικήσιμες).
Απορία  εξεφράσθη για το πώς είναι δυνατόν, τόσο ο Δήμος Αιγιάλειας, όσο και τα συναρμόδια υπουργεία να μην έχουν μέχρι σήμερα ευαισθητοποιηθεί στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της όλης κατάστασης, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία του παρακείμενου μεγάλου δημόσιου έργου, σε τούνελ του οποίου αποδίδονται χρονικά τα επικίνδυνα γεωλογικά φαινόμενα  με απρόβλεπτες ακόμα διαστάσεις, φαίνεται μάλλον τα μην αποδέχεται υπαιτιότητά της, κάτι που δυσκολεύει τα πράγματα. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, αφού ενημερώθηκε λεπτομερώς, προέτρεψε το Τοπικό Συμβούλιο Πλατάνου, «να σταματήσει να κινείται μοναχικά» αλλά ν’ αναλάβουν άμεσα κοινό ρόλο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Δήμος Αιγιάλειας, χαρακτηρίζοντας «υπεκφυγές» τα όσα υποστηρίζει η πλευρά της εργολαβίας , ότι δηλαδή «οι βλάβες χρονικά συνέπεσαν απλά με το  έργο αφού το χωριό από παλιά  είναι επισήμως κατολισθήσιμο, αν και η αντίθετη άποψη θα πρέπει να αποδειχθεί σε βαθμό που να μην επιδέχεται αμφισβήτηση».
«Είναι  αδιανόητο σε δεκάδες  ιδιοκτήτες και μόνιμους κατοίκους ενός πυκνοδομημένου πεδινού χωριού, όλοι οι αρμόδιοι να «νίπτουν τα χείρας τους» και να «πετούν το μπαλάκι» ο ένας στον άλλον, αφήνοντας τους πολίτες δίχως απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιος θα πληρώσει για την αποκατάσταση των ζημιών.
Επιπλέον, σε μία περιοχή άκρως τουριστική και αναπτυσσόμενη, θα πρέπει επιτακτικά να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή άλλων τέτοιων φαινομένων, πολύ δε περισσότερο όταν όλα αυτά καταγράφονται σε μία σεισμογενή τοποθεσία της Αιγιάλειας , που η θωράκισή της καθίσταται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη για την αποτροπή πολύ χειρότερων καταστάσεων» δήλωσε ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος στα Μ.Μ.Ε και κατέληξε:  «Η  Πολιτεία άργησε να ξυπνήσει  ένα χρόνο για τα όσα συμβαίνουν στον Πλάτανο! Πάλι καλά να λέμε σ’ αυτόν το λήθαργο που έχει πέσει και δυστυχώς εκεί οδηγεί τη χώρα. Τώρα μόλις άλλωστε η Περιφέρεια τρέχει να στείλει ειδικούς για αυτοψία! Κάτι είναι κι αυτό! Οι πολίτες απαιτούν λύσεις και - ασχέτως συμφερόντων και εν εξελίξει σημαντικών έργων που κανείς δεν επιθυμεί το σταμάτημά τους - ο έλεγχος και οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες και καθοριστικά αποτελεσματικές για μια ζωτική περιοχή της Αιγιάλειας».

πληροφορίεςαπό thebest.gr